Ще се настани ли повече олигархичният модел след местните избори?*

4358
Ще се настани ли повече олигархичният модел след местните избори?*
Снимка: БГНЕС

От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното председателство на Съвета на ЕС. Въпреки това, не би трябвало по никакъв начин да забравяме, че освен "европредседателска", 2018 е и предизборна година. През 2019 година ни очакват европейски и общински избори. А и премиерът "Борисов 3" винаги може да ни изненада с някоя оставка по пътя към "Борисов 4". Още повече, че проблемите във вътрешната ни политика далеч не са за подценяване.

С всеки изминат ден нараства "високоволтовото" напрежение, което е обсебило не само все "по-перверзните" взаимоотношения между правителството и президентската институция, но и 44-то Народно събрание, местната власт в различни общински и областни центрове и структурите на водещите политически партии. Несвършващият български преход не само е доминиран от една крайно ниска политическа култура, но и от системно заобикаляне на разделението на властите и върховенството на закона.

Къде заЧЕЗват всички?

Стабилни сме, (макро)икономическите показатели са невероятни, преборихме контрабандата, безработица няма, заплатите вървят нагоре &ndas...

Едва ли има български избирател, който да е упражнявал редовно правото си на глас и да не се е сблъсквал с недомислиците на Изборния кодекс, с често взаимно противоречащите си разпоредби на изборните администрации, но най-вече с "потресаващите" изпълнения на "уж" многопартийните избирателни комисии на всички нива и на цялото пъплещо около тях сборище от т.нар. "независими" наблюдатели и всякакви странни застъпници с дълбоко подозрителен поглед и манталитет. Всички тези дефицити изпъкват с цялата си проблемна тежест на първо място при местни избори.

Темата за общинската власт се превърна в ключов политически шлагер след приемането ни в ЕС, когато се развихриха и първите битки за европейско финансиране. Обръщам внимание на всичко това, защото през последните години се наблюдават сериозни изкривявания на демократичните принципи и политическата почтеност, както при издигането на кандидатурите за кметове и общински съветници, така и в хода на изборния процес. Да не говорим за самото функциониране на местната власт, свързано с все по-чести корупционни практики и опити за лично облагодетелстване.

А на последните общински избори през 2015 година като че ли бяха надминати всички дотогавашни "очаквания". Сигналите за преправяне на протоколи с изборни резултати заляха медиите и социалните мрежи. Според публичните информации ставаше дума за около половин милион недействителни бюлетини за общински съветници. Разпространяваха се шокиращи данни, че в цели секции не е отчетена нито една преференция, че по различни начини умишлено е възпрепятствано гласуването за референдума и какво ли още не…

Едва ли някой би могъл да забрави т. нар. "заложническа" драма в култовата зала "Арена Армеец", където бяха демонстрирани отсъствие на политическа и институционална култура, на елементарна експертна компетентност и почтеност, но най-вече липса на отговорност при взимането на очевидно грешни решения от страна на администрацията. Какво ли още можем да очакваме от самозабравили се чиновници и "партийни секретари", които се финансират от нашите данъци и вместо да се чувстват отговорни за действията си, се оказват пълни непукисти? Предстои да видим при изборите през 2019 година.

Още сега обаче е повече от сигурно, че дискусиите около проблемите на местната власт в светлината на следващите избори няма да са скучни. Напротив! Докато пишех статията си, дебатът вече започна. И то още как. В петъчното парламентарно заседание на 22 февруари в спешен порядък беше приета на първо четене поправка в съвсем новия антикорупционен закон, свързана с функционирането точно на местната власт. С новия закон се забранява на общинските съветници да бъдат едновременно и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори със съответната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. При това положение се оказва, че сегашните общински съветници трябва или да прекратят мандата си преди изборите догодина, или да закрият бизнеса си, което ще предизвика напрежение и оставки в много общински съвети.

Вратите на Шенген остават затворени

При всяка възможност те се представят за острови на стабилността и сигурността - въпреки това не ги приемат в Шенген. България и Румъни...

С приетата поправка изискванията на антикорупционния закон към общинските съветници, както и задължението им да подават декларация за имущество и конфликт на интереси, се отлагат с две години, до 1 декември 2019 г. и ще важи за новоизбраните общински съветници от следващия мандат – 2019 – 2023 г. На пръв поглед всичко звучи разумно, но политическите реалности у нас са толкова "задръстени", че веднага възниква логичният въпрос - няма ли този гратисен период да помогне на местните общински политици да си прехвърлят бизнесите на подставени лица?

Ако се върнем в историята на Pрехода, обезпокоителните тенденции при формирането и функционирането на местната власт не са от вчера или днес. Те започнаха с т. нар. "независими кандидати за кметове". Понятие, което е непознато в традиционните демокрации като Германия, например. Става дума за кандидати, издигнати от някакви много особени инициативни комитети, зад които никога не е ясно точно какви интереси стоят – политически и икономически. Много често подобни "независими" кметове се подкрепят от навързани като свински черва политически партии, които иначе претендират да са взаимно изключващи се по идеологически признак.

След това стартираха конюнктурните "далавери" в общинските съвети. Започна създаването на т. нар. "тематични мнозинства", свързани с икономическите интереси на различни кръгове на областно и общинско ниво. Като погледнем "странните" политически групи, които формират подобни мнозинства, няма нужда после да се чудим как може да се стигне до купуване не само на гласове, но и на цели секционни комисии. Но всичко това като че ли се оказва недостатъчно…

С всеки изминат ден се появяват нови и нови форми за нерегламентирано влияние върху изборния процес и политиката на местната власт. Прякото купуване на гласове все повече се измества от манипулативен контрол върху избирателите от страна на работодателите в частни и държавни фирми и предприятия. Директно и индиректно те агитират, рекетират и принуждават подчинените си да гласуват за определени политически сили и по-късно да подкрепят техните представители в общинските съвети.

Все по-често има натиск и в обратната посока – от местната власт към представителите на бизнеса. Тук средствата за политически натиск са свързани с възможностите за кандидатстване за обществени поръчки и получаване на достъп до различни общински ресурси, като наемане на търговски площи и предимства при административното обслужване.

Пеевски спечели от караницата между Борисов и Радев*

Никога не бях очаквал, че точно сега, когато толкова възторжено поехме шестмесечното ни ротационно председателство на Съвета на ЕС, ще ...

В цялата "еволюция" на тези дълбоко порочни политико-икономически процеси, като че ли най-опасната тенденция е свързана с корпоративните бизнес партии, които започнаха да се създават някъде около местните избори през 2007 година. "Блестящ" пример в тази посока е до болка известната ПП ЛИДЕР (Либерална инициатива за демократично европейско развитие) на едрия бизнесмен Христо Ковачки, прочут с големите си приватизационни сделки в областта на въгледобива и енергетиката. Неслучайно Ковачки ще остане в "най-новата" ни политическа история със своята "Бобовдолска демокрация". Неговият „ЛИДЕР“ бе първата успешна партия-мутант в България от началото на демокрацията, създадена на чисто корпоративна бизнес основа. Или с други думи, тя бе моделът за "триумфално" завръщане на най-ретроградния принцип от времето на комунизма - "партийните организации по месторабота". Работодателят, собственикът, директорът са едновременно и новоизлюпените "партийни секретари". А работниците и служителите заедно с техните семейства са партийните членове и са избирателите на тази партия. За какво да се притесняваме, всичко е под контрол, никой не се страхува за заплатата си и работното си място. Изобщо "приказка без край" и модел за подражание.

По време на "новата политическа ера на Бойко Борисов" след 2009 година, ПП ЛИДЕР взема участие в различни местни и национални изборни кампании, като в повечето от тях се явява в коалиция с други партии. На местните избори през 2011 година кандидатът на партията Кирил Станчев е избран за кмет на община Бобов дол. На местните избори през 2015 година, партията, вече под новото си име "Български демократичен център" (БДЦ) печели 194 общински съветници и 47 кметове на населени места. БДЦ печели изборите в общините Бобов дол и Гълъбово, и е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП в общините Перник, Плевен, Самоков и Сунгурларе.

През октомври 2014 година ПП ЛИДЕР участва в парламентарните избори за 43-тото Народно събрание в коалиция с "България без цензура" (ББЦ) и земеделците от ЗНС. Коалицията печели 15 депутатски мандата, а партията отбелязва най-големия си успех и излъчва петима народни представители. При сформирането на парламента, групата на "България без цензура" се преименува на "Български демократичен център" (БДЦ).

Още през декември 2014 година Николай Бареков се отрича от парламентарната си група, с което се слага край на болните му амбиции "Аз съм бъдещият министър-председател" и на потресаващия от политическа гледна точка партиен фарс, свързан с възхода и падението на медийния "Батман" и неговата "България без цензура" (ББЦ). И Слава Богу! От самото начало на Прехода никога не е имало нова политическа формация с подобен агресивен лидер, която да води още първата си, за щастие и последна, предизборна кампания с такъв огромен финансов и медиен ресурс.

След тоталния провал на ББЦ и нейния грандомански лидер, най-верните и сервилни "пажове" на Бареков не се поколебават да му теглят шута и да се прехвърлят на "топло местенце" в "новата" (стара) корпоративна бизнес партия ЛИДЕР около мощния енергиен бос, олигарха Христо Ковачки. Партия, която през април 2015 година за една нощ също се преименува в партия "Български демократичен център" (БДЦ) и ще остане известна в политическия жаргон като "ДПС-2", поради споделената "философия" на контролирания вот. Неслучайно съпредседатели на партията БДЦ стават точно Красимира Ковачка и Стефан Кенов. Биографиите им говорят сами за себе си и не се нуждаят от допълнителен коментар. Д-р Ковачка, сестра на Христо Ковачки, е лекар кардиолог, шеф на болницата в Самоков вече няколко мандата и на БЧК в града. Член е на ръководството на ПП ЛИДЕР от неговото създаване. Бащата на Стефан Кенов, д-р Георги Кенов, е кмет от ДПС втори мандат на бургаската община Сунгурларе.

Екологичният скандал "Пирин"

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда...

На парламентарните избори през март 2017 г. БДЦ участва самостоятелно, като получава 0.09%., с което подписва и "смъртния си партиен акт". Но 44-то НС не остава без "достоен" заместник. Този път това е партията "Воля" на небезизвестния Веселин Марешки със собствена парламентарна група от 12 депутати, като "аптекарският и бензинаджийски" бос е и зам.-председател на НС.

Партия "Воля" е с достатъчно дълга биография, която (интересно защо) поразително прилича на тази на ПП ЛИДЕР. Създадена е през 2007 година като партия под името "Либерален алианс", от която произлиза като фактически наследник "Воля". Нейният създател Веселин Марешки едва ли се нуждае от специално представяне. Той е собственик на аптеки в цяла България. Собственик е и на фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки. Притежава дялове в десетки компании с разнородна дейност. Има и интереси в спорта, бил е собственик на "Локомотив Пловдив". През 2015 година влиза и в бизнеса с горива.

На местните избори през 2007 година Марешки е избран за общински съветник във Варна от листата на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на Яне Янев, като е бил и зам.-председател на Общинския съвет. През 2012 година прави коалиция с Яне Янев под името "За РЗС с Марешки", станала известна в политическия жаргон като коалиция "Ярешки"… На местните избори през 2011 година Марешки участва като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от националисти и леви партии и достига до балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов.

И тук идва най-интересното. От всички 12 депутати в 44-то НС от партията на Веселин Марешки "Воля", само един не е свързан с бизнеса му или не е в семейни връзки с ключови личности от корпоративната мрежа на бизнесмена. Всички останали са негови служители и/или съдружници.

От всяка гледна точка, развитието на политически партии, в които работодатели, собственици, директори и менажери са едновременно и партийни босове, а техните подчинени работници, сътрудници и служители, заедно със семействата си, са партийните членове и техните избиратели, представлява изключително опасна тенденция, чието разрастване трябва да бъде прекратено още в зародиш. Колкото и да се критикуват днешните олигархични индикации в българския политически живот, ние все още в момента се намираме в стадий, за който може да се каже, че нерегламентираните задкулисни взаимоотношения и сделки между политици и представители на бизнеса не са масово явление. Но съвсем друго е обаче, когато едрият бизнес навлезе масирано в политиката и има не 12, а 120 депутати в НС. Това вече е руският олигархичен модел!… Бог да ни пази от подобно развитие! Марешки и Ковачки са ни напълно достатъчни!

Когато "извинявай" значи оскотяване

Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор н...

Автор: Аспарух Панов

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com