Жителите на Девня ще могат да следят чистотата на въздуха в реално време

1522
Жителите на Девня ще могат да следят чистотата на въздуха в реално време
Снимка: Община Девня

Жителите на Девня вече ще могат да следят в реално време показателите на атмосферния въздух в града, след като по инициатива на кмета Свилен Шитов официалният сайт на общината бе свързан със сървъра на автоматичната измервателна станция (АИС) „Изворите“, находяща се в двора на поликлиниката в квартал „Река Девня“. Това е голяма крачка в битката на местната власт за осигуряване на навременна информация за нивото на контролирани замърсители, които се изпускат в атмосферата от Девненския промишлен комплекс, съобщиха от Община Девня.

Отсега нататък гражданите могат да следят данните 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. За целта трябва да влязат в официалния сайт на Община Девня – www.devnya.bg, и да кликнат върху секция „Качество на атмосферния въздух в община Девня“. Посредством падащото меню горе вдясно може да се проследят нивата на всички контролирани замърсители, които се измерват от датчиците на АИС „Изворите“: фини прахови частици, бензен, въглероден оксид, амоняк, азотен двуокис, моно-азотни оксиди, озон, серен диоксид. Най-важно е черната хоризонтална крива да не излиза от зеленото поле, а най-добре е да е в най-долната част на диаграмата.

20 деца от Девня ще бъдат обхванати от механизма за връщане в училище

20 са децата, живеещи на територията на община Девня, които трябва да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм за връщане в у...

В събота, 7 октомври, обаче, тя е навлязла в розовото поле по показателя „фини прахови частици“ – за времето от 00:00 до 20:00 часа, което означава, че в продължение на 20 часа девненци са дишали наднормено запрашен въздух, макар и показателите да не надвишават значително пределно допустимите стойности от 50 mg/m3 (микрограма на кубически метър въздух). Причините за това са неизвестни. Най-близкият до станцията промишлен замърсител е циментовият завод, откъдето не спазиха поетия от тях ангажимент да предоставят ежемесечно на общината данните от собствените си непрекъснати измервания.

Чрез приложението в devnya.bg може да се следят и други показатели: слънчева радиация, температура, относителна влажност на въздуха, посока и скорост на вятъра. Падащото меню вляво (календар), което ще излезе, след като се кликне върху датата, дава възможност да се проследят стойностите на контролирани замърсители за изминали периоди.

Оттук нататък ежедневно екологичният отдел и пресслужбата на общината ще следят и анализират данните, които постъпват от АИС „Изворите“. При необходимост населението незабавно ще бъде информирано чрез социалните мрежи и медиите за регистрирани аномалии, като причините за тях ще се търсят съвместно с органите на държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните гиганти.

Досега ангажираните с проблема длъжностни лица в Община Девня и гражданите научаваха данните за качеството на въздуха посредством ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), откъдето ги оповестяват с голямо закъснение, вариращо от един до няколко дни, при това в осреднен вид. Така например едва в понеделник след 11.00 часа ще стане ясно дали ИАОС ще отрази регистрираното превишение по показателя „фини прахови частици“ в Девня, или ще се окаже, че средноденонощната му стойност не превишава максимално допустимата граница. Последното би дало основание на екоагенцията да не отчете 20-часовото наднормено замърсяване на въздуха – практика, за която ИАОС е критикувана многократно, но без резултат.

Девня бе обгазена след токов удар

Токов удар предизвика авария в „Солвей Соди” и обгазяване на Девня, съобщиха от общината. Инцидентът е станал в 8:20 часа ...

Въпреки че местната власт постига известен напредък в неравната си битка за обективна и навременна информация по отношение качеството на въздуха, на този етап АИС „Изворите“ остава в квартал „Река Девня“. Многократните опити на кмета Свилен Шитов и на екологичния отдел в общината да убедят органите на МОСВ, че станцията трябва да бъде преместена в кв. „Повеляново“, където се намират повечето промишлени замърсители, не срещат разумни контрааргументи. Така АИС „Изворите“ остава на разстояние 12 км от Индустриална зона – юг, а обхватът ѝ е едва 2 километра. Вредни аерозоли, макар и с непредставителна концентрация на замърсителите, до нея биха стигнали само ако вятърът в Девня духа от югоизток към северозапад. Затова и причините за отчетените от станцията превишения трябва да се търсят в производствата, които се намират в нейния обсег.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com