Кризата, която гледаме, но не виждаме

7367
Кризата, която гледаме, но не виждаме
Снимка: БГНЕС

Българското образование е в сериозна криза и никой здраво-мислещ човек не би го отрекъл. Още по-малко това се очаква от хората работещи в системата, които ежедневно изпитват парадоксите и се сблъскват фронтално с дълбоките проблеми на образователната ни система.

Отвъд статистиките, които често са отражение на официални документи а не на истинската ситуация в училищата, реалността в голям процент от българските училища е трагична. Става дума за реалност, която много от нас виждат, но от която отвръщаме поглед, вероятно поради това, че се чувстваме безсилни да я променим или сме забравили как тя трябва да изглежда. Козметична след козметична промяна, всичко се променя само за да остане в същото полусакато положение.

Още по-лошо е, че публичният дебат относно образованието – ако може да се каже, че такъв съществува, също е козметичен и често представлява просто възпроизвеждането на един и същ репертоар от заучени проблеми и теми – заплащане на учители, НВО и ДЗИ, брой часове по предмет, липса на нови/млади кадри в педагогиката и прочее.

Не, не смятаме, че тези теми/проблеми не са важни. Трябва да има място и за тяхното обсъждане. Това, което е недопустимо е обществото системно да премълчава и да заобикаля съществените и постоянни проблеми, слоновете в класните стаи, които водят до резултати, които не могат лесно да се скрият чрез държавна статистика – като, например, резултатите на българските ученици участвали в международното оценяване на PISA за 2018 г. От това оценяване стана ясно, че 46% от 15-годишните ни ученици са функционално неграмотни.

В изминалата предизборна кампания образованието не беше приоритет на никоя политическа формация. В медиите образованието не беше на дневен ред. Всъщност, в медиите то е от вторична важност, появявайки се през последната година предимно във връзка с пандемията или свързано с "битови" притеснения за дати на ДЗИ и НВО, и други. Много често образованието като тема се появява и свързана с издадена заповед от Министъра на образованието и/или от реакции на тази заповед. Напълно механичен, мозъчно мъртъв дебат.

А синдикатите? Те се носят по същата вълна и често са съсредоточени върху неща като учителско възнаграждение и, например, нормативи, категория на труда и други. Важни теми са, да. Но къде остава ученето? Духът на училището? Удовлетворението от учителския труд?

Българското образование страда от дълбоки проблеми. Главният проблем е неговата шокираща дисфункционалност – разбоят между закон и реалност. В стотици, а по-вероятно в хиляди училища в България, съществуват масови и системни отсъствия на ученици, които документално не се отчитат. Учители и ръководства се чувстват безсилни и се страхуват за поминъка си. В крайна сметка, стриктното спазване на закона може да ги остави без работа. А това притеснение в по-малките населени места, и за учителите, които не биха могли да се преквалифицират за да оцелеят на пазара на труда, е напълно разбираемо.

Образователната система в такива случаи работи, парадоксално, против образованието на учениците и против удовлетворението от работата, което учителите заслужават за да ценят себе си и за да виждат смисъл в преподаването. А това, което учители и ръководства се виждат принудени да правят с отсъствията се случва и с оценяването. В колко училища 3 означава всъщност 2, което не може да се пише за да не се развалят паралелки или да се губят ученици (тъй наречени "бройки") на края на учебната година?

Автор: Явор Хаджиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com