Протестът - този хубав трън

27580
Протестът - този хубав трън
Снимка: БГНЕС

Наистина нямат повод да са спокойни. Няма вече повод и да ехидничат след свиването на протеста през есента, зимата и първата половина на 2014. Защото той взе, че изригна в деня, когато се навърши година от избухването му.

Кошмарът им се завърна на фона на друг един кошмар – да не сбъднат и третата част от поръчания им „енергиен шлем”. Все по-абсурдно звучат откровения, че проектът бил необратим въпреки всичко и че собственият им министър-председател не искал всъщност да каже, че спира „Южен поток”. Обясним е трепетът. Нали „приказания надо изполнять”.

Най-отровният плевел е националното предателство. Това е плевел устойчив, избуявал през времето с различна сила, но неотстъпно и последователно... Плевел индивидуален или организиран.

Въпрос на личен или колективен избор. Сред най-устойчивите плевели е този, за който пишат Раковски, Захари Стоянов и Симеон Радев. Уродливо е, защото особено през последната година този плевел се превърна в уверена политика, игнорираща собствения национален интерес.

Обнадеждаваща е тенденцията за един траен партиен спад. Обнадеждаваща е готовността на възродилия се протест да не стихне след близката оставка и да следи под лупа всяко следващо правителство. Това е знак към предизвестения победител в предсрочните избори. Да излъчва ясни и категорични сигнали, когато става дума за националния интерес.

Това, че на годишнината на протеста имаше знамена на Реформаторския блок, не ме учуди. С оглед на позициите, които са заявили, се вписваха естествено на фона на протеста. Като екзотични и странни кръпки в него стояха самотното знаме на РЗС и въздесъщият Йоло Денев, който дори се добра до микрофона пред Народното събрание.

Странно беше отсъствието на знамена от предизвестения победител. Той къде е. Вярно, че имаше рожден ден наскоро. Да е жив и здрав. Защо си спести присъствието в знаменателния ден – годишнината на протеста. Този протест и днес заяви, че ще е непримирим към всяко бъдещо правителство, което подлага на съмнение интересите на България.

Въпросът е кой за какво е. За европейски или за евразийски избор на България. И не като временен лъкатушещ избор, а като устойчива тенденция, която да се следва неотклонно. Защото играта загрубя. Въпросите изискват отговори. Обтекаеми и хлъзгави отговори не биха удовлетворили днешния протест.

Така че – победата не е веднъж завинаги. Не си велик, защото за пореден път си победил национални предатели. Полезен си, ако излезеш от коловоза им, от практиките им – ако откажеш да ги ползваш. Ето за това ще следят хилядите, излезли да отбележат годишнината на протеста.

Този протест ще бъде тепърва трън в петата на всяка самозабравила се власт – при положение че тя излъже доверието, което е взела на кредит. И това е прекрасно.

Автор: Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

Надолу по хлъзгавата тръба

Такъв съвет изобщо не ми подхожда, но нямам по-добър: Не четете вестници, не гледайте телевизии, не слушайте радио. Или ще попаднете ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com