Децата на Украйна: милиони, за които детството приключи

6170
Децата на Украйна: милиони, за които детството приключи
Снимка: Getty Images

Каролина крие лице в рамото на майка си Даша. Двете чакат на опашка за хуманитарна помощ в Днипро – след като семейството е напуснало родния си град Харков заради руските ракетни нападения и водещите се в близост боеве. Бомби, ракети, артилерийски обстрел – тригодишната Каролина вече е преживяла всичко това.

„Пита ме какви са тeзи изстрели и експлозии. Не разбира какво става, но и как би могла?“, казва Даша. „Тя чу думата война за първи път в живота си. Не знам как точно да постъпя – дали да обясня нещата на детето или не? Не знам какво да правя.“

Реакциите на децата са различни

Децата не бива да бъдат лъгани, но трябва да бъдат щадени – препоръчва детската психоложка Марина Кацуленка. По данни на Обединените нации бежанците в самата Украйна са към осем милиона души, от които 2,5 милиона са деца. На тях им се налага да се сблъскат с войната, разрушенията, смъртта и нараняванията, с бягството и с бомбардировките.

Люба се е била приютила с 12-годишния си син в метрото на Харков. Това било изпитание за момчето, разказва тя през сълзи: „Самолетните бомбардировки просто нараниха душата му. Детето дълго време посещаваше логопед, а сега отново загуби говора си“.

В повечето случаи децата се възстановяват по-бързо от възрастните, но реагират по различен начин на помощта – в зависимост от това какво са преживели, казва детската психоложка. Някои изчакват, други бързо започват отново да рисуват и да си играят, трети се изпускат от страх.

„Има деца, които са много ужасени и объркани – особено, ако продължително време са били под бомбите. При тях се проявяват сериозни смущения в съня“, обяснява психоложката. Стряскат се лесно – например от шума на преминаваща кола. В бежанския лагер, в който работи психоложката, балоните не са разрешени – защото могат да се спукат. „Това напомня на децата експлозия и може да доведе до нови травми. А това би означавало работата с това дете да започне отначало“, разказва Марина Кацуленка.

По последни данни на украинската прокуратора, в резултат на руските нападения са били убити над 240 деца и най-малко 440 са били ранени. Руската окупация, ракетните атаки или артилерийският обстрел са превърнали мнозина в травматизирани сираци или полусираци.

"Ще говорим за това тогава, когато всичко отново е наред"

Въпреки всичко децата искат да учат, разказва Валентина Ивлева, директорка на училище номер 10 в Днипро. От началото на март нейните 500 ученици са имали само дистанционно обучение. В часовете не се говори за войната, бедите, изнасилванията и убийствата на цивилни, както например в Буча – и директорката не говори за това, но и децата не питат.

Ивлева минава през класната стая, в която са подготвени матраци за бежанците. В един от ъглите Олга Виталиевна поправя класни работи. „Войната преобърна живота на децата с главата надолу“, разказва тя. Много от родителите работят денонощно – често в армията или в медицинската сфера. „С тези деца е много трудно. Например, когато говорехме за семейството и трябваше да четем стихотворение за майката и бащата. Отказах се от него, за да не нараня чувствата на децата. Ще говорим за това тогава, когато всичко отново е наред.“

Малката Каролина от Харков говори през това време с майка си за кучето Шуша. Майката обещава: „Слънце мое, един ден всичко отново ще бъде добре и това тук ще остане само лош сън“.

 

Автор: Андреа Беер, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com