Танев се свали сам - не с робство и не с манипулации

7055
Танев се свали сам - не с робство и не с манипулации
Снимка: БГНЕС

Стига с глупостите вече. Танев не си отиде заради турското робство. Който заема позата: "Тъпаци, казаха ви "робство" и скочихте, за да ви отклонят вниманието", нещо не е слушал и гледал внимателно какво се случи в образованието в последната 1 година.

Танев си отиде заради натрупаното недоволство срещу образователните реформи, предприети именно през последната година. Защото това, което бе решено в началото, предизвика много звучен и тежък ефект на доминото. И така до този момент. Робството беше просто последното нещо и то получи такъв отзвук, защото и по отношение на този въпрос има натрупвания отпреди.

Но да караме поред.

Първата глупост, която трябва да престане да циркулира е, че "ама това бяха само предложения". "Ама то беше просто дадено на обществено обсъждане, нищо не беше решено".

Ваня Кастрева: Терминът "съжителство" присъства и в действащите учебни програми

Цяла седмица скандалът "турско робство" превзе ежедневието на мнозина. Той тръгна като бурна вълна и премина много граници, като твърде...

Всички, които се опитват да се оправдават, се държат така, сякаш имат насреща си овце. Овце, които нямат представа, че общественото обсъждане е първата официална крачка, която трае 1 месец, а след това се предприема процедурата за утвърждаване на "предложенията". Така, за който е забравил, на обществено обсъждане бяха "предложени" и държавните субсидии за частните училища, и въвеждането на гимназиалните етапи, които без оглед на обществените брожения, след това си станаха закон - през февруари Законът за предучилищното и училищното образование мина на първо четене, а през септември - на второ. Така че айде стига със забаламосването. Крачката между "предложение" на обществено обсъждане и "решение" в официален законов акт е много малка - 1 месец.

Второто нещо, заради което Танев и екипът му трябваше да си отидат, е промяната, която легна в основата на всичката какафония с учебните планове, която последва след това. И това е промяната за разделянето на гимназиалните етапи.

Докато решението основно образование да се завършва в 7 клас беше безспорно логично и полезно, ходът да се прави нов вододел в 10 клас срути изоснови всичко разумно, което беше залегнало досега в средното образование.

"Реформата" всички общообразователни предмети да се премахнат изцяло от последните два класа в училище е дело на някой или много малоумен, или изключително злонамерен.

Тази чудовищна реконструкция на горния гимназиален етап има единствено и само недостатъци, които обаче не ѝ попречиха да бъде официално предложена и след това приета. Танев и всички негови подопечни обясняваха как това ще даде повече свобода на училищата сами да избират какво да преподават и как нищо фатално няма да стане, защото общообразователните предмети могат да се изучават като СИП - избираеми. Само че никой не уточни, че един СИП се сформира по брой молби. И ако вашият син/дъщеря иска да учи медицина, но по-голямата част от класа и випуска нямат такова желание, СИП по биология няма да бъде сформиран. И така вашият син/дъщеря ще трябва да тръгне на частни уроци. Когато дойде време за матури пък, ситуацията ще е същата - конспектът за матурите е единен и утвърден и дали някой е учил съответния предмет като СИП или не - това си е негова работа. Изпитният конспект е ясен.

Ваня Кастрева: Скандалът "турско робство" тръгна като представление на bTV*

Големият скандал от последната седмица в българското образование премина като вихър, но всъщност останаха и много въпросителни. За да х...

Но това са само проблемите на учениците в горен курс.

За всички останали надолу по веригата също има изненади.

Ако на някой не му е ясно защо се налага министерството да разбърква из основи учебните планове на всички класове, това е отговорът - защото трябва да наваксат 2 години учебно съдържание. Което е страшно много.

И затова доминото започна да пада надолу по класовете. Започнаха обединения на програми, разделения, прехвърляния. Танев и екипът му отново услужливо се опитваха да не наблягат на въпроса, че заради "умните" рокади, когато се срещнат програмите, цели два випуска - сегашните 5 и 6 клас, всъщност няма да учат по история Средновековие - българско и световно, а по география - континента Европа. На хората от МОН им стана много неприятно, че такъв мащабен пропуск беше забелязан. Те и до днес нямат структурирано решение на казуса, освен прибързаното предложение на министъра да се наблъска набързо и ударно материал в 1 година - вместо само Средновековие, по новому - Средновековие и още 3 века история на света. Защо не? Какво е за едно дете 5 - 6 клас да вземе материала за 2 години в 1?

Да не говорим и за новите учебници за 1 и 5 клас, които министерството много настоява да влязат в сила от следващата учебна година, въпреки че има огромна вероятност учебниците да не са готови и да трябва да се правят някакви сложни пируети по отношение на това откъде какво ще учат учениците.

Янка Такева: Който и министър да дойде пак ще е същото

Няколко пъти през тези години на управлението на Танев съм разговаряла, че трябва да направи структурни промени, да има по-малко мобилн...

Та нека Танев, Кастрева и всички останали не се хващат за някакви "димки", които уж са ги свалили от власт. Свалиха си се сами. Допускайки потресаващо нелогични и вредни промени, които дадоха отзвук върху цялата система на средното образование.

Да, и в МОН, както и навсякъде, властват задкулисни интереси. Много е възможно такива сили в сянка да са се стремили да "подлеят вода" на Танев. Самият той неведнъж заяви, че промените в Закона за образованието са всъщност стари предложения и че голяма част от екипа в министерството е там отдавна.

Само че Танев сам, собственоръчно се съгласи да стане министър. И сам, собственоръчно подписваше предложенията, които да бъдат пуснати за обществено обсъждане, а в последствие да се превърнат в закон. Ако той и хората около него не са били съгласни с решенията, смятали са ги за вредни или злепоставящи, е трябвало да направят най-логичното - да го заявят публично и да се оттеглят. Когато обаче стоиш на най-високото място и одобряваш разни неща, не може да говориш за сценарии. Всяко едно официално предложение на МОН е минавало през министъра и неговите съветници. То не е било качвано на официалната страница на ведомството нелегално, тайно и без знанието на Танев и екипа му. Ако те са виждали нещо нередно, можеха да излязат от ситуацията бързо, лесно и с достойнство. Но не стана така. Затова стига вече оправдания и обвинения. Танев може и да не е бил двигателят на абсолютно всички промени и предложения на МОН, но ги е одобрил и е допуснал да се случат. А това е достатъчно прегрешение.

И нито робството, нито "История славянобългарска", нито медийните манипулации сътвориха скандалите в образованието. Хората се възмущаваха от правените промени от много месеци насам. И с пълно право. Така че стига с игрите на жертви. В живота е хубаво всеки да си поема отговорността честно и открито. От това само можем да спечелим всички.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com