Златна напитка: Ползи за здравето от мляко с куркума + рецепта

51175
Златна напитка: Ползи за здравето от мляко с куркума + рецепта
Снимка: iStock/Guliver

Куркумата е най-известна като най-мощния естествен антибиотик, който някога е съществувал. Хората от цял свят продължават да го наричат „най-ценният дар на природата“. И все пак изглежда, че в западното общество известната билка започна да набира популярност сравнително наскоро.

Накратко, това е по-голямата сестра на джинджифила и основните му качества надхвърлят просто добавянето на цвят и вкус към любимите ви ястия. Това е лечебна храна с лечебна стойност, благодарение на основното си съединение – куркумин. Последният отдавна е под зоркия поглед на изследователите, тъй като има неоспорими противовъзпалителни и антиоксидантни ползи.

Яжте куркума с кисело мляко и кажете „Чао“ на излишните килограми

А когато съчетаете куркума с мляко, вие подобрявате нейните лечебни качества и получавате вкусен коктейл, пълен с качества за повишаване на имунитета. „Златната напитка“, както понякога я наричат, е традиционна за много култури, особено за Индия, където се използва повече от 5000 години за лечение на заболявания и укрепване на цялостното здраве.

Ползи от пиенето на мляко с куркума

1. Най-добрият стимулатор на имунитета

Силната имунна система е най-голямата ни застраховка срещу инфекции и вируси. Тази ценна напитка е чудесна за цялостно укрепване на имунитета срещу различни заболявания. Поради високите си антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства, той е особено полезен, когато настъпи сезонът на грипа. Когато това се случи, свикнете с мляко с куркума точно преди лягане или първото нещо сутрин.

Също така, здравословната билка и мляко заедно с други съставки могат да помогнат на сърдечната функция и да намалят риска от сърдечни заболявания. Те също могат като цяло да понижат нивата на кръвната захар, както и да подобрят контрола на кръвната захар. Мощните качества на тази напитка могат дори да се борят с раковите клетки.

2. Лек за настинка

„Златната напитка“ се справя ефективно с първите симптоми на обикновена настинка. Когато ранните признаци като хрема, възпалено гърло и висока температура се разкрият, опитайте тази напитка, преди да посегнете към аспирина. Това не е нов подход - хората го пият от дълго време. Всъщност отдавна се е превърнал в традиционно лекарство за кашлица и настинка, както и за други инфекции на горните дихателни пътища.

Куркумата засилва производството на слуз, която естествено отмива вредните бактерии, които вече са нахлули в нашата микробна флора. Нейните широкоспектърни антимикробни свойства ни помагат да победим инфекциите. В същото време вече споменатите противовъзпалителни свойства помагат за значително облекчаване на симптомите.

3. По-добър сън

Всеки знае за подобряването на съня на топлото мляко преди лягане. Повишава нивата на хормона серотонин в мозъка и може да служи като перфектен лек за безсъние. Когато се смеси с млечни продукти, той абсорбира своите аминокиселини, освен триптофан, в телесните тъкани. По този начин последният става напълно достъпен за производството на серотонин.

4. Бустер за червата и черния дроб

Много древни подправки са подходящи за насърчаване на здравето на червата и подпомагане на различни проблеми с храносмилателния тракт. Същото важи и за куркумата - тя е впечатляваща за справяне с лошо храносмилане, подуване на корема, киселини, запек или диария. Честно казано, това е причината да се смята толкова широко за важна кулинарна подправка. Ако вашият тип тяло ви е направил човекът, който изглежда никога не изпитва глад, опитайте чаша от „златната напитка“ веднъж на ден, за да стимулирате апетита. И отново, като говорим за деца и не само за тях, напитката от куркума е полезна, когато се опитвате да спечелите битката си срещу чревните паразити.

Говорейки за черния дроб – той е ключов играч, който участва в голям брой жизненоважни процеси в нашето тяло: филтрира кръвта, неутрализира токсините и вредните химикали, синтезира хормони и превръща храната в енергия. Освен това подпомага храносмилането и правилното функциониране на имунната система. Известната билка действа като детоксикатор и дори може да намали токсичното въздействие на определени увреждания върху чернодробната тъкан. Следователно може да помогне за предотвратяване на цироза на черния дроб.

5. Лек за автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания възникват, когато правилната функция на имунната система излезе извън контрол. Нашият собствен имунитет изпраща своите войски срещу напълно здравите клетки и тъкани, когато трябва да ни предпази от чужди агенти и неканени вируси и бактерии. Причината, поради която това се случва, все още не е известна на науката. Дори симптомите на такива заболявания могат да идват и да си отиват, както си искат. Често лекарите се оказват в загуба и започват просто да наблюдават такива състояния или да потискат симптомите, тъй като винаги има голям шанс те да изчезнат завинаги и без каквато и да е причина. Има най-малко 80 различни вида такива заболявания, като най-често срещаните са саркоидоза, множествена склероза, псориазис и други.

7 храни за по-добро здраве на ставите, според експерти

Тази здравословна напитка може да не е незабавен лек, но може да се превърне в истински помощник, особено когато става въпрос за кожни и ставни заболявания или проблеми с храносмилането. „Златното мляко“ е сигурен начин да повлияем положително на имунната ни система и да засилим нейните качества за премахване на болести.

6. Облекчаване на главоболието

Ако страдате от раздразнително главоболие, особено провокирано от стрес, чаша от тази топла напитка може да е напълно достатъчна за ефективно облекчаване на болката. Куркумата е добре известна с това, че притежава свойства за разреждане на кръвта, което естествено подобрява кръвообращението. Така че, ако главоболието не ви оставя на мира, ще бъдете много по-добре, ако редовно пиете „златно мляко“.

7. Оръжие срещу раковите клетки

След щателни изследвания, използването на куркума по време на конвенционална химиотерапия вече показа обещаващи резултати. Неговият активен компонент куркумин е доказал, че значително подпомага убиването на раковите клетки и предотвратява разпространението им в други области в лабораторни изследвания. Противораковите свойства на „златното мляко“ могат да помогнат за спиране на растежа на тумори и по-нататъшното разпространение на раковите клетки.

Как да си приготвим мляко от куркума с мед

Куркумата, смесена с гореща вода, може идеално да се консумира като самостоятелна напитка. Въпреки това, тя е известна с това, че е неапетитна и това е мястото, където се смесват други съставки. Цялото нещо може дори да е започнало като трик да накарате децата си да ядат споменатата билка на всяка цена. Но както и да е, всички съставки в тази напитка ефективно се допълват взаимно, като по този начин представляват върховен противовъзпалителен микс.

Най-добре е да използвате пълномаслено органично мляко за приготвянето на тази напитка, тъй като то помага за усвояването на всички активни съставки в укрепващата здравето билка. Изключете от него всякакви рафинирани захари и вместо това използвайте мед като естествен подсладител.

Рецепта от топло мляко и куркума

  • ½ чаена лъжичка куркума на прах
  • 1 чаша мляко
  • 1 чаена лъжичка натурален мед
  • 1 ч.ч масло
  • Щипка сода за хляб
  • 1/3 ч.л.канела
  • Щипка смлян черен пипер

Упътвания:

Загрейте млякото, като го разбърквате на всеки 10 секунди в малка тенджера или тенджера. Когато стане по-топло, добавете куркума, мед и малко сода за хляб. Оставете тенджерата да заври и добавете масло. Оставете съставките да престои около 5 минути. Внимателно изсипете млякото през цедка - за да се отървете от кожата му - и в чашата си. Допълнете напитката си с ароматна канела и щипка черен пипер. Можете да го пиете, когато е топъл или докато е още горещ. Можете също така да се запасите с тази почти вълшебна напитка и да си направите допълнително. Дръжте го в хладилника най-много пет дни. Просто го загрейте на печката си и е готово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com