Съборът на овцевъдите търси най-тежкия коч в България и най-дългокосместата коза

2077
Съборът на овцевъдите търси най-тежкия коч в България и най-дългокосместата коза
Снимка: НСОРБ

На 8 май т.г., понеделник, ще е състезанието за най-тежък коч от програмата на единадесетия Национален събор на овцевъдите. Голямото браншово събитие започва на Гергьовден край Петропавловския манастир до с. Арбанаси и в продължение на три дни ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура, традиции и фолклор.

Атрактивното състезание за най-тежък коч ще е от 11,00 ч. , а победителят ще бъде определен безпристрастно единствено и само от кантара. Фермерът, собственик на коча-победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10,00 ч. предходния ден, 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на изданията на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

За първи път на събора ще се проведе и състезание за най-дълъг косъм при породата Калоферска Дългокосместа Коза (7 май, 13,00 ч.)

Парични премии от 300, 200 и 100 лева съответно са първо, второ и трето място ще получат победителите в състезанията за ръчна стрижба с овчарска ножица (6 май, 14,00 -15,00 ч.; 7 май, 14,30-15,30 ч.) и ръчно доене (7 май, 16,30-17,30 ч.). В надпреварите може да участва всеки желаещ, който притежава нужните умения, а записванията за участие са на място, непосредствено преди старта на всяко състезание.

На събора ще бъдат показани над 600 чистопородни овце и кози, ще има изложба на кучета, конни атракции, изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар. Край Петропавловския манастир ще бъде показана селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българското национално радио, радио Веселина, Agri.BG, Actualno.com и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com