X
 
 

"Апартаментгейт": Няма кой да ги накаже*

4632 5
photo of "Апартаментгейт": Няма кой да ги накаже*
Снимка: БГНЕС
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) реши да прекрати производствата за конфликт на интереси по сигнали на медии и неправителствени организации (включително Антикорупционния фонд, АКФ). Проверката завърши с липса на установяване на конфликти на интереси.

Налице е "устойчива" практика на формални и незадълбочени проверки, които в случая отново засилват подозренията в политическа зависимост на този независим, но избиран от парламента (тоест от управляващото мнозинство) антикорупционен орган.

След анализ на решенията, правният екип на АКФ установи редица пропуски, а именно:

1. При извършената проверка изцяло липсва проверка на хипотезата за облагодетелстване, т.е. няма експертиза на пазарните цени на заменените или придобити имоти. Припомняме, че в различните казуси бяха установени разминавания между цените на придобиване и пазарните цени (цитирани от самия търговски отдел на фирмата-продавач) в рамките на 300-350%.

2. КПКОНПИ обследва Цветан Цветанов единствено във функцията му на народен представител, но не и на председател на парламентарна група и заместник-председател на политическа партия с управленски мандат. Това показва или формалистичен подход, или сериозен пропуск в съответните закони.

3. Прави впечатление подходът на КПКОНПИ към публикуваните факти – Комисията не ги разглежда в тяхната цялост и взаимовръзка, а поотделно, така че да обоснове липсата на свързаност и липсата на частен интерес. Комисията започва "от частното към общото", като разглежда случая със строителството на небостъргача "Златен век" като единствената хипотеза, която би могла да обоснове свързаност, зависимост и частен интерес на заемащите публична длъжност лица. А в действителност тази хипотеза е само една от възможните причини, лицата, заемащи висши публични длъжности, да са получили толкова преференциални цени. т.е. Комисията е следвало да тръгне от условията по сделките, които предпоставят зависимости и обслужване на частни интереси и които биха могли да се реализират по различни начини.

4. Във всички решения комисията е установила "липса на частен интерес", като най-подробно това е направено в решението, касаещо Цветан Цветанов. Комисията заключава, че не е налице свързаност, по смисъла на ЗПКОНПИ между г-н Цветанов и "Артекс Инженеринг", както и между Цветанов и физическите лица – съдружници в "Артекс". Липсата на свързаност, според КПКОНПИ означава и липса на частен интерес, който следва да е налице за да съществува конфликт на интереси. Според КПКОНПИ няма и влияние на Цветанов върху други органи и лица, защото няма установени отношения на субординация и йерархична подчиненост. Тези изводи на КПКОНПИ са странни, предвид легалната дефиниция на една от хипотезите на свързаност – свързани лица са: физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност (пар. 1 т. 15 от ДР на ЗПКОНПИ). Очевидно КПКОНПИ не счита, че заплащането на цени на недвижими имоти в размер няколко пъти под пазарните е обстоятелство, което поставя купувача по такава сделка в такава зависимост, пораждаща основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

5. Във всичките решения не е коментиран произходът на средствата на лицата, като за да за установи този произход, Комисията се е позовала единствено на обяснения на самите лица, заемащи висши публични длъжности. От решенията не се установява, КПКОНПИ да е верифицирала източниците на доходи за покупка на имотите.

6. В повечето от решенията изобщо не е коментирана цената по сделките, която е значително под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и начинът на заплащане на цената по сделките и не е проверено дали и как е заплатена цената. Единственият случай, в който КПКОНПИ все пак коментира цена, е случая на Цецка Цечева. В решението е цитиран представен пред КПКОНПИ предварителен договор, според който продажбата била "на зелено" и до "груб строеж", което според КПКОНПИ обосновавало по-ниската цена. От цитираните извадки от този договор обаче става ясно, че посочената в нотариалния акт цена от 600 евро/кв.м. не е до "груб строеж" – Акт 14, а е до Акт 15 т.е. до завършване на строителството, като допълнителна цена е предвидена за довършителни работи след съставяне на Акт 15. С Акт 15 се установява годността за приемане на строежа от Приемателна комисия към ДНСК. След проверка на място и проверка на документацията се издава Разрешение за ползване или Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Строителни работи, отнасящи се до годността за приемане на строежа след Акт 15 няма.

7. На практика комисията фактологически установява, че има поправка в ЗУТ с благоприятни клаузи в полза на фирмата-строител (т.нар. поправка "Артекс") но не намира проблем в това, че народен представител (бел. ред. - Цветан Цветанов, Вежди Рашидов) е гласувал положително по нея, тъй като според КПКОНПИ липсва "частен интерес", който пък се определя от липсата на свързаност между обследваните лицата, от една страна, и собствеността и управлението на фирмата-продавач, от друга.

Напомняме и, че доскоро намиращият се в отпуск председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев зависи изцяло от същото парламентарно мнозинство за своето оставане на поста, поради което за нас остава сериозно съмнение за взаимни услуги между тези институции, в ущърб на идеята за независимост, справедливост и успешна борба с корупционните практики по върховете на властта. Оставаме в очакване на становището на Националната агенция по приходите (НАП) относно съмненията за укриване на доходи и данъци, за което сме я сезирали и за което са образувани проверки.

Автор: Антикорупционен фонд

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  И в мигове на отчаяние съм си мислил колко лесно щеше да бъде ако наистина ние бяхме Македонци/ки , а не Българи/ки. Тогава аз щях да се боря не само срешу социално/икономическият гнет и неговите последствия , а и срещу национален такъв и техните злокобните последствия. АМА НЕ , ЧИСТИ БЪЛГАРИ/КИ СМЕ.Няма как да вървя по стъпките на Другарят Апо. И в тези мигове се сещам , че така се КАЛЯВА СТОМАНА виж още ›› ТА.ДА НЕКА СИЛАТА ДАРИ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ С НАРОДЕН ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА.Иначе НИКАКЪВ ШАНС.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Mакедонецъ 2 Mакедонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Няма , ачев , Няма. А ти искаш ли да бъдат наказани ? Щото нали от благоприличие ще използвам думата човек, тоест питам те чисто човешки без никакъв елемент за противоборство. Понякога се питам и аз дали искам да бъдат наказани , зашото това И Е ВАШАТА ДЪРЖАВА , ВАШИЯТ ДОМ. На вас ви харесва така , ачев. ТЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ПО МОДЕЛА ПО КОЙТО ВЪРВИ БЪЛГАРИЯ КЪМ ЗАКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА виж още ›› И ТОТАЛНОТО РАЗБИВАНЕ НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ КАТО НАРОД.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Ето тази /1/или /този дава правилно определение за нещата , но не дава съвсем точното определение за тях/ КЛИКА/ , а използва дума твърде класическа. И почти съм сигурен , че има в предвид само герб , а не И ДРУГИТЕ ОТ КЛИКАТА*89. А , пък за вас актуалци СЪМ И 198% УБЕДЕН.
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  И когато понякога се питам дали и аз искам да бъдат наказани винаги си отговарям. ДА ИСКАМ ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ И ПРИ ТОВА ОТ НАРОДЕН СЪД и не само , ами и техните съучастници/чки. НИКОГА НЕ МЯТАМ КАМЪНИ СРЕЩУ НАРОДА/ЧЛЕН*5/ВЪРХОВНИЯТ СУВЕРЕН , а това се е превърнало в Национален спорт. / Просто елемент от хибридната война/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мафия! Това е класическата мафия - срастване на властта с престъпността. Приемане на лобистки закони за определени лица и фирми и търговия с влияние с цел лично облагодетелстване
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
2-те зодии, които ще запазят ЛЮБОВТА си завинаги

Телец Човекът, който сте срещнали ще бъде до вас до края на живота ви. И в това няма никакво съмнение. Имате истински щастлива връзка, макар и понякога...

Последно в Актуално