И за Ковид българската политика е иди ми - дойди ми независимо от управляващите

3973
И за Ковид българската политика е иди ми - дойди ми независимо от управляващите
Снимка: iStock

Здравното министерство предлага да се върнат безплатните ковид тестове. Безплатни, доколкото ги плаща НЗОК, а бюджетът на НЗОК го събираме всички ние, които си плащаме здравните осигуровки.

Предложението показва управленското безумие в България. Защо ли – защото само преди 3 месеца сегашното управление в оставка реши да махне безплатните тестове. Сегашният здравен министър проф. Асена Стоименова (Сербезова) тогава хич и не надигна глас тестовете да останат. Защото тогава махнахме извънредното положение и извънредната епидемична обстановка – а те са двигател на обществена омраза. Спокойно може да се каже, че обществената омраза е нещото, което най-много тревожи политиците – по света и у нас.

Сега връщаме тестовете – но само антигенните, не и PCR. Защо ли? Просто – PCR е по-скъп. Само че единствено с PCR може да се следи какви варианти почват да навлизат в България. Защото единствено PCR проби могат да бъдат секвенирани, а секвенирането показва кой вариант и коя генетична линия е пипнал съответният заразен.

Така че за пореден път е кристално ясно – отговорната държавна институция по даден въпрос изобщо не ѝ пука да мисли в дългосрочна перспектива. Многократно съм писал по темата Ковид и съм го казвал – Ковид приключва тогава, когато болниците не се претоварват. Не дори когато намалее смъртността, а за щастие сега тя е доста ниска, а когато болниците не са препълнени. Това възприятие ясно се вижда и в българската здравна политика – щом си го караш вкъщи, не е проблем. Ама дали ще имаш усложнения, колко са такива хора, колко стават след всяка вълна и има ли промяна в тази насока към по-добро или по-лошо спрямо предишна вълна – за това трябва науката да работи. България обаче не дава на тази наука дори един безплатен PCR тест, какво остава за друго.

Ако някой още го интересува науката, вече е разработен дори научен метод, който може да предупреди за задаваща се ковид вълна далеч преди тя да бъде "засечена" от ковид тестове. Подробности в материала: Нов и едновременно познат метод как да виждаме, че идва вълна на Ковид разработиха учени от САЩ. Това видя ли го в България като инструмент на държавна политика, може и да повярвам, че има истинска защита на обществен интерес.

И за да стане ясно дори на дървените глави, които само знаят да бучат във Фейсбоклук - когато има ранно предупреждение за вълна, може да има повишено внимание и в здравната система, в предболничната помощ, да се ограничи събирането на много хора, да се откриват и карантинират по-бързо заразени и като цяло да се намали рискът от заразяване. Но пък какво толкоз - и по сегашния начин ковид вълните преминават, даже като нищо може да има и радващи се "държавници" (и не само), че популацията се "поочиства" и пенсионната реформа я прави природата. Бай Ганьо като не е директно в кюпа, му е все тая за човешкия живот - щом не му се разваля рахата ...

С какво по-добра се оказа здравната политика на "Продължаваме промяната" (ПП)? На мен поне ми изглежда точно като преди – пускаме се по течението и каквото стане. За пациентите – пък за усвояващите финансови потоци, нека те си кажат. А нали ПП дойде с претенцията да променя към по-добро?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com