Ердоган подготвя турците за война

14371
Ердоган подготвя турците за война

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова съгражданите си да се подготвят за война. Войнствената реторика към гражданите и струпването на военни подкрепления по границата все повече напомня на подготовка за пълномащабен въоръжен конфликт.

„Трябва във всеки един момент да бъдете готови за война. Ако не сте готови, то това не е държава, ако не сте готови, то това не е нация. Както казваха нашите предци – ако искаш мир, готви се за война”, каза Ердоган. Той подкрепи своите думи с конкретни мерки. Към границата със Сирия се прехвърлят все повече военни части и бойна техника, а турските Военноморски сили може във всеки един момент да се появят край бреговете на Сирия.

Турските военни продължават и да отговарят с огън на всички паднали снаряди от Сирия, дори и да няма пострадали. В Анкара се уверени, че обстрелът на турската територия идва от страна на сирийската армия. Да се установи истината е трудно, тъй като бунтовниците и частите на сирийската армия се сражават в района на самата граница – с пълна сила се води борбата за контрола над граничните пунктове. И двете страни разполагат с минохвъргачки. Освен това, не е изключено да има умишлени провокации от страна на опозицията, чиито представители отдавна искат чуждестранна военна намеса.

Анкара има свои мотиви за намеса. Дамаск нееднократно е използвал кюрдите като средство за натиск срещу Турция, когато между страните възникваше напрежение. Така беше и при предишния президент Хафез Асад, така става и сега, когато на фона на влошаването на двустранните отношения в Турция се активизираха кюрдските екстремисти. Затова Анкара може да се окаже готова за военна намеса, за да сложи край на режима на Асад, а заедно с това да вземе под контрол кюрдските райони на Сирия и да се обезопаси от нови „партизански атаки”.

Паралелно с това Анкара призова властта в Сирия да бъде предадена на вицепрезидента Фарук ал Шара. По думите на турския външен министър Ахмет Давутоглу Шара не е замесен в убийствата на демонстрантите по време на антиправителствените протести и познава отвътре сирийския държавен апарат. Не е маловажен и фактът, че вицепрезидентът е сунит и опозицията е готова да го приеме за преходен държавен глава. Не е изключено Анкара просто да се е уморила да чака различните групировки на сирийската опозиция да се договорят и е решила да предложи реална алтернатива на Асад.

Избухването на напрежението по границата съвпадна с активизирането на бойните действия на територията на Сирия. Ожесточени сражения се водеха през уикенда в Алепо. Изглежда, че армията сериозно е решила да отблъсне отрядите на бунтовниците от икономическата столица на страната, още повече, че Башар Асад по-рано нареди в района да бъдат прехвърлени мощни подкрепления. Наблюдатели твърдят, че това са били най-тежките сблъсъци за последните три месеца.

Продължават военните операции в околностите на Дамаск, в центъра на страната в района на Хомс и на юг, край границата с Йордания. В опит да подкопае бойния дух на опозицията сирийският министър на отбраната генерал Фахд Джасим ал Фрейдж обеща амнистия на всички „разкаяли се бунтовници”.

Но явно режимът не разполага с достатъчно сили, за да даде отпор на опозицията на всички фронтове. В северната провинция Идлиб бунтовниците успяха да завземат селището Хирбет ал Джуз.

Независимая газета

Саудитска Арабия дава на сирийски бунтовници украинско оръжие

Сандъци с военни товари, произведени в Украйна и предназначени за Саудитска Арабия, откриха репортери на Би Би Си при сирийски бунтовн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com