Колко трябва да изкарваш, за да си богат в Германия?

12892
Колко трябва да изкарваш, за да си богат в Германия?
Снимка: iStock

Колко средно получават работещите в Германия? "Ханделсблат" пише, че средният брутен годишен доход във Федералната република през 2021 г. е бил 49 200 евро. Но продавачите в супермаркети например могат само да си мечтаят за подобни доходи, отбелязват от изданието. Защото възнагражденията варират много според професията, опита и провинцията.

Според данни на Statista, цитирани и от "Ханделсблат", докато в Хамбург средният месечен доход към 2021 година е бил 5209 евро бруто, в Мекленбург-Предна Померания той е бил едва 3467 евро преди плащане на данъци и осигуровки.

Окончателни данни за изминалата 2022 г. все още няма.

Колко получават работещите в Германия чисто?

Преди 100 години: когато един хляб струваше милиони марки

Хиперинфлацията отпреди 100 години е една от най-тежките икономически кризи в историята на Германия. За това допринасят тежките репарац...

Използвайки различни методологии за изчисляване на възнагражденията, t3n.de посочва, че средният годишен нетен доход в Германия е приблизително 25 583 евро или по около 2131 евро на месец.

Според Института за германска икономика в Кьолн тези, които имат месечен нетен доход между 1121 евро и 1495 евро, принадлежат към долните нива на средната класа. С нетна заплата между 1 496 и 2 804 евро човек вече е част от средната класа в по-тесния смисъл на думата. Получаващите нетно възнаграждение между 2805 и 4673 евро са част от високата средна класа. За разписващите се срещу повече от 4673 евро нетно месечно може да се каже, че принадлежат към относително богатите в Германия.

Как инфлацията повлия върху доходите?

Нарастването на инфлацията обаче сериозно променя уравнение. През ноември тя е била 10 процента, а в предишните месеци от 2022 г. е достигала и до 10,4 на сто. Работещите би следвало да са получили и поне толкова голямо нетно увеличение на заплатите си, за да не обеднеят заради инфлацията.

Според Германската асоциация на спестовните банки домакинства с нетен доход под 3600 евро ще бъдат принудени все по-често да разчитат на спестяванията си занапред. Възможно е цели 60% от германските домакинства да свършват парите си в края на месеца и да живеят от заплата на заплата.

"Въпросът е приключен": Германия отказа да плаща милиарди на Полша за убийствата през Втората световна война

Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна...

Парите не са единственият фактор за щастие

Колкото и да звучи изтъркано, доходите наистина не са единственият фактор, който определя дали човек е щастлив, пише t3n.de.

Според носителя на Нобелова награда по икономика Даниел Канеман и икономиста Ангъс Дийтън ръстът на доходите не води винаги до ръст и на щастието. Те са установили в свое проучване, че удвояването на годишната заплата от 15 000 на 30 000 евро води до сериозен скок в усещането за щастие. Ако приходите нараснат от 30 000 на 60 000 евро, този извод е все така валиден. Но дотам. Защото при онези, които са започнали да получават 120 000 евро на година, вече не се регистрира такъв скок в удовлетворението, посочват двамата учени.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com