Здрав стомах за дълги години напред с тези храни!

4437
Здрав стомах за дълги години напред с тези храни!
Снимка: iStock/Guliver

В напрегнатата ни съвременност живеем в ежедневие, пълно с неотложни задачи. Затова често забравяме да се грижим за здравето и храната си – като така си причиняваме сериозни проблеми. Тези проблеми могат да нарушат нормалния ни ритъм на живот, като предизвикат неприятности и тревоги.

Ето какво разказва хирургът д-р Диего Пайм Карвальо Гарсия.

За подобряване на качеството на живот може, например, да обърнем внимания върху здравето на стомаха - като спазим елементарни правила, които да ни помогнат в този процес.

Храненето и практикуването на физически упражнения са основните фактори за постигане на здраве. Когато човек реши да промени начина си на живот, е важно да потърси такива професионалисти, които ще му помогнат в този процес - диетолози и гастроентеролози. Въпреки това, има някои практики, които лесно може да бъдат възприети от всички хора и без лекари. Ето най-добрите съвети за здравето на стомаха ви.

Заменете солта и олиото при приготвянето на храната

Не е нужно ежедневно да изключвате всички храни, които вредят на здравето ви. В крайна сметка, важното е да сме щастливи и доволни от нашата храна и начин на живот. Все пак, възможно е да замените някои компоненти – например, сол и животинско масло (краве масло, свинска мас), с по-здравословни варианти, без да променяте вкуса на храната. Например:, като смените традиционното олио или краве масло със зехтин. Вместо сол пък, може да използвате натурални билки и подправки.

9 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

Повече листни зеленчуци и плодове в салатите

Това е здравословен и много вкусен вариант за приготвяне на салати. Освен че заместват тежката храна, листните зеленчуци и плодовете са богати на много витамини. Идеален е вариантът да намерите листа и плодове, които да зарадват гостите на вашата трапеза. Добри плодови варианти за салати са: ябълка, ягода, кайсия, киви и бяло грозде. Консумирането на салати е много важно за поддържането на полезно хранително меню!

Яжте нетлъсто месо

Сухите, нетлъсти меса са тези с най-малко количество мазнини. Бялото птиче месо е добър избор за ежедневна употреба, като оставите по-тлъстото месо за специални моменти и уикенди. Много вкусна и полезна опция за нетлъсто месо е рибата треска.

Предпочитайте десерти, приготвени с плодове

Освен че са много вкусни, плодовите десерти съдържат витамини, полезни за организма. От друга страна, в индустриалните сладкиши, използващи, например, шоколад, има много мазнини и захар, които вредят на здравето на стомаха. Някои идеални плодове за десерти са: круши, ябълки, ананаси, ягоди, банани; също лимони в различни комбинации и съчетания.

Това е храната, която гарантира здрав стомах и черва

Умерена консумация на алкохол

Алкохолът причинява много вреди на човешкия организъм, като засяга не само стомаха, но и мозъка, черния дроб и др. Затова в ежедневието е важно да не се прекалява с консумацията на алкохолни напитки. Решение може да бъде изпиването на чаша вода с всяка чаша алкохол, за да поддържате тялото хидратирано и да избегнете махмурлук на следващия ден. Консумацията на алкохол винаги трябва да се извършва умерено.

Заменете газираните напитки с натурални сокове

Газираните напитки са едни от най-големите врагове на стомаха и на човешкия организъм като цяло. Тоест, когато е възможно, трябва да се избягват. Затова избирайте натурални сокове – портокалов, гроздов, ябълков, крушов, доматен, ананасов. Освен че са богати на витамини и минерали, те са вкусни и ще поддържат тялото ви хидратирано през цялото време.

Не яжте бързо!

Колкото по-голямо е дъвченето по време на хранене, толкова по-малко количество храна се приема. Това е така, защото дъвченето кара мозъка да получава навреме усещането за засищане. Тоест, чрез спокойното ядене гладът преминава по-бързо с по-малко количество храна.

Внимание! Статията дава само информация, а не медицински препоръки. По засегнатите в нея въпроси винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com