Едва втори съдия от 1990 година насам влиза в затвора

2581
Едва втори съдия от 1990 година насам влиза в затвора
Снимка: БГНЕС

4 години затвор и забрана за 7 години да бъде юрист - това е окончателната присъда за съдия Славчо Петков, който стана едва вторият магистрат в България през Прехода с ефективна присъда. Миналата година в затвора влезе бившият прокурор от Шумен Румен Пенев, който беше осъден на 3 години лишаване от свобода за търговия с влияние. Решението е окончателно, след като днес се произнесе и Върховният касационен съд (ВКС).

Съдия Славчо Петков от Окръжен съд Велико Търново влиза в затвора за вземане на 16 000 лева подкуп от подсъдим. Той беше арестуван през 2010 г., след като Емил Шопов се оплакал, че съдията го изнудва за 25 000 лева. Срещу сумата Петков обещал да "оправи нещата", тъй като Шопов с още петима души бил подсъдим за кражба на 10 тона нафта край Свищов, пише "Правен свят".

Политолог: Притеснителна е липсата на интерес в България към Panama Papers

Темата, която предизвика трусове по света Panama Papers ("Досиетата от Панама"), за съжаление у нас не доведе до сериозен диалог, освен...

През 2012 г. състав на Софийският градски съд с председател съдия Андрей Ангелов призна Петков за виновен и го осъди на 5 години затвор. През 2014 г. състав от САС - Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева, отмени присъдата и оправда магистрата, а миналата година ВКС върна делото, защото прецени, че оправдаването е станало след непълно и необективно съдебното изследване на всички обстоятелства по делото и без внимателна проверка на доказателствата. Според тогавашното решение на ВКС, апелативните съдии не само са преписали обясненията на подсъдимия, които са приели за достоверни, а не са коригирали и техническите грешки в тях. През август миналата година друг състав на САС прие, че обвинението е доказано и осъди Петков на 5 години затвор.

С днешното си решение ВКС намалява с една година наказанието лишаване от свобода на Петков и съответно и срока, през който той е лишен от правото да работи в съдебната система и да практикува юридическа професия.

Според върховните съдии като утежняващи отговорността обстоятелства правилно са констатирани престъпната упоритост на Петков при извършване на деянието, както и фактът, че то е осъществено "чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение". Като смекчаващи отговорността са отчетени чистото съдебно минало и отличните характеристични данни на подсъдимия, както и здравословно му състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com