САЩ оценили убийството на Кастро на 100 000 долара

6745
САЩ оценили убийството на Кастро на 100 000 долара

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) разсекрети и обнародва повече от 2,700 документа от архивите на главния прокурор на САЩ Робърт Френсис Кенеди. Причината за отпадналата им секретност е, че материалите са "паметник от времето на Студената война", посочват специалисти от Националния архив на САЩ, предаде КРОСС.

Както пишат медии, специалисти вече успяха да достигнат до някои твърде интересни сведения. Сред тях е един план за убийството на кубинския лидер Фидел Кастро.

В един от документите Кенеди нарича лидера на Куба "умен, но емоционално нестабилен" човек, както и "обидчив, импулсивен и нетърпелив". За убийството му властите на САЩ планирали да използват мафията, като сумата, за която била оценена "главата" на Кастро е 100 000 щатски долара, а тази на брат му Раул - само 20 000. Предвиждало се също така и убийство на Че Гевара. 

Припомняме, че опитите за физическото унищожение на Кастро датират от 1959 г., когато начело на партизански отряди той завзема властта в страната от смятания за "близък" на САЩ Батиста. По данни на генерал Фабиан Ескаланте, който дълги години е ръководил кубинските спецслужби, животът на "Ел Команданте" е бил изложен на най-голяма опасност през 1963 година, а организатор на повечето покушения е било ЦРУ. 

Бившият дългогодишен кубински лидер Фидел Кастро е включен в Книгата на рекордите на Гинес като рекордьор по брой неуспешни опити за покушения срещу него. Смята се, че те наброяват 638 като са извършвани по най-различни начини, включително чрез снайперисти, взривни устройства, скрити в обувки или футболна топка, отрова в цигари и т.н.

След 50 години на държавното кормило, през 2008 г.  Фидел Кастро се оттегли от властта и я предаде на брат си Раул.

Редактор: Десислава Ушатова

Фидел Кастро празнува 86-и рожден ден

Фидел Кастро, който ръководи Куба половин век и стана известен в цял свят в десетилетията на Студената война заради сблъсъците си със...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com