Учителите наистина ще полудеят

21615
Учителите наистина ще полудеят
Снимка: Thinkstock

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено в промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в "Държавен вестник". Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Наредбата обаче, макар да е подписана от здравния министър, е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.

Това е в общи линии картината на поредното решение с адрес Държавата, насочено към потъналото в бюрокращина и плачевни резултати българско средно училище.

Държавата ще проверява психичното здраве на учителите, ще праща и на психотест

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето...

След като широко афишираният закон на Кунева за образованието вече успешно третира учителите не като преподаватели, а като тънки познавачи на излишни бюрократични измишльотини, сега те трябва да се отчитат дали са добре с нервите, за да не застрашат по някакъв начин здравето и живота на учениците.

Сега - подобна идея не е никак лоша, но само по принцип. Повтарям - по принцип! В действителност у нас такива намерения потъват в тоталното обезсмисляне на изпълнението им. Знаем как се издават документи за психично здраве, наясно сме колко струва услугата, а "прегледът" протича, докато ти ударят печата. Справка - исканите от университетите бележки от психодиспансери на студентите, за да ги допуснат да живеят в общежитията на съответния ВУЗ. Питайте някой кандидат-висшист да ви разкаже.

Връщайки се конкретно на иновативната идея за учителите, трябва много ясно да кажем: те съвсем скоро ще полудеят заради отровенаната среда на средното образование, която сякаш нарочно се поддържа гнила, но маскирана с козметични реформи.

Да, учителите наистина ще имат нужда от психиатър, уважаеми читатели, защото се занимават с тонове безумни наредби, правилници, безсмислени изисквания и бюрократични тегоби, които МОН постоянно бълва. Учителят трябва да е член на някаква тотално излишна училищна комисия, да се занимава с гамени, които нямат място в училище, да търпи наглостта на капризни родители, да преглъща унижението на разглезени тийнейджъри, да се бори за вниманието им, и ако може, да ги възпита.

Учители сигнализират за бюрократщината, с която се сблъскват

Много учители сигнализират, че един от основните проблеми при новия закон е многото бюрократщина, с която се сблъскват. Това каза за Ра...

Учителите наистина ще полудеят, защото поколение след поколение в българското училище влизат все по-неграмотни и мързеливи, но с огромно самочувствие келеши - копия на родители си. Учителите наистина ще полудеят, защото мизерните заплати, които взимат, не включват административно слугуване на държавата, постоянно унижение и всекидневен стрес.

Влизали ли сте скоро в едно "не елитно" училище?! Влезте и ще срещнете празни, но напушени погледи. Ще срещнете витаеща глупост и цинично отношение. Ще срещнете демографския срив очи в очи. Ще срещнете уморения и тъжен поглед на учителя. Ще срещнете кифли и стероидни терминатори, които са кривото огледало на българското образование. Ще срещнете и безсилието на преподавателя да се бори за просвета.

Как да не полудееш в такава среда?! Ще полудееш, ще те пратят на преглед, ще те освидетелстват и ще те уволнят. В името на Наредбата!

Автор: Румен Скрински

Учениците - агресори, учителите - пъдари

Докато нашенските политици занимават обществото с компромати и скандали около безинтересния президентски вот, една новина мина през инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com