Държавата, която унизява своите шампиони

3568
Държавата, която унизява своите шампиони
Снимка: БГНЕС

"Не вярвам, че в Рио вдигнах българското знаме на 20% или чухме българския химн на 20%. Подигравка е, обиден съм. И не мисля, че тренирам на 20%". Това заяви българският шампион Ружди Ружди, който ще получи 50 000 лв. за златния си медал и още 25 000 лв. за световния рекорд на параолимпиадата в Рио де Жанейро.

От последните дни скандалът около премиите на българските параолимпийци като че ли помрачи радостта от достойното им представяне в Рио. Отвъд всички наредби и решения, с които спортното министерство се мъчи да оправдае отношението си към българските шампиони, едно е безспорно ясно - с поведението си нашата държава ги унизява по толкова безочлив начин.

Дават допълнителна премия за световния рекорд на Ружди Ружди

Министерството на младежта и спорта взе решение да премира Ружди Ружди с допълнителни 25 000 лв. за световния рекорд, поставен в тласка...

В думите на Ружди Ружди се съдържа сякаш всичко, което може да бъде казано, уважаеми читатели, за демонстративното властово поведение към родните състезатели.

Голяма част от спортните ни съоръжения са в допотопно състояние, младите ни таланти бягат навън при чужди треньори, а спортните ръководства и федерации неведнъж са си прехвърляли топката за големите отговорности, които би следвало да поемат.

И поредният пример е буквално от последните дни, когато стана ясно, че Министерството на младежта и спорта ще даде премии за Параолимпиадата в Рио в размер на 20 процента от премиите на здравите спортисти. От ведомството се оправдаха с лаконично съобщение в медиите, от което стана ясно, че България се нарежда на едно от първите места по размер на обявените премии за параолимпийци в света.

И вижте - въпросът изобщо не опира само до пари. Той е свързан с унижението и третирането на тези спортисти едва ли не като втора ръка хора. Защото по-голямата част от тях работят за мечтите и целите си на неокосени поляни, където хвърлят копието или гюлето сред коне и добитък, изведен на паша. Защото по-голямата част от тях тренират с подръчни средства. Защото за тях всяко едно състезание е гордост, че могат да представят България.

Шампионът Ружди Ружди бе посрещнат с цветя и заря в родното Глоджево

С тържествена церемония Глоджево посрещна тази вечер златния медалист от Параолимпийските игри в Рио Ружди Ружди, предаде кореспондентъ...

Подобно унизително отношение се среща не само сред спортните ни шампиони. А колко таланти се завърнаха от международни олимпиади със златни и сребърни медали в различни учебни дисциплини?! Но и за тях остана само моралната награда.

Така че у нас шампионите радват целия български народ, а от държавата си като поощрение получават красиви приказки и унижение! И така до следващото състезание...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com