За тези, за които криминалното досие е форма на нормалност

6446
За тези, за които криминалното досие е форма на нормалност

В днешно време кой не е криминално проявен, те нямат влезли в сила присъди. Това заяви работодателят на биячите от Околовръстното в София Ивайло Борисов-Ториното, който им плащал „на черно“, нямали трудови договори и не им искал свидетелство за съдимост. Четирима мъже, които пребиха в сряда лекоатлетите Васил Наумов и Мария Димитрова, са задържани. За Ториното, който е приближен на Златко Баретата "момчетата" били предизвикани.

"В днешно време кой не е криминално проявен", въртя си аз думите в главата и недоумяван. Недоумявам и следващите "нямат влезли в сила присъди".... Е, значи са чисти като сълза...

Изглежда ние всички си живеем в собствените си социални похлупаци, а за Ториното си е супер нормално някой да е криминално проявен. Пък и щом няма присъда, значи всичко му е окей на човека, просто малко се провинил за някоя глупост. Хващаме ги, но ги пускат. Гледната точка от другата страна изглежда е същата.

Добре, че пострадалите Васко и Мария са що-годе известни, че МВР и прокуратурата да се разработят. Превантивно главният прокурор Сорир Цацаров тръгна да прави извънредна среща с главния секретар Георги Костов да си говорят за опазването на обществения ред. Те не бяха ли забелязали и преди, че има проблем?

Спомняте ли си Тодор от Враца? Накрая съдебната експертиза каза, че момчето е починало от исхемична болест на сърцето. Но хората, с които се би, не ви ли изглеждаха подобни - големи здрави мъже, които в крайна сметка излязоха нападнатите и предизвиканите.

Това са биячите от Околовръстното в София

  Самоличността на наглите мутри, които пребиха младо семейство на Околовръстното в София вчера, беше разкрита от Facebook страни...

При Тодор хората се възмутиха от агресията на изживяващите се като мутри и живеещи в 90-те "безмозъчни" (цитирам хората) "малоумници" (пак точен цитат). Вълната от недоволство обаче намеси и темите като липса на правосъдие и ненужна полиция, корупция и другите съпътстващи проблеми.

Накрая обаче устремът спря. Оказа се, че Тодор не е починал вследствие на боя. Ама е имало бой, нали...

Нормалните спокойно могат да се отъждествяват с Васко и Мария. Затова социалните мрежи са препълнени с коментари за "уродите", които трябва да си понесат наказанието, за момчетата, "които толкова си могат, защото са дебили", за нуждата "такива като тях" да бъдат вкарани в затвора.

Обществото иска сигурност. Искаме да живеем в нормална среда, където да си пуснем децата ни да играят и да пуснем себе си спокойно по улиците. Не че не може пак да ни оберат, пребият или нещо друго... Искаме обаче наказание за виновниците, искаме да ги е страх от правосъдието.

Но безмозъчните момчета с палките, които работят за тези с прякорите явно се чувстват сигурни. Те са приближени (каква яка дума) на голямата батка с прякора - ако нямаш прякор, не си ти, ако нямаш тиренце след фамилията, си никой. Те се чувстват защитени от големите си размери, от присвитите очички, от наболата брада, от твърдото си поведение и думи, от името на голямата батка. Ние ги хващаме, ама те ги пускат....

Побойниците от Околовръстното в София били охранители, Цацаров привиква секретаря на МВР

Софийска районна прокуратура задържа четирима души за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди за инци...

Знаем, че имаме много полицаи по улиците. Имаме и дейност. Хващат момчета заради цигара марихуана и те си остават с полицейска регистрация за злодеянието. Хващат се момчетата с тревата, защото често те са безобидни, а за другите лоши трябва да има доказателства, трябва да има заповед от съда (не, че за претърсване за трева не трябва да има предварителни данни, които да обосноват полицейското претърсване, но това обикновено не се се случва).

Полицията има трудната работа да се позовава на закона, а законът обикновено е бавен и тромав. Полицията обаче има задължението да знае как да си върши работата и ползва закона, за да опазва обществения ред. Мен не би трябвало да ме интересува, че им е трудно. Трябва да имам респект, че ме пазят, въпреки че им е трудно. А сега въпросът - дали ме пазят?

Страхувам се социалният похлупак на Туриното да не е по-голям от моя. И всъщност нормалните да сме едно малцинство, възмущаващо се във Facebook. Една шепа хора, които се опитваме да говорим за начини на поведение и налагаме морал на едно мнозинство от туриновци, за което е супер в реда на нещата да имаш криминално досие (на биячите обаче не е от притежание на марихуана, а имат регистрация за изнудване, средна телесна повреда, грабеж, престъпления по транспорта, управление на кола с алкохол и без свидетелство за управление). Едно малцинство, което безрезултатно иска от закона да защити обществения ред, когато обществото е пълно с биячи с палки, знаещи, че присъдите им никога няма да влязат в сила.

И накрая ние няма да сме нормалните, а малцинството, което само кряка, че иска справедливост. 

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com