7500 лева обезщетение за бутнати 46 постройки в "Масуда"

2659
7500 лева обезщетение за бутнати 46 постройки в "Масуда"
Снимка: БГНЕС

Община Варна започна да обезщетява ромите от махала "Максуда", чиито къщи събори. За целта местният общински съвет гласува да се отпуснат 7500 лв. По 300 лв. ще получат 25 души, сред които са самотни майки с по 4, 5 и 7 деца, мъж инвалид и други роми, определени като нуждаещи се по социални критерии. Сумите са определени от експертна група, назначена от кмета Иван Портних, а преди това бяха потвърдени и от социалната комисия към местния парламент, информира "Сега".

В края на август бяха съборени 46 постройки, като за още 15-тина имаше разрешение за събаряне. Безпризорните семейства бяха настанени в общински приют, което пък предизвика недоволство на живеещите наоколо. Последва кореспонденция с Европейската комисия и запитване от страна на правосъдното министерство до Община Варна дали събарянето е законно. В периода на изясняване на ситуацията багерите преустановиха дейност, а от ЕК заявиха, че проблем няма.

Изселените роми от "Максуда" отказват да работят за 400 лева на месец

Ромите от съборените незаконни къщи в Максуда отказват да започнат работата, която Община Варна им предлага. На абсолютно всички, които...

Въпреки зелената светлина и от Брюксел, повече разрушени постройки нямаше. Районният кмет Христо Христов, който е съпартиец на Портних в ГЕРБ, няколко пъти даде обещания, че разрушаването ще продължи, но това така и не се случи. Градският кмет пък предпочете да мълчи. Неясна е съдбата на други около 150 постройки в гетото, за които е констатирано, че са незаконни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com