Руският метеорит: 500 пострадали и нова озонова дупка?

33153

Около 500 души пострадаха в резултат на падналия метеорит в Урал, петима от тях са настанени в болница, съобщи говорителят на руското министерство на извънредните ситуации Елена Смирних, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„За медицинска помощ се обърнаха 474 души, петима от тях са хоспитализирани. Състоянието на практически всички се оценява като леко и средно тежко”, уточни тя. Пострадалите са предимно с порезни рани от счупили се прозорци.

Ученици в руско училище са ранени в резултат на метеоритен дъжд

"В резултат на падането на метеорит в Челябинска област на Русия са изпочупени прозорците в много домове в областния център, в едно от ...

Днес сутринта над територията на руския Уралски федерален окръг падна метеорит, който частично изгоря в долните слоеве на атмосферата. Засега фрагментите от небесното тяло не са открити.

Падането на метеорита в руската Челябинска област може да предизвика появата на озонова дупка в атмосферата. Това посочва пред „Газета ру” Сергей Замоздра, астрофизик и доцент в катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет.

„По мои изчисления метеоритът се е взривил на височина около 50 км, тъй като ударните вълни дойдоха за около две минути след взрива, а на звука са нужни три секунди, за да измине един километър. Когато подобен обект навлезе в атмосферата, той преди всичко разрушава озоновия слой. Това означава, че в момента има озонова дупка”, казва астрофизикът.

Той посочва, че на Земята ежегодно падат големи астероиди, но съдейки по мощността на взрива, този в Русия е бил много тежък. Подобно нещо се случва на Земята веднъж на 20-30 години.

Космически удар е причина за изчезване на динозаврите. Но не само

Падането на метеорит с диаметър близо 10 километра в Мексико е било фатално за динозаврите преди 66 милиона години. Това е научно потвъ...

Метеоритът е бил с маса от няколко десетки тона, съобщи старши научният сътрудник в Пулковската обсерватория Сергей Смирнов, цитиран от Интерфакс.

„Това бе много ярък болид, който прекрасно се виждаше на фона на светлото сутрешно небе. Обектът бе с достатъчно голяма маса, вероятно от много десетки тонове”, коментира Смирнов.

Според учения този обект е бил способен да предизвика ударна вълна и разпръсване на фрагменти на голяма територия. При изучаването на падналото небесно тяло от голяма помощ за учените ще бъдат многобройните видеозаписи, направени от очевидци. Те ще помогнат да се установи траекторията на полета на метеорита, който навлезе в атмосферата на Земята с космическа скорост.

„При падането подобно космическо тяло започва да се дроби и разпада на фрагменти в атмосферата, скоростта му се измерва с километри в секунда”, допълва Смирнов. Той отбеляза, че откриването на фрагментите от метеорита ще даде възможност на учените да получат отговори на много въпроси.

Метеорит преминава по-близо от повечето сателити

Голямата международна новина от днес е метеоритният дъжд, причинен от разпадането на метеорит над руската област Урал, придружен от сил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com