Защо сивата коса се появява в млада възраст?

5165
Защо сивата коса се появява в млада възраст?
Снимка: iStock

Сивата коса в ранна възраст е все по-често срещан проблем. Основните причини за това са генетичните фактори и силният стрес. Сивата коса обаче може да бъде симптом и на други заболявания, като ендокринни заболявания, анемия и бъбречни нарушения. Научете какво трябва да знаете за сивата коса в ранна възраст и какви са средствата за защита. 

Сивата коса е естествен процес, на който се подлага косата ни. Обикновено той започва около 30-годишна възраст, когато клетките, които произвеждат мелатонин, започват да намаляват. Резултатът е отслабване на пигмента на косъма, което води до посивяване на косата. 
Понякога обаче процесът протича много по-бързо и сивата коса се появява при по-млади хора.

Процесът на преждевременно посивяване може да засегне както мъжете, така и жените. В някои случаи сивата коса се появява дори при деца. Ако случаят е такъв, е важно да се обърнете към лекар. Промяната в цвета на косата в техния случай може да е симптом на заболяване на щитовидната жлеза или анемия.

Причини за посивяване на косата в ранна възраст

Основната причина за посивяването на косата в ранна възраст е генетична. Ако родителите или бабите и дядовците са имали проблем с производството на мелатонин, има много голяма вероятност този проблем да се появи и при техните потомци. 

Косата ви посивява? Ето какво казва това за вашето здраве

Втората причина за посивяване в млада възраст е силният стрес. Това също е доказано при проучвания върху мишки. Експеримент, проведен в Харвард, потвърждава, че мишка, която е била подложена на силен стрес, е посивяла само за няколко седмици. Това потвърждава хипотезата на изследователите, че произвеждащите мелатонин стволови клетки могат да бъдат увредени вследствие на силен стрес.
  
Други причини за посивяване в млада възраст са:  
     
-    недостиг на витамини - най-вече на витамин В12 (чиято липса значително влошава състоянието на косата), както и на йод, цинк, желязо и мед, 
-    тютюнопушене, 
-    злоупотреба с алкохол, 
-    нездравословна диета - особено богата на захари, 
-    приемани лекарства.

Не бива да се забравя също така, че сивата коса в млада възраст може да бъде симптом на някои заболявания. Те включват по-специално заболявания на щитовидната жлеза, имунологични заболявания, бъбречни нарушения, анемия и някои видове рак. Сивата коса може да бъде свързана и с редки генетични заболявания, като синдрома на Вернер, който включва ускорено стареене.

Лекар: Защо сивата коса може да се появи още в млада възраст?

Начини за борба със сивата коса в млада възраст

Преди всичко е най-добре да предотвратите преждевременното посивяване. Препоръчително е да водите здравословен начин на живот, като се въздържате от стимуланти, ограничавате стреса и се храните с богати на витамини и минерали храни. Когато се появят първите сиви коси, е важно да се грижите добре за косата си, като използвате естествени, билкови съставки. Добре е да използвате продукти, съдържащи алое вера, лайка и коприва. 

Важно е обаче да запомните, че това не води до премахване на сивата коса, а само до грижа за нея. Ако искате да прикриете сивите коси, можете да използвате бои за коса или плевели. Последните дават по-естествен ефект и затова се използват предимно от мъже.

В случай че сивата коса в млада възраст е причина за някое от описаните по-горе заболявания, е необходимо да се включи подходящо лечение, което може да нормализира ситуацията на главата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com