Два факта и няколко случайности

9308
Два факта и няколко случайности

Тези дни се случиха две неща - да ги наречем условно Първи и Втори факт. Паралелно се случиха и други неща - да ги наречем условно Случайности. Разбира се, всички те нямат нищо, ама абсолютно нищо общо помежду си. Коментар на Иван Бедров:

Първи факт: От понеделник сутринта българските зрители за първи път не могат да гледат „Тази сутрин“. Сутрешният блок на най-голямата телевизия в страната - бТВ, спира за първи път в 13-годишната история на медията. Ваканцията е неочаквана както за публиката, така и за екипа. Едните го научават преди три дни, другите - ден по-рано. Решението е спуснато от днес за утре. И това е за първи път.

Този факт можеше да си остане вътрешнокорпоративен въпрос, ако не се случваше точно през лятото на 2013 година. Всекидневните протести срещу правителството навлязоха в своята осма седмица, социологическите проучвания показват сериозно разделение сред обществото, очакването за развръзка е засилено, а единственото място за диалог в ефира на най-голямата телевизия излиза във ваканция. Не е нужно да имаш сериозен опит в тази сфера, за да си наясно, че това решение противоречи дори и на частния интерес на телевизията - доверие, рейтинги, приходи...
Протести по време на медийна ваканция

И други случайности

Преди няколко седмици всички министерства са получили устна препоръка да бавят довършването на договорите с медиите по европейските програми. От няколко източника научих, че са започнали срещи с представители на големите медии за „обсъждане“ на въпроса. Това на практика означава, че медията Х все още има да получава по-голямата част от сумата по сключения договор за излъчване на клипове по някоя от оперативните програми - и сега текат „разговори“ по темата.

Преди по-малко от месец правителството публикува справка за това кои медии и кои рекламни и ПР-агенции колко европари са договорили с държавата от началото на програмния период през 2007 година до днес. Най-голяма част от тези 66 млн. лв. са за най-големите медии, което е напълно очаквано и нормално - огромната аудитория е предимство. Правителството публикува и предстоящите медийни договори, за които все още не са избрани изпълнители - още 12 млн. лв. очакват своите нови собственици и то до края на програмния период, тоест - до Нова година. Разбира се, няма абсолютно никаква връзка между това и споменатия в началото на текста Първи факт.

Спомени от яхтата

Втори факт: На третата седмица от началото на протестите кабелната телевизия Канал 3 спря директното излъчване на демонстрациите и го замени с актуално talkshow. Този малък телевизионен канал се наложи като място за излъчване на живо - публиката знае, че ако нещо се случва в момента, може да го проследи по Канал 3. Вече не е точно така, а журналистът Сашо Диков, който наложи този модел на ниско бюджетна свидетелска телевизия, вече не е част от екипа.

Канал 3 си има нов собственик - съпругата на Любомир Минчев, съдружник на прочутия бизнесмен от Лондон Спас Русев, чиито приятели сформираха икономическия екип около бившия цар Симеон Сакскобургготски. Минчев е едно от лицата върху снимките от яхтата в Монако, която събра на едно място застрелян контрабандист (Иван Тодоров - Доктора), осъден за пране на пари, двама министри (Милен Велчев и Мирослав Севлиевски) и един депутат. Друго лице от тези снимки - Милен Велчев, днес управлява представителството на руската банка ВТБ, която има общи проекти в България с КТБ на Цветан Василев. А пък последната банка е финансовият гръб зад Делян Пеевски, който му позволява да доминира на българския медиен пазар. Разбира се, няма нищо общо между това и цитирания по-горе Втори факт.

Разни "тайни"

"По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той - на него му трябваше медиен комфорт."

Опитите за разкриване на зависимостите в българската медийна среда понякога стават изненадващо излишни, защото ключови участници си признават всичко публично. Бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов разказа как се обаждал в най-големите вестници, за да си иска интервюта. Потвърди в прав текст всеизвестната тайна как управлението на ГЕРБ засили концентрацията на държавни пари в КТБ, чиито медии днес разкъсват Бойко Борисов и ГЕРБ със същото усърдие, с което доскоро ги величаеха: „По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той - на него му трябваше медиен комфорт“, чистосърдечно обясни Рашидов. А ден по-късно самият Бойко Борисов още по-чистосърдечно потвърди схемата: „Да, тогава всеки имаше нужда, както и сега... Кой политик не обича да не го атакуват медиите?".

На фона на свиващия се рекламен пазар държавата се превърна в основен играч - и чрез еврофондовете, и чрез държавните пари в КТБ. Въпрос на демократични ценности е дали едно управление ще злоупотреби с тази си власт. Не знаем какво се случва зад кулисите, но виждаме какво се случва на екрана: зрителите ще получават все по-дисциплинирана информация за гражданското недоволство - колко са протестиращите, какъв е маршрутът им днес, но няма да получават обмяна на мнения и сблъсък на позиции, защото предаването е в отпуска. А хората от страната няма да могат да наблюдават на живо какво се случва по софийските улици, защото Канал 3 има нов собственик с нова политика. Разбира се, всички споменати факти нямат нищо, ама абсолютно нищо общо помежду си.

Автор: Иван Бедров; Източник: Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com