Защо сокът от тиква е задължителен за пиене през зимния сезон?

57767
Защо сокът от тиква е задължителен за пиене през зимния сезон?
Снимка: iStock

Прясно изцеденият тиквен сок е не само ярък на вид и приятен на вкус, но има и много полезни свойства.

Съдържание на тиквения сок

Бета-каротин. Това е червено-оранжев пигмент, който се намира в някои зеленчуци и плодове и им придава специалния цвят. Особено богати източници включват тиквата, морковите, тъмните листни зеленчуци и сладките картофи. Бета-каротинът действа като антиоксидант, защитавайки клетките от свободните радикали.

Наличие на витамин А: Бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото, поддържайки здрави кости, кожа, очи и имунна система. Освен това микроелементът подпомага и работата на сърцето и влияе благоприятно върху нивата на холестерола в кръвта. Недостигът му може да доведе до лошо зрение, суха кожа и отслабен имунитет.

Овлажняващ ефект. Сухата кожа и проблемите с дишането са често срещани през есента и зимата. Ето защо през това време си струва да обърнете специално внимание на адаптирането на тялото към по-ниски, по-ветровити температури и подкрепа на храносмилателната система.

Сок от тиква: ползи и вреди

Защита от стрес. Този ефект се отнася за тиквените семки: те няма да облекчат стреса, но ще помогнат за намаляване на негативните ефекти върху здравето, които са тясно свързани с хроничния стрес, включително безсъние и сърдечно-съдови заболявания. Този компонент на зеленчука съдържа голямо количество аминокиселина триптофан, което се свързва с повишаване на нивата на серотонин, което от своя страна намалява вероятността от развитие на депресия и тревожност.

Защо сокът от тиква е задължителен за пиене през зимния сезон:

1. Положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Консумирането на повече разтворими фибри, като тези в овеса и плодовете, е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

2. Намаляване на риска от развитие на диабет. Хората, които ядат храни с високо съдържание на фибри, са по-малко склонни да развият диабет. В допълнение, такава диета играе важна роля за спиране на прогресията на предиабет към диабет. Обогатените с фибри сокове могат да имат умерен ефект върху усещането за ситост и леко да намалят скоковете на инсулин и глюкоза в отговор на сладка напитка.

3. Ползи за здравето на червата. Фибрите подобряват стомашно-чревното здраве и насърчават положителни промени в червата, което може да подобри общото благосъстояние на човека.

4. Ефект върху микробиотата. Фибрите оказват силно влияние върху разнообразието и състава на микробиотата на стомашно-чревния тракт - микроорганизми, живеещи в него. Това разнообразие и състав може да играе важна роля за цялостното физическо благосъстояние: бактериите в червата взаимодействат помежду си и с човешкото тяло, за да повлияят на здравето и развитието на болестта.

За какво е полезен сокът от тиква?

5. Положителен ефект върху психологическото състояние. Тази връзка може да се обясни с взаимодействието между червата и мозъка.

Всеки човек трябва да консумира храни с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, необходими за здравето и дълголетието. Разбира се, изкушаващо е да се вярва, че тези ползи се простират до 100% плодов сок.

Противопоказания на сока от тиква

Струва си да се отбележи, че в случай на индивидуални алергични реакции или непоносимост, струва си да се ограничи консумацията на сока от тиква. Също така хората с диабет или проблеми с бъбреците и жлъчния мехур трябва да се консултират с лекар, тъй като напитката има холеретичен ефект. Същото важи и за тези, които имат дуоденална язва, гастрит с ниска киселинност и хронична диария.

Честата консумация на тиквен сок може да причини повишено образуване на газове и редки изпражнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com