Полицейска медийна медиация в полза на по-силния

19462
Полицейска медийна медиация в полза на по-силния

Имаше един виц за чужденеца, който искал да си осинови едно от многобройните деца на Асан и въодушевеният продавач, рекламирайки едно от момченцата си, похвалил сина си ентусиазирано: толкова било послушно, че като го напсувал на майка, после изпълнителното дете станало баща на следващите бебета в семейството…

Извинявам се, ако звучи неприлично, но в реалния живот днес се случи нещо подобно: от години говоря и пиша за недосегаемостта на медиите, които никога не попадат в полезрението на правоохранителните органи. Откупват се благодарение на своето послушание и готовност да служат на всеки нов господар. И изведнъж се случи пробив: полиция нахлу днес в една телевизия за обиск!

Малка подробност е фактът, че полицейската атака не е срещу онези, големите телевизии.Тъкмо обратното, голямата телевизия Би Ти Ви и официозната ТВ 7 са в остър конфликт с потърпевшите.

Съответно двете големи (според собствените им претенции) телевизии, по сведения на очевидци, цитирани от Kafene.net, най-случайно първи се оказали със снимачни екипи на мястото на полицейския обиск в ТВ +, която, макар това да не е посочено в търговския регистър, се свързва с кабелния оператор Булсатком, вкопчен от две седмици в открита борба за надмощие по условията на разплащането тъкмо с Би Ти Ви и ТВ 7.

Страна по този спор, както се оказва, излиза полицията.

И забележете отново: тя не нахлува в офисите на другата страна, на големите телевизии, а прави голяма акция в офиса на малката ТВ+. Каква ти тук равнопоставеност в една война, в която е ясно кой поръчва музиката и полицията!

Официозната формулировка на повода за първия по рода си изблик на желание за държавно ровене в мръсното бельо в медийната спалня, напомнящ обаче на разправата на Путин с нелоялни към него бизнесмени в същата област през есента на 2000-та година в Русия (когато на зрелищни акции бяха изпратени командоси да окупират телевизионни студиа), е класика: сигнал за данъчни нарушения.

Ще чакаме да изтече някаква информацийка в Уикилийкс за прегрешенията на местния Асан(ж) при размяната на псувни в конкурентната битка на телевизионния пазар , взети толкова сериозно от „когото трябва” в държавата.

Май трябва да внимавам какво си пожелавам (с моите претенции за намеса в недосегаемите медийни ловни полета), че току виж ме обискирали за проверка на долното бельо по повод на горното!


ИВО ИНДЖЕВ
ivo.bg

Припомняме, че икономическа полиция извършва процесуално-следствени действия в частен телевизионен канал, съобщи днес (б.р.- вчера) следобед МВР, предаде БГНЕС.

bTV: Булсатком задържа 80% от приходите си за себе си

Манипулативно, пореден опит за подмяна на фактите, отклоняване на вниманието от некоректните и непазарни действия на доставчика, които...

Това потвърди появилите се малко преди това информации, че полиция е влезнала в офисите на ТВ+ - каналът, свързван със собствениците на "Булсатком". Кабелният оператор от края на миналата година е в медийния фокус, заради споровете с бТВ и ТВ7 за излъчване на програмите им. А ТВ7 атакува от декември ТВ+, която купи правата за българското футболно първенство за този сезон.

Служители на отдел "Икономическа полиция" към СДВР извършват процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура (СГП). Обект на проверка е частен телевизионен канал в София, а насоката на работа е по линия на данъчни престъпления, уточниха следобед от МВР. Проверява се дали в медията се води двойно счетоводство обясни привечер говорителят на СГП Румяна Арнаудова пред журналисти в Съдебната палата.

"Това са рутинни действия на прокуратурата и СДВР" коментира по-рано зам.-градският прокурор Роман Василев пред "Капитал". Той каза, че засега няма задържани лица и че досъдебното производство е образувано по чл.255 от Наказателния кодекс, който криминализира укриването на данъци. Разследването е образувано тази година. Роман Василев каза още, че фирмата не е проверявана за нелегален софтуер, каквато информация се появи по-рано.

ТВ+ е собственост на "БГ Сат" АД от четири години. Дружеството притежава още "Филм+" и "Хоби ТВ", които също се излъчват само в мрежата на предишния си собственик "Булсатком". И двете фирми обаче са регистрирани на един и същ адрес - "Магнаурска школа" 15, но на два съседни етажа, показа справка на "Дневник" в Търговския регистър.

Изкупиха стайните антени заради bTV

Клиенти разграбиха стайните антени от магазините заради спора между bTV и Булсатком. Всички налични устройства ги свършихме, поръчали ...

От ръководството на ТВ+ до момента няма официален коментар по случая. В новинарската емисия на телевизията в 16.30 ч. темата не беше засегната. По информация на "Дневник" служители, които са били на работа, са били разпитвани за заплатите, плащат ли се осигуровки и други финансови въпроси. "Самият факт, че ТV7 съобщи това, трябва да ви навежда на мисълта за някаква… далавера", заяви пред OFFNews маркетинг директорът на "Булсатком" Тинко Тотев.

ТВ+ е популярна най-вече с излъчването на първенството по футбол на Испания. Тъй като тя се разпространява само в пакета на "Булсатком", това е и едно от предимствата на кабелния оператор да бъде избиран от абонатите. Каналът излъчва още шампионата на Холандия, тенис турнира "Уимбълдън" и женските тенис турнири, "Формула 1" и първенството на България по баскетбол, което се нарича "Булсатком баскетболна лига". В края на есенния дял на шампионата, ТВ+ купи част от правата за излъчване на мачовете от българското първенство. Тя получи правото на първи и трети избор на мачове. Миналата година мачовете се излъчваха от ТВ7, която кандидатстваше и този сезон.

След като загубиха правата започна атака от ТВ7 към ТВ+. Изпълнителният директор на ТВ7 и водещ Николай Бареков призова в края на декември в ефир прокуратурата да разследва договора за продажбата на правата за тази година. "Прокуратурата трябва да влезе във фирмата на Домусчиев (има се предвид фирмата, която купи от БФС правата, е с по 45% акционери в нея са собствениците на "Левски" Тодор Батков и на "Лудогорец" Кирил Домусчиев - бел.ред.) и да запечата сградата на БФС, защото вместо обществен конкурс те си раздадоха правата под масата", заяви Бареков. В едно от сутрешните предавания той заяви, че дават всичко на прокуратурата, но няма официално потвърждение дали и какъв точно сигнал е внесен от телевизията, близка до банкера Цветан Василев.

Вчера от ТВ7 съобщиха, че ще спрат излъчването на програмата си в мрежата на "Булсатком", ако до петък (11 януари) в рамките на работния ден не получат от сателитния оператор еднозначен отговор на предложението си за нов договор. TВ7 все още няма удовлетворителен отговор от "Булсатком" на поставените изисквания за нови договорни отношения. Нашата оферта към "Булсатком" е за справедливи пазарни взаимоотношения, които да отразяват текущите рейтинги и пазарните дялове на TV7 и Super 7, пише в официалното съобщение на медията.

СЕМ няма да се меси в спора между bTV и "Булсатком"

Съветът за електронни медии няма да се намеси в спора между bTV и "Булсатком". Аргументът за това е, че Съветът няма правомощия и става...

При разгласяването на спора между бТВ и "Булсатком" от телевизионната компания упрекнаха сателитния оператор, че укрива броя на абонатите си, което се отразява на цената, плащана за разпространението на програмите. Най-големият проект на "Булсатком" е навлизането на пазара на мобилни комуникации, уточнява "Капитал". Компанията има лиценз от КРС за това от повече от година, а отскоро го активизира. Затова и според доста от наблюдателите в сектора сегашните проблеми на старозагорската компания са във връзка именно с тези им намерения. Според тях "Булсатком" е обект на интерес на новия съсобственик на БТК - банкерът Цветан Василев. Никой официално за момента не потвърждава, че групата около Василев има връзка със скандалите около сателитния оператор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com