Защо се събуждам в 4 часа през нощта - ето я причината!

42218
Защо се събуждам в 4 часа през нощта - ето я причината!
Снимка: iStock

Характерни за безсънието са трудности при заспиването или поддържането на нормален сън – тези неблагоприятни процеси и тенденции може да се влошат и задълбочат, ако са хронични. В конкретния случай със събуждането около 4 часа през нощта (всъщност, този час може да се сметне и за ранна утрин) проблемът често продължава по-дълго от обикновено. Много фактори са в състояние да причинят безсъние по това време и идентифицирането на неговите признаци трябва да се основава на някой от трите начина, по които се проявява.

Ето какво обяснява д-р Шигео Йонекура.

Проблемът може да възникне и да се формира по следните начини. Първоначалното безсъние затруднява заспиването на човека; междинното причинява чести прекъсвания на съня, а терминалното безсъние буди човека много преди обичайния и нормален час за събуждане. Явно е, че събуждането около 4 часа нощем обикновено спада към третата форма на безсъние, по-рядко към втората.

Признаци и основни причини за безсъние

Поради влошен нощен сън човек, страдащ от безсъние, в крайна сметка има „дневни“ проблеми като умора, сънливост, раздразнителност (която дори може да се развие в тревожност или депресия), затруднена концентрация на вниманието, усложнено запомняне на събития и предстоящи задачи, главоболие и стомашно-чревни проблеми.

Най-добрите храни и напитки за здрав сън

Сред основните причини за безсъние се открояват стресът и безпокойството. Напреднала възраст, сърдечно-белодробни проблеми, неврологични и ревматични заболявания, сънна апнея, нощен миоклонус (неволни мускулни контракции в краката), заболявания с хронична болка (ревматизъм, фибромиалгия) също имат връзка с увеличен риск от безсъние.

Вредни навици, които би трябвало да избягваме с цел лечение на безсънието

Някои навици също могат да допринесат за причиняване или влошаване на проблеми със съня. Примери за това са консумацията на алкохол, цигари и кафе, нередовните часове за сън, некомфортната среда за сън с много шум, приемане на стимуланти и практикуване на физически упражнения преди лягане.

Лечението на безсънието варира в зависимост от случая, от това какво го е причинило - но като цяло може да бъде поведенческо, медикаментозно и с психотерапия. В някои случаи може да помогнат доста елементарни и прости изменения в начина на живот. Важни мерки в това отношение са лягане за сън по едно и също време вечер, избягването на алкохола, умерената консумация на кафе и възбуждащи газирани напитки, да не се обмислят проблеми и начини за решаването им преди да заспите, практикуването на релаксиращи дейности преди сън и избягването на физически натоварвания малко преди времето за лягане.

Естествените средства за лесно заспиване

Опасности от безсъние и рискови фактори

Обикновено последствията от безсънните нощи варират от раздразнителност и/или временно лошо настроение до трудности в личните отношения с други хора – съпрузи, приятели и приятелки, родители, роднини и близки. С течение на времето обаче безсънието може да има и чисто здравословни опасни последици, засягайки кръвообращението и сърцето. Проблемът може да е свързан и с депресия, тъй като около 20% от хората с хронично безсъние развиват психологическо разстройство, безпокойство, разконцентриране на вниманието.

Депресията може също да е рисков фактор за развитие на безсъние, както и други психични разстройства (тревожност, посттравматично стресово разстройство, биполярно разстройство). В допълнение, жените и възрастните хора над 60 години обикновено са по-склонни да развиват подобни неразположения. При жените това се дължи на хормонални промени по време на менструалния цикъл, менопаузата и бременността.

Внимание! Статията е само за информация и не представлява медицинско упътване или инструкция. Съветвайте се винаги с медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com