X
 
 

Какво разкри случаят с ударената журналистка

5212 11
photo of Какво разкри случаят с ударената журналистка
Снимка: БГНЕС
Вместо да задават въпроси по едни много съмнителни сюжети, журналистите в България организираха подписка, с която помолиха премиера да върне на работа един уволнен служител на МС. Този техен акт казва много, всичко дори, пише Полина Паунова за "Дойче Веле България".

Два скандала тресат иначе полуотпуснатата държава: безпрецедентният срив на Търговския регистър и фалитът на застрахователно дружество, което остави около 200 000 българи без задължителната “Гражданска отговорност”.

За застрахователния балон премиерът Бойко Борисов ведро обясни, че в крайна сметка хората трябвало да внимават къде си дават парите. А за мистериозно изчезналия Tърговски регистър разбрахме, че “ако имаме късмет”, той отново ще заработи. Трябваше да се случи в сряда, но късметът ни изневери…

На този фон вместо да разкъса премиера с въпроси, журналистическата гилдия се съсредоточи върху организирането на подписка за възстановяване на работа на уволнен служител в пресцентъра на Министерския съвет. Мярката се наложи, след като стана ясно, че миналия уикенд, по време на обиколка на премиера в провинцията, чиновникът е ударил журналистка.

Изчезналият вид новини

Търговският регистър две седмици го няма, надеждата за възраждане казват умирала на 40-тия ден. Кипърската застрахователна компания "Ол...

Интерпретациите

По случая имаше какви ли не интерпретации: кореспондентката на вестник “Монитор” го е предизвикала; мъжът го е сторил без да иска, защото, според свидетелства на негови приятели, иначе е човек, който и “на мравката път прави”; искал е да я отблъсне, но ръката му някак се отплеснала; ударил я е, но неволно.

Нищо от това всъщност няма значение. Когато служител на държавната администрация не може да си сдържа нервите, просто не работи повече в държавната администрация. Дори да е бил провокиран. Няма нищо сложно.

Журналистическата гилдия мигом се раздели на две: едните защитават репортерката, другите твърдят, че работи за проправителствена медия, което незнайно защо голяма част от репортерите откриха едва тази седмица. Наред с прозрението, че медийната група на Делян Пеевски е със силните на деня, имаше още редица умозаключения, които няма нужда да бъдат изреждани. Но случаят с уволнения служител разкри в пълна степен манталитета на журналистите в България.

Правителствен пиар е уволнен, защото удари журналист

Един от работещите в Правителствената информационна служба беше уволнен след лично разпореждане на премиера Бойко Борисов. Става въпрос...

Всичко друго, но не и въпроси

На първо място те очевидно са готови да се занимават с всичко друго, но не и с питане. Вместо да задават на премиера въпроси, свързани със сериозни проблеми, те се обръщат към него с прошение. Вместо да търсят причините за срива на Търговския регистър - база данни, която би трябвало да е техен основен инструмент за разследвания, те се съсредоточават върху това, че премиерският служител бил техен добър приятел. По логиката им от това следва, че този човек не би могъл да си изпусне нервите. Впрочем, причинно-следствената връзка, че щом някой ни е симпатичен, значи трябва да го защитаваме, е символна за начина на работа на голяма част от журналистическата гилдия в България. И дава ясна представа за обективността на репортерските материали.

Журналистите вече нямат представа какво работят

На следващо място: журналистическата гилдия по тези географски ширини сякаш вече няма идея какво точно работи. Тя не е синдикат, не е активист и затова не би следвало да смята, че с подписки ще промени действията на властта. Журналистите би трябвало да променят властови решения единствено с разработките си, тоест - с непосредствените си задължения, а не с прошения до премиера.

Така случаят със служителя в пресцентъра на Министерски съвет показа за пореден път защо България е в дъното на класациите за медийна свобода - защото журналистите не вършат това, което трябва. За тези класации ще се сетим отново едва когато бъдат публикувани следващата година. Но пък тогава няма да питаме правителството дали се меси в медийната свобода, защото то ще ни е направило услуга, поискана с подписка, да речем. Но и без подписка може. Защото склонен ли си да имаш прошения към премиера по един казус, ще искаш съдействие и по още въпроси.

АЕЖ поиска уволнение за пиар на правителството заради удар срещу журналист

Категорично уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев - това поиска Асоциацията на европейските журналисти-...

(Само)компрометирането на медиите

Случаят с ударената репортерка показва и друго - самокомпрометирането на българските медии. Защото ако журналистите бяха на висотата, на която би трябвало да бъдат, никой не би се усъмнил, че става дума за постановка, каквито мнения се чуха.

В една толкова компрометирана публична среда допускането, че медия, която обслужва всякакви желания на властта, прави постановка, е за съжаление първото и най-логично подозрение. В началото то дори покри най-нормалната реакция: нямаш ли стандарт на публично поведение, нямаш място на длъжност, която го изисква.

И не на последно място: казусът, превърнал се в най-коментирания тази седмица, удобно разстла димна завеса върху поредните доказателства за подчинената на корупция и мафиотски обвързаности държава. Поради което съмненията за постановка няма как да изчезнат напълно.

Но за каквото и да става дума - за умишлен или неволен скандал (като второто все пак е по-вероятно), едно е ясно: този случай разкри как журналистите сами подменят смисъла на професията си. А когато излезе поредната класация, всички вкупом се възмущават заради несвободата си. Но това възмущение се простира дотам, където започват подписките с молби до премиера. Така цялата гилдия се държи в подчинение. А когато точно тази гилдия е пленена, похитено е и обществото.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Търговския регистър ли? 6 Търговския регистър ли? преди 7 месеца Профил на трол?
  Петият епизод ще се казва: Индиана Джоунс и изчезналият регистър...Надпис на входа на Търговския регистър: "Надежда всяка тука оставете"...Регистър и цикъл не дойдат ли навреме, не ги чакай...Държава без Търговски регистър, се превръща в идеалната офшорка за пране на пари. В момента сме най-яката офшорна зона в света.Дори Каймановите острови имат Търговски регистър и някакъв списък на ре виж още ›› гистрираните фирми.Ние сега сме офшорен Рай, мечтата на всеки престъпник...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Там където се появява интересна тема , като ,например , как една журналистка , почти навира в устата на друг микрофон и той отклонявА....... ВЕДНАГА СЕ ПОЯВЯВА ГОВНИШАРЯ ОКТОМВРИ И ОЛАЙНЯВА И ОВОНЯВА ВСИЧКО/ КИ !
 • Октомври 5.1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  ХАХАХАХАХАХА БЛАГОДАРЯ.Много съм щастлив от нервни либерали получили поредната доза изобличаване ХХАХАХАХАХАХА. Мразете ме. Аз вашата омраза е ПРЕВЪЗМОГВАМ , обръщам я в СИЛА която я използвам срещу вас и постъпвам ТОЧНО като вас, защото аз от много време съм ви разгадал.
  : 2 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Хъ хъ , ама ти наистина си гнусно същество октомври ,от какъв пол си ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 4 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  ВИЕ Г*ДОВЕ / ПОД Г*Д ДА СЕ РАЗБИРА ЦЯЛАТА ТАЗИ СИВО/П*ДАЛКСА МАСА ТРОЦКИСТИ*ЛИБЕРАЛИ*КИ СТЕ ВЪВ ВСЯКАКЪВ ВИД ФАЛИТ ОСВЕН НЕ Е ВЪВ ФИНАНСОВ. ВИЕ НЕОЛИБЕРАЛИТЕ/КИТЕ , 1.1 НОСИТЕ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЩАСТИЯТА НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ И ДЪРЖАВАТА. ВИЕ паунова СЪЩО. МОЖЕ И ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕ ТЯ ДА ВИ БЪДЕ ПОТЪРСЕНА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Ауууу чудо голямо. В днешните позорни времена ЕДИНСТВЕНАТА срамна професия е журналистическата , социологическата и политоложката. Някакъв си бюрократ ударил журналистка. Ами и двамата почти е сигурно , че са проп*дняци/чки и всъщност няма лошо. Нека се бият и избиват дори , но д.в. трябва да бъде забранена в България , а и навсякъде по Света , защото пръска неолиберални зарази , защото прави кухи виж още ›› анализи с цел да те объркат , защото лъже и всички подобни медиии.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Интерсно! На никого, от пишещите тук, не му харесва как функционира държавата ни. Нашата държава! Тази в която искаме да има нормален живот. Вече 30 години я прехвърляме на този или онзи, да я направи по хубава. По хубава, но за кого? Ако питаме тези които до сега сме опълномощавали, ще отговорят, че е най хубавата. Който иска по хубава - да си я направи по негов вкус!
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Не няма такова нещо. Единственото което не се харесва на повечето тролещи тук е това , че вашите десните са НИКЪДЕ , ес и нато са забили и неолибералната Глобализация не върви по план. Интересно ти не виждаш ли как actualno рекламира бизнеса на пеевски ? И не ти прави никакво впечатление как така една медия изобличаваща пеевски му рекламира бизнеса . И аз знам защо е така, защото си като тях и едн виж още ›› а от тях.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Нора Шарланджиева 1 Нора Шарланджиева преди 7 месеца Профил на трол?
  Глупава статия. Помните ли- Деничка Райкова е от комунистическо семейство. Точно тя пък да ни поучава както навремето др. Тодор Живков?!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Оливиерова , не ме интересува Райкова от къде е а какво казва . И ако прочетете в offnews откровението за загубеното време на един студент в дупката СУ ще ви се изяснят много неща . Държавата е във жестока криза именно защото обществените норми се диктуват от шатаджии и примати на всички нива без изключение .
  : 3 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Държавата е в жестока криза защото на власт е ес*нато КЛЕПТОКРАЦИЯТА , ТОТАЛНИ ДЕГЕНЕРАТИ/КИ И ПРЕДАТЕЛИ/КИ НА Д.С. НА Н.Р.Б. Ето тази райкова е родова дегенератка троцкистко/либералка точно като теб 1.1 и единствено и само цялата власт в ръцете на НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА Е РЕШЕНИЕТО. БЕЗ ВАС 1.1
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Създаването на нова полиция в сръбската

Парламентът на босненските сърби гласува за създаване на резервни полицейски сили, което се разглежда като заплаха за сигурността от босненските мюсюлмани, живеещи в

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 20 - 21

Овен През тези почивни дни има едно сигурно нещо в любовта, което ще бъде като лайтмотив - романтиката. Щедростта, която ще проявявате към любимите

missing image
Полицията забрани на "жълтите жилетки" да

Префектурата на парижката полиция забрани провеждането на 20 април на нов протест, организиран от "жълтите жилетки" на територията до изгорялата катедрала "Нотр Дам". "Процеси,

Последно в Актуално