X
 
 

Ето как се избират храни и напитки за кръводарители!

552 1
Ето как се избират храни и напитки за кръводарители!
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Образец за осигуряване на подкрепителни храни и напитки е направил Районният център по трансфузионна хематология – Варна.

По закон хората, които даряват кръв, получават от съответния кръвен център торбичка със сладки и безалкохолни. Целта, с която се прави това, е да дадат на консумиращия ги бърз приток на енергия, бързо възстановяване обема на циркулираща кръв на кръводарителя. Те трябва да са с общо тонизиращо и хидратиращо действие. Дават се предимно шоколадови изделия, безалкохолни, кофеиносъдържащи напитки, натурални сокове.

Обичайно в торбичките слагат по няколко шоколада – три-четири на брой, три-четири шоколадови вафли, едно-две безалкохолни. Кафето или се дава на момента, в който приключи кръводаряването, или слагат разтворимо кафе в торбичката. И обичайно всичко това е с изключително ниско качество и почти не става за консумация.

Но, има и добри изключения.

Примерът е от РЦТХ – Варна. За 11 000 кръводарители там са предвидили 88 000 лева с ДДС. Това прави по 8 лева, предвидени за продукти в торбичката на всеки.

Интересни са и критериите за избор на изпълнител:  65% тежест има качеството на предложените в пакета продукти по отношение на хранителния им състав; Остатъчният срок на годност на най-малотрайния продукт е с 15% тежест; Срокът на доставката – 10%; Естетичният и оригинален вид на опаковката – 10%.

Цената е с 0% тежест!

И точно тези критерии довеждат до избора на фирма, която ще окомплектова пакети с течен шоколад „Финети“, шоколад „Милка“, тъмен шоколад „Swееt +“, соленки „Златна Добруджа“, истинска „Кока Кола, а не менте, плюс фреш от портокал. Има също разтворимо кафе, захар, чаша за еднократна употреба и бъркалка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Диетолог 1 Диетолог преди 1 месец Профил на трол?
    В България почти всичката Кока Кола е менте, с изключение на тази която е внос (в момента от Полша). Защото единствено за България и Румъния в Европа, за подсладител не се ползва захар, а глюкозно фруктозен сироп произведен от ГМО царевица, който не дава никаква енергия, а само натоварва черният дроб.