Свободата на медиите – игра и на хазарт

8441
Свободата на медиите – игра и на хазарт
Снимка: iStock/Guliver

Безспорно внесените от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта са една от темите на тази седмица, а и не само на изминалите седем дни. Защото тези промени засегнаха една много болна тема за и без това болното ни общество – КОЙ печели?

Кой печели директно и много от хазарта е ясно – тези, които го организират и тези, които го рекламират. На пръв поглед Симеонов иска да въведе ред точно в този порядък, което е похвално. Интересното обаче е, че той се съсредоточава върху втора точка от реда – рекламата, а не върху директните приходи т.е. данъци в данъчната хазна. Симеонов се закани първа точка скоро да му е в дневния ред, т.е. увеличаване на данъците за хазарта – още при обсъждането на промените на ниво комисия, но поне засега писмено не е така.

Фалшиви новини за фалшиви новини за фалшиви новини (ВИДЕО)

Фалшивите новини не са това, което бяха. В интернет броди ново технологично чудо: "Дийп Фейк". Пионерът в "дълбоките фалшиви новини" е ...

Предвид политическата история специално на Валери Симеонов няма начин всеки по-разумен човек да не се е запитал защо той се захвана с хазарта? От алтруизъм? От принципност? Защото така е редно? Искам искрено да кажа "ха дано", обаче ми идва и продължението "надали". Защото само като погледна промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", за които Симеонов лобира активно и дори поведе шествие в тяхна защита, съмненията ме обземат с пълна сила. Като прибавим и някои други инициативи на НФСБ – например тази за застрояването на земеделски земи, която първо парламентът спря, но много бързо разреши след като НФСБ мина през друг закон и ветото на президента Румен Радев не помогна за нищо, то идва и въпросът – трупане на политически актив ли е ремонтът на Закона за хазарта?

Кой ще пострада от промените? Както вече писах по-горе – тези, които излъчват реклама. На първо място това са големите частни телевизии – Нова телевизия и bTV. Специално с медиите Валери Симеонов отдавна е в бурни отношения – да си спомним скандала в Нова телевизия и как вицепремиерът напомни на Виктор Николаев, че колежката му Ани Цолова внезапно я обзе желание да прави лайфстайл предаване, което целокупната българска публика още чака. Последва ултиматум на Симеонов през правителствената пресслужба към всички медии, които той счете, че го клеветят и това затвърди впечатлението за война с големите медии. А сега дойде ред и на рекламата на хазарта ...

Колко вземат големите телевизии от реклама на хазарт? Това могат да кажат само те, както и тези, които им плащат. Със сигурност обаче едва ли е малко. И ако този поток секне, ще има трудности. Защото, колкото и да си голям, отрежат ли ти нещо голямо, ще се олюлееш, а може и да паднеш.

В момента, официално, Нова телевизия е собственост на чужд инвеститор – чех. При bTV положението със собствениците е същото – чужденци. Ако погледнем целия медиен пазар, това е рядкост – голяма медия да не е под шапката на един голям и вече не чак толкова млад успял мъж. Преди Петр Келнер да купи Нова телевизия, съвсем сериозно в медийните среди циркулираше слуха, че Делян Пеевски я иска. Когато неочаквано Ани Цолова си тръгна от сутрешния блок на Нова телевизия, спекулациите бяха, че това се случва точно заради Пеевски – защото малко преди Цолова да слезе от екран, много близкият на Пеевски депутат от ДПС Йордан Цонев изрично каза на Цолова при свое гостуване в Нова, че "Пеевски ви праща много поздрави и ви пожелава творчески успехи". Малко след това Виктор Николаев остана сам, после дойде Аделина Радева, а Ани Цолова още си подготвя лайфстайл предаването ...

Голям чуждестранен инвеститор в България, особено що се отнася до медии, няма начин да не се сблъска с Пеевски. А Пеевски и господарите му работят години наред за овладяване на медийните канали. Извън Пеевски, единствената по-голяма медийна група е "Икономедиа" - когато не говорим за телевизионния пазар. На телевизионния пазар конкуренцията е по-голяма – въпросът е докога?

Срамът на българския журналист

Вчера много ме беше срам от това, което стана известно с доклада на "Репортери без граници" за свободата на словото в България. Това за...

Петр Келнер дойде в България с репутацията на човек, чиито интереси са много мащабни, но никога твърде трайни. Чешкият милиардер действа с идеята да печели благодарение на нюха и контактите си и, разбира се, на изгодата. Ако му е изгодно, ще купува – или продава. Ако не му е изгодно – ще продава. Такова е впечатлението, което си е изградил в Чехия.

Ако Нова телевизия влезе сериозно на загуба поради секнал приход от реклама и положението не може бързо да се промени, какво ще се случи тогава? Какво ще се случи с bTV, след като собствениците им от CME през миналата година продадоха бизнесите си в Хърватия и Словения?

Промяната на финансовия поток за реклама на хазарт ще повлияе безспорно на големите телевизии, ако новият закон мине по начина, по който иска Симеонов. И тогава ще е много интересно дали няма да има поредна голяма промяна на българския медиен пазар.

Разбира се, едва ли има разумен човек в България, който да е доволен от състоянието на българските медии, да не говорим телевизии. Напротив – телевизиите масово са презирани от хората с поне една активна мозъчна клетка в главата, а доверието към тях и към българските медии изобщо е нулево от всеки, считащ се за мислещ човек. Що се отнася до свободата на словото е вечна дъвка, но и сега големи и важни теми минават половинчато, с акцент главно върху сеира или не минават изобщо през големите ни частни телевизии. Така че евентуалното уголемяване на фигурата на Пеевски и на телевизионния пазар само ще засили ясната и без това тенденция – и едва ли някой ще се трогне. Защото човек се трогва само за нещо, за което му пука - такива са фактите, както би казал (или не?!) Захари Бахаров!

А хазартът – той ще оцелее. Той винаги намира начин да оцелее – защото такава е човешката природа. Ограничаването на безогледната му реклама наистина би помогнало, главно на бъдещите поколения – въпросът е колко ще се спазва бъдещият закон. Защото в България законите се спазват все по-рядко, а възмущението от това се чува все по-трудно. Защото и сега истинските медии са кът. А такива медии са търсени - личи си, такива са фактите. И наближава времето, когато окончателно няма да бъдат намирани!

Урок по затъпяване: Интервю с Бойко Борисов

Една година управление на третото правителство на Бойко Борисов – този юбилей беше честван днес, 4 май, с пространно интервю на п...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com