Защо тиквата е безценна за здравето?

23389
Защо тиквата е безценна за здравето?
Снимка: iStock

Тиквите се ядат в печено или варено състояние. Тиквата е нискокалорична и с голяма хранителна стойност и много свойства, полезни за нашето здраве. Тези свойства на тиквата са от съществено значение за поддържане на младостта. Високото съдържание на хранителни вещества предотвратява натрупването на соли на тежките метали в организма, предотвратявайки развитието на рак и ранното стареене.

Видове тикви

Общо в света има около двайсет различни вида тикви. Те могат да бъдат разделени на 3 групи:

Ето защо да си похапвате тиква по-често

Тиква е не само вкусна, но и много полезна. Ето и 8 причини по-често да я консумирате. Чудесен източник на протеин Една порция тиква ...

·        Обикновени: овални или кръгли, жълтеникаво-зелени на цвят. Имат твърда обвивка, вкусни семена. Стъблото им е звездовидно в напречното сечение. Не се съхраняват дълго. Тяхната особеност е липсата на захар: такива сортове са идеални като гарнитура към месни ястия.

·        Едроплодни: най-често кръгла, "класическа" форма. Има ярко оранжев, жълт, сив или зелен цвят и възможност за дългосрочно съхранение до пролетта.

·        Мускат: Те се считат за най-оптимален за трапезата, тъй като има отличен вкус и аромат. Имат удължена форма. Съществен недостатък е краткият им срок на годност: губят своята сладост и витамини до зимата.

Подобрява състоянието на кожата

Тиквата може спокойно да се нарече "зеленчук на красотата" благодарение на същите полезни антиоксиданти в състава си. Освен това може да се прилага външно: например в козметологията тиквата се използва за лечение на псориазис и дерматит. За поддържане на красотата и здравето на кожата се използват тиквени маски, тъй като зеленчукът съдържа високо съдържание на полезни вещества за това.

Най-здравословната и ефективна диета – тиква и кисело мляко

Все повече дами се стремят към понижаване на килограмите и стопяване на излишните мазнинки. Есента е подходящо време за няколкодневна д...

 Например витамин А изравнява тена на кожата, увеличава плътността й и намалява бръчките. Витамин С подобрява тонуса и релефа на лицето, успокоява възпаленията. А витамин Е нормализира работата на мастните жлези, обновява клетките и предпазва кожата от UV радиация. Приготвят се с помощта на тиквен сок и каша, а към състава се добавят и други полезни растения.Полезните хранителни вещества, които се съдържат тиквата, предпазват кожата. Бета-каротинът се води естествен слънцезащитен крем — неговите молекули абсорбират ултравиолетовата светлина и намаляват увреждането на тъканите. Витамин С участва в производството на колаген, вещество, което прави кожата ни стегната, еластична и силна.

Полезна по време на бременност

Тиквени ястия могат безопасно да се консумират при бременност.  Съдържат значително количество фолиева киселина, помагаща на тялото да изпълнява много функции. Това е функцията на хемопоезата и защитата на ДНК, което е особено важно на етапа на планиране на бременността, и предотвратяването на образуването на тромби. Фолиевата киселина в тиквата, също е допринасяща за нормално развитие на детето в утробата на майката.

Предпазва зрението

Тиквата съдържа лутеин и неговия изомер зеаксантин, които също така предпазват очите от UV лъчи и дегенеративни заболявания. За да се усвоят по-добре тези вещества от тиквата, тя трябва да се яде с растителни мазнини, например, подправена със зехтин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com