Орешарски съсипва системата на МВР с назначения, обвързани с престъпления, твърди Румен Петков

83779
Орешарски съсипва системата на МВР с назначения, обвързани с престъпления, твърди Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Манипулираният вот, под формата на корпоративен натиск, е изиграл решаващо значение при определянето на поне четири от мандатите за евродепутати на България. Това заяви лидерът на евролистата на АБВ и бивш външен министър на България Ивайло Калфин.

Същевременно неговият колега Румен Петков коментира, че с новия Закон за МВР, който днес трябва да бъде изпипан изцяло на второ четене в парламента преди дебата по четвъртия вот на недоверие. Ето и директното обръщение на Петков към Орешарски:

Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци

"Двойният стандарт в МВР е нелеп". Това заяви бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в интервю за Actualno.com. Той комен...

"С новия Закон за МВР и ти, и цялото ти правителство станахте съучастници в очертаване на перспектива за кадрови назначения, които не просто са резултат от политически натиск, но и резултат от доста съмнителни влияния върху ръководството на МВР. И ще дам три примера, които за съжаление, доста категорично потвърждават тези опасения, които бяха изразени и от мен, и от други бивши служители и ръководители в министерството.

Първият пример е назначението на новия директор в Добрич, който до днес е бил ръководител само и единствено на група. В качеството си на началник група, вероятно е той да е ръководил само един човек и да няма никакъв ръководен опит. А добричката дирекция е и териториално разпиляна, и изключително трудна от гледна точка на обслужването на огромния туристопоток по голямата крайбрежна ивица в региона. В т.ч., чуждестранни туристи, в т.ч., много туристи от съседна Румъния.

Следващото сериозно решение е отстраняването на временно изпълняващия длъжността директор във Варна Чавдар Николов. На неговото място е назначен Николай Калчев. Той също става от шеф на група регионален директор. Това отново показва, че той няма необходимия опит. Ако се вгледа човек по-сериозно в кадровото му досие, ще види, че за целият му стаж в МВР ще лъснат осем смени в различни поделения на министерството за 18 години. Което означава, че като се махнат отпуските и почивките, на нито една длъжност той не е изкарал повече от две години. Това е достатъчно сериозен показател за динамиката на кадровото му движение и неспособността му да се справя на едно или друго място като ръководител. Като добавим към това и липсата на опит, очевидно мотивацията за неговото назначение е много извън МВР – много извън професионалните му характеристики и много извън авторитета, който той има в системата.

Най-брутален е случаят с назначението в Перник. Правителството на Орешарски назначава хора, които са пряко отговорни за извършването на брутални престъпления пред очите им, а не без основание, в много от служителите в министерството остава съмнение и за тяхно съучастие. Иначе казано, криминалистът, който извика Хайо в центъра на град Перник, всъщност го подложи и упоменатият Хайо беше разстрелян секунди след приключване на срещата, пред очите на Славчо Станиславов - днес директор на МВР. Тази злополучна явка с агент е един доста показателен пример за това как ръководители средна ръка в МВР могат да организират покушение с трагичен изход на центъра на един град и в последствие могат да се издигнат по неясни съображения.

Ген. Атанасов: С новия закон за МВР една групировка превзема полицията

Категорично целта на приемането на новия Закон за МВР е предизборна. Лично Сергей Станишев каза, че е разпоредил да се приеме нормата и...

Това са все неща, които не бива да остават неизвестни за широката публика и затова считам, че е редно Пламен Орешарски да каже пред обществото какви са мотивите по времето, когато той е министър-председател, на ключови звена да бъдат назначавани за ръководители хора с доста спорни професионални качества и подготовка и което е по-лошото, хора, които са пряко обвързани с извършени тежки престъпления в един от големите градове на България и днес те да да са на върха в системата на МВР. Т.е., ти, Орешарски, развиваш хора, които са доста встрани от МВР. Ти показваш на престъпния контингент, че тези хора, които са имали преки взаимоотношения с тях, защото това за упоменатия директор на МВР-Перник е вече констатирано, и по този начин ти стимулираш взаимодействието на служителите на МВР с престъпния контингент. Защото служителите на МВР също виждат, че ти толерираш хора, които са били съпричастни към подобни събития и за тях е видимо, че по твое време, ако си съучастник в престъпление, много бързо можеш да претърпиш кариерно развитие.

Тези неща ги виждат и нашите партньори и не е далеч времето, в което и министерството и страната ще бъдат поставени в унизителното положение да нямат достъп до ключовите партньорски служби. Не, че ти сега имаш достъп до колегите си – ти така или иначе си в международна изолация, но не унизявай МВР и ДАНС в степен, която после години наред няма да може да бъде изчистена като петно, само защото трябва да обслужваш интересите на този или онзи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com