Нощ на литературата 2016

2684
Нощ на литературата 2016

Пето юбилейно издание за инициативата в България и десето в международен мащаб. Тази година Нощ на литературата ще се проведе на 11 май (сряда) от 18 до 22 часа в единадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. В столицата Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия, Българското национално радио, електронните медии Peika.bg и „Аз чета“.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“.

Няма нужда от литература, защото няма нужда от граждани

"..А ти, българин и патриотин, гледаш на всичкото това с особено недоверие и думаш: "суета, суета и всяческая суета". Светът е кръчма, ...

Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното за четене място. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

Информация за четенията може да откриете на уебстраницата на събитието: www.noshtnaliteraturata.bg и във Фейсбук. В някои от градовете има специално издадени за целта брошури с пълното описание на местата, четците, откъсите, както и с място за събиране на печати. Събралите определен брой печат участват в томбола в края на вечерта.

Запознайте се с нашата покана за събитието: https://www.youtube.com/watch?v=60fjD3hZD8k

Очакваме ви на 11 май!

Новите учебни планове: Отпадат произведения на Ботев, Вазов и Алеко

"Бай Ганьо у Иречека" от "Бай Ганьо" вече няма да се учи в училище. Досега култовият фейлетон на Алеко Константинов беше част от програ...

За повече информация: www.noshtnaliteraturata.bg

Във Фейсбук: www.facebook.com/noshtnaliteraturata

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com