Нека обидим шведите

8834
Нека обидим шведите

Коментирайки случая с шведския турист, изритал жестоко в главата българска камериерка в Слънчев бряг, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви, че е хубаво този инцидент да отшуми по-бързо, за да не загубим скандинавските туристи.

"Шведските туристи са много чувствителни. Преди години имаше един случай - беше убит един барман. И те се обидиха и направиха бойкот. Няколко години не идваха по нашето Черноморие", обясни Рагин.

Изказването му, разбираемо, взриви българското общество. Въпросната позиция е показателна за един особен вид народопсихология - раболепна, угодническа, залагаща единствено на изгодата и никога на достойнството.

Рагин приема безпроблемно, че шведите са горд народ, който лесно се пали на обиди и взима безкомпромисни ответни мерки. На него обаче и през ум не му минава, че и българският народ може да бъде такъв. Рагин счита, че чуждото достойнство трябва да бъде уважавано, но не и нашето собствено. Под угроза са едни пари, които можем да загубим, и това е достатъчен аргумент да пазим самочувствието на останалите народи, но върху собственото си да плюем.

България няма да успее никога в нищо - нито в туризма, нито във външната и вътрешната политика, нито в икономиката, ако продължи устойчивата традиция да не се застъпва за себе си. Много хора не разбират, че националното самочувствие не е празна дума, която само звучи гръмко, но иначе файда от нея няма. Националното самочувствие е капитал, който може да бъде използван. Най-развитите и богати държави са онези, в които живеят народи със самочувствие, будна гражданска съвест и социална активност срещу несправедливостите.

Защо можем да приемем, че Швеция има право на достойнство, а България няма. Заради парите? България губи пари именно заради малодушието си. Не само в туризма, навсякъде.

Подобието на мъж, изритало камериерката, трябва да си получи заслуженото и законът следва да бъде безкомпромисен. Крайно време е България да спре да получава ритници, които да преглъща мълчаливо, молейки се следващият да не е скоро. Защото с примиреното поведение на жертва, следващ винаги има.

Шведски турист изрита в главата камериерка в Слънчев бряг

Шведски турист ритна в главата камериерка в Слънчев бряг, вследствие на което жената изпаднала в безсъзнание. Инцидентът е от 3 юни, с...

Важно е чужденците да знаят, че България не е разграден двор и всеки е добре дошъл тук, но свободата му свършва там, където почва тази на другите.

Естествено, че трябва да уважаваме туристите. Уважението и раболепието обаче са два различни типа поведение, които много добре трябва да разграничаваме. Туристите, без значение българи или чужденци, не могат да си позволяват своеволия, само защото си плащат. Достойнството ни не би трябвало да е за продан.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com