Бежанците в Турция: живот в постоянен страх

7997
Бежанците в Турция: живот в постоянен страх
Снимка: Pixabay

Сирийката Мара пристигнала в Турция със семейството си преди повече от пет години. Тя има бежански статут, но въпреки това изпитва истински страх, когато напуска дома си в Истанбул. "Имам чувството, че всеки ден въвеждат нови правила и тормоз за нас, бежанците. Но най-лошото е, че открито ни плашат с депортиране в Сирия", посочва тя пред АРД.

Младата жена работи като преводачка. Учила е физика, но сирийската ѝ диплома не била призната. Въпреки това успяла да се устрои в Турция и отначало се чувствала добре приета. Мара не е истинското ѝ име - тя се притеснява да оповести самоличността си, за да не си навлече проблеми с властите.

"Кучета, връщайте се вече в страната си!"

Още: Твърдост спрямо бежанците: Дания стана пример за подражание. Ето какво правят датчаните

Преди два дни Мара вървяла по улицата с приятелка. Двете си говорели на арабски. Изведнъж се приближила възрастна жена и извикала: "Кучета, връщайте се вече в страната си!".

"По време на последната предизборна кампания бежанците станаха инструмент от вътрешната политика", обяснява пред АРД Пирил Еркобан от сдружението "Мюлтеджи Дер" - организация, защитаваща правата на търсещите убежище. "В много сфери в Турция съгласие не съществува, но що се отнася до негативното мнение за бежанците, цари единодушие."

Дори и социалдемократическият лидер на опозицията Кемал Кълъчдароглу многократно агитираше срещу сирийците. Той говореше за над десет милиона бежанци в Турция - цифри, които са далеч от реалността. А съюзът около президента Реджеп Тайип Ердоган обяви широкомащабни мерки за репатриране. И изглежда, че това предизборно обещание сега се изпълнява, коментира АРД.

"Третират ни като престъпници"

Още: Ердоган пак ще променя конституцията. Какво цели?

Мара разказва, че в някои дни в квартала ѝ на всеки ъгъл стоят полицаи и търсят сирийци, които са в Турция нелегално или са регистрирани в друг град. "Третират ни като престъпници", заявява тя.

В средата на седмицата турският вътрешен министър обяви, че в последните четири месеца над 105 000 души от различни националности са били експулсирани от страната заради липсата на валидно разрешение за пребиваване.

Приятелка на Мара не издържала на натиска и враждебността и преди известно време напуснала Турция. "Тя остави всичко зад гърба си и отиде в ЕС", раказва сирийката пред германската медия. Оттогава не е чувала нищо за нея и дори не знае дали е жива.

Договореностите с ЕС не се изпълняват

Още: Увеличава се насилието сред подрастващите в Турция

Споразумението между ЕС и Турция, сключено през пролетта на 2016-а година, даде ефект, отбелязва АРД. ЕС обеща съдействие, възлизащо на милиарди евро, а Турция се ангажира да затвори пътищата за бягство от страната и да осигури помощи за бежанците от гражданската война в Сирия. Но от повече от три години и двете страни не изпълняват някои от договореностите.

Пирил Еркобан от сдружението, защитаващо правата на бежанците, казва, че от лятото на 2022-а година турското правителство отказва да признава сирийците за бежанци. "Освен това икономически фактори, както и омразата срещу тях ги карат да се връщат в родината си или да бягат към Европа, въпреки всички опасности", обяснява още тя пред АРД.

"Нямахме право да се обадим на никого"

Хамид от Иран, който не може да се върне в страната си по политически причини, разказва, че след спор с турския му хазяин дошли полицаи и го арестували. Завели го първо в полицейски участък, а след това и в център за депортация, посочва той пред германската медия.

Още: Ваканцията в Турция - недостъпен лукс за самите турци. Чудовищната инфлация взема икономически жертви

Хамид прекарал два дни със стотици други мъже на открито. "Не ни позволиха да се обадим на никого - нито на семейството, нито на адвокатите. Останахме там два дни, непрекъснато валеше. А полицаите ни се смееха и ни ругаеха." На третия ден той бил отведен в препълнена килия, по пътя към която забелязал по стените символи на ЕС. После научил, че въпросният център бил финансиран с пари по споразумението между ЕС и Турция.

Служителите му казали, че ако подпише формуляр, ще бъде пуснат веднага. Документът представлявал съгласие за депортация. Хамид отказал, но през следващите няколко дни заплахите станали толкова сериозни, че се замислил дали да не подпише. Междувременно турската му приятелка го открила и се обадила на адвокат, след което бил освободен и засега депортирането му е предотвратено. Турското правителство отрича съществуването на случаи като този на Хамид, пише АРД.

Следваща спирка Европа?

"Винаги сме смятали тези споразумения за неморални", казва Пирил Еркобан, имайки предвид договореностите между ЕС и Турция от 2016-а година. "Навремето това не интересуваше никого." Но времената вече са други - днес голяма част от турското население отхвърля този документ, макар и не непременно по морални причини, отбелязва АРД.

Още: Голям метеорит се разби в югоизточната част на Турция (ВИДЕО)

Хамид и Мара знаят, че враждебността към мигрантите се засилва и в Европа. Въпреки това и двамата се замислят дали да продължат да живеят в постоянен страх от депортиране или да рискуват с ход, на който гледат като на неизползван шанс за свобода.

 

Източник: Дойче веле

Кои са най-популярните турски десерти у нас?

Турция отправи предупреждение към Русия заради нападнатия кораб "Сукру Окан"

Един турски град в кома: под отровния прах от разрушенията

Турция е готова да изпрати още помощ на Гърция за борбата с пожарите

В Турция: само става по-зле. За 6 години цената на месото се е увеличила с 800 %

На пазар в Одрин - купувайте евтино на тези места (пазари с точна GPS локация за ваше удобство)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com