Община Варна планира да освободи от такса смет фирми, спрели работа заради пандемията

4575
Община Варна планира да освободи от такса смет фирми, спрели работа заради пандемията
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Варненски предприятия, които са спрели да работят заради пандемията, ще бъдат освободени от такса битови отпадъци. Предложението на кмета Иван Портних беше одобрено с пълно единодушие на днешното онлайн заседание на ПК „Финанси и бюджет“, съобщиха от Община Варна.

Плащането ще бъде опростено само за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за определен период от 2020 г. Фирмите са длъжни да докажат с финансови и други документи, че временно са преустановили стопанската си дейност след обявяването на извънредното положение на 13 март тази година. За да ползват облекчението, управителят или упълномощено от него лице ще трябва да подаде искане в дирекция „Местни данъци и такси“, придружено със съответните финансови документи.

Новият булевард "Левски" във Варна е пуснат, но все още не е въведен в експлоатация

След вчерашните проливни дъждове проблемите с най-големия инфраструктурен проект от десетилетия насам във Варна вече са налице: св...

Членовете на комисията одобриха и предложение на групата на ПП ГЕРБ за подпомагане и облекчаване на бизнеса и жителите на Варна, засегнати от допълнително въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Бизнеси, които попадат в обхвата на заповедта на министъра и са с преустановена дейност, ще бъдат освободени от наеми на общински помещения и имоти, както и от такса „тротоарно право“ за срока от 28.11.2020 г. до 21.12.2020 г.

За този срок няма да се дължат и такси за ползване на детски ясли и градини, бе решено още на днешното заседание.

Община Варна ще отпусне над 350 000 лв. от бюджета си за покриване на част от задълженията на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ дадоха съгласието си бившият Тубдиспансер да получи средствата като целева субсидия за изплащане на заплати, осигуровки и данъци на персонала, но окончателното решение ще вземе Общинският съвет.

Над 250 000 лв. ще бъдат осигурени от местната хазна за съфинансиране на допълнителни разходи по проект за изграждане на „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ и ремонт на сграда за „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“. В хода на реализацията на проекта, който се реализира с европейски средства, са възникнали непредвидени дейности, скрити дефекти по отделните конструктивни елементи, промяна на места на технологията и вида на проектните решения и т.н., стана ясно на днешното заседание.

Община Варна възлага обществена поръчка за 60 млн. лева за ремонт на улици

Благоустройствени дейности за срок от две години възлага за 50 млн. лв. без ДДС (60 млн. с ДДС) община Варна. До подписване на рамково ...

Съветниците дадоха също съгласието си Община Варна да кандидатства по проект „Красива България“ за основен ремонт и реконструкция на площадки за игра в ДГ №2 „Щастливо детство“. Проектното предложение дава възможност да бъдат реконструирани и оборудвани четири площадки за игра на открито на територията на детското заведение. Бюджетът за изпълнението е в размер на около 155 000 лв. Половината от средствата ще бъдат осигурени по „Красива България“, а другата половина – от общинската хазна. Срокът за подаване на проектното предложение е 6 януари 2021 г. Продължителността за изпълнение е до 12 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com