X
 
 

Все повече заявки за професионални паралелки в област Велико Търново

253 0
photo of Все повече заявки за професионални паралелки в област Велико Търново
Снимка: Getty Images / Guliver
Все повече са заявките за разкриване на нови професии и специалности в училищата от областта. Това е резултат на съвместната работа на Регионалното управление по образованието с школата и общинските програми за развитие, каза пред журналисти началникът на РУО инж. Розалия Личева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Заявените нови професии са общо 19, а документите за тях са подадени от 13 училища.

Вълчев: МОН не противопоставя професионалното и профилираното образование

МОН провежда последователна политика по отношение на професионалното и профилираното образование и никога не ги е противопоставяло. Изв...

"Някои от тези заявки може би не са одобрени, предвид дублирането им, но в обобщеното предложение имаме включени следните нови професии за област Велико Търново – „Приложен програмист“ в ПМГ- Велико Търново, „Компютърен график“ в СУ „Димитър Благоев“ – Свищов, „Графичен дизайнер“ в СУ „Емилиян Станев“, „Библиотекар“ в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, „Техник по автоматизация“ в СУ „Владимир Комаров“ – Велико Търново, „Спедитор – логистик“ в Професионална гимназия по транспорт – Стражица, „Хлебар“ в СУ „Ангел Каралийчев“ – Стражица, „Сладкар“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Златарица, „Помощник инструктор по спортно- туристическа дейност“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Златарица“, допълни началникът на РУО. Тя уточни, че при дуалното обучение, през миналата година реализираните класове са били три, а сега заявките за такива са шест.

"Силните страни са в това, че училищата продължават да търсят начини за разкриване на нови професии чрез диалога със социалните партньори – работодателите. Търсенето на потребностите от кадри и заявяването на нови специалности също продължава", коментира още инж. Личева и подчерта, че голяма част от новите професии са заявени от средните училища в областта.

През миналата година, при общо утвърдени 80 паралелки, 40 от тях са били професионални, а останалите 40 – профилирани, сега заявките са за 54 професионални и 29 профилирани.

Шест паралелки първокласници ще приеме най-голямото училище във Велико Търново

Шест паралелки с първокласници е заявило за предстоящата учебна година най-голямото училище в област Велико Търново – СУ „Е...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Екипи дебнат хора, изхвърлящи отпадъци н...

Работна група, която ще следи и санкционира нарушители, изхвърлящи отпадъци на нерегламентирани за целта места, е създадена в Община Ас...