X
 
 
 

Наръчник от три стъпки за борба със сладникави приказки по избори

1560 2
photo of Наръчник от три стъпки за борба със сладникави приказки по избори
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Още малко и ще влезем официално в предизборна кампания, която така или иначе не е спирала. От сутрин до вечер ни облъчват с всевъзможни аспекти на популизма, чиито измерения нямат и няма скоро да имат реални отражения. Хвърчат управленски програми, падат глави, шири се реваншизъм и ​революционен дух, а всичко това минава на фона на сладникави приспивни песни за светлите бъднини.

Ето защо е хубаво, като дойде заветното време да пуснем вота в урната или през новото чудо (ако го доставят) машината, да сме си отговорили на някои помоему важни въпроси за собствено удовлетворение, пък то е ясно, че ще стане, каквото има да става.

1. По-далеч от лъжи. Със сигурност поне веднъж ще се срещнете в близките дни с някои самоуважаващ се политик, който ще демонстрира завидна загриженост за личното ви материално-духовно-обществено положение, ще ви обещае луната, звездите, добро образование за децата ви, а за вас - 700 лева пенсия или 1500 лв. начална заплата. Знам, че сте наясно с фантасмагориите на предизборния кандидат за народен представител, но все пак, имайте две наум, че той е станал вече по-изобретателен и борави с брюкселски диалект, доклади, дълбокомислени проучвания, анализи и оценки на риска. По-далеч и с повече разум.

2. В момента едни-други се джавкат по разни структурни въпроси, кръгли маси, дават през пет минути пресконференции и превръщат публичното пространство в панаир на дребнотемието и словесната еквилибристика. Разбира се, целта е да объркат уважаемия избирател, да го настроят, насъскат и противопоставят срещу този или онзи и така да си пишат актив по спечелен електорат. Наблюдавайте тези процеси внимателно: и едните, и другите ги играят по един и същи начин, с едни и същи аргументи, хвърлят едни и същи кални буци, а като изключат камерите, всичко свършва. Доверието е скъп дар, не го отстъпвайте за лицемерни сладникави излияния. Прочетете, потърсете, разровете се дали нещата, за които ви говорят толкова отривисто, съдържат истини. Информирайте се кои са тези срещу вас и за какво се борят.

3. Най-безсмисленото време преди избори е денят за размисъл. Обикновено в този ден никой не застава на едно място и не започва епикурейски да разсъждава за съдбата на държавата. Въпреки това може да използвате подобна възможност и да разгърнете предизборните програми на политическите партии. Ще си дадете ясна представа за това докъде стига мащабът на популизма, докъде се простира реалността. Ще сте запознати с копи-пейст обещанията и ще се възнаградите с една идея по-висока съобразителност за вота.

Има още известно време. От нас си зависи дали ще влезем в спирала от избори. Силно се надявам (докато гледам поредния репортаж за подготовката на търговията за гласове), че можем да постъпим по-просвещенски на вота в края на март. Надявам се, но не вярвам!

Автор: Румен Скрински

Редактор:

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    А как реагирате на простотии от рода на: "Хубаво беше през комунизма. Русия ни иска, а Путя ще дава евтини и безплатни ток, нефт и други суровини.", и так далее.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    ПРЕДИ ДЕН ПРОЧЕТОХ ЕДНО НЕЩО , КОЕТО МЕ ВТРЕЩИ ! ЕДНА КЪРМЪЗЪ ДРУГАРКА НАПИСАЛА - ''БОЖИЧКО , ДАНО ПУТИН НИ ВЗЕМЕ ДОРИ И ЗА ДВАЙСТА РЕПУБЛИКА ! САМО ДА НИ ВЗЕМЕ ! '' ВОТ ВАМ !!!!!!
    : 1 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Няколко приказки за "Жълти стотинки“

Един от първите проекти на инициатива „Жълти стотинки&...