Капките на правосъдието мокрят твърде различно

3069
Капките на правосъдието мокрят твърде различно
Снимка: БГНЕС

"Целта е била да бъда очернен, аз съм достатъчно черен на цвят". Това заяви депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен с прякора си Бат Сали, във връзка с факта, че вече има ефективна присъда заради факта, че буквално унижи полицейски патрул преди време. Провинението на Методиев, според съда, е наказуемо само административно – с 3000 лева глоба.

Да припомним накратко какво направи избраният с подкрепата на ДПС депутат – на 1 май, 2016 година, близо до Костенец полицейски патрул опитва да спре "Мерцедес"-а на депутата, докато прави забранено тройно изпреварване. Полицаите не успели да спрат Методиев, но спрели бус, който пътувал заедно с него, защото и бусът прави нарушение. Като разбрал какво става, депутатът се върнал и се почнало с до болка позната за тези географски ширини картинка – заплахи към служителите на реда, че това им е последният ден на работа, обаждане до началника им в местното управление.

Столичната прокуратура привлече като обвиняем Бат Сали

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали. Припомняме, че...

Първоначално Бат Сали имаше условна присъда - половин година затвор, защото на първа инстанция беше счетено, че провинението му отговаря на член в Наказателния кодекс (270, ал. 1). Върховният касационен съд (ВКС), обаче, го прехвърли по член от Закона за движение по пътищата (чл. 175, ал. 1, т. 4), където вече се минава само с глоба. Такава била съдебната практика, уточниха от висшия съд.

И тук идва въпросът – такава, значи, е практиката, когато народен представител, който би трябвало да е еталон за поведение, прави нещо абсолютно недопустимо? И го прави, защото веднъж МВР решило да си свърши работата както трябва и то по една от най-болезнените теми за българското общество – т.нар. война по пътища? Като поощрение в борбата с хулиганите на пътя, обаче, се налага по-леко наказание на Методиев.

Това е повече от абсурдно, най-малкото защото Бат ви Сали е в положение, което изисква много повече отговорност от него, отколкото от обикновен гражданин. Щом си депутат, трябва да си еталон за поведение. И ако не си, последствията следва да бъдат по-тежки, отколкото биха били, ако си никому неизвестен цървул. Защото като депутат даваш пример – особено на цървули. И сега, след тази присъда, примерът за цървулите е, че и на тях ще им се размине, ако се държат на пътя като цървули. Чудесно и прекрасно.

Заради такива случаи като този с Бат Сали българинът няма доверие на институциите. Няма и да има, щом елементарната логика сочи, че когато си на по-висока позиция, носиш повече отговорност, не по-малко, а грешките ги плащаш по-скъпо, не по-евтино. Постулатът, че законът е еднакъв за всички, далеч не е буквален. Щом си по-високо, ти имаш и по-големи облаги, освен отговорности. А наказанията се налагат и за сметка на облагите – затова и при много дела, в които става въпрос за обезщетение, то се изчислява като процент от доход/печалба на обвинените. Съдебна практика, така да се каже. Същото е и в случая с Методиев – депутат е, има възможност заради това да си позволи по-скъпа кола, при това със заплата, плащана му от данъкоплатците – щом прави зулуми с нея, значи наказанието трябва да е по-сериозно от това да му вземат една депутатска заплата. Но явно пак ще трябва да почакаме – така, както чакаме за читаво правосъдие, както чакаме за читава държава. И това е проблемът – че чакаме, а не действаме!

Увеличават заплатите в съдебната система с 12%

Заплатите в съдебната система ще скочат с 12% за 3 години. Това е залегнало в бюджетната прогноза за 2019-2021 г., която прие Висшият с...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com