Светът се прощава с Маргарет Тачър

6307
Светът се прощава с Маргарет Тачър

На 17 април светът ще се прости с Маргарет Тачър – първата жена министър-председател на Великобритания /1979-1990/. Тя почина на 8 април от инсулт на 87-годишна възраст.

Очаква се погребалната церемония да започне в 10.00 часа местно време. Ковчегът на Тачър ще бъде носен от бойци от частите, взели участие във Фолклендската война. Шествието ще премине от квартал Уестминстър, където се намира парламентът, до катедралата "Сейнт Пол", където ще бъде отслужена погребалната литургия.

Церемонията с военни почести, предвидена за погребението, предизвика полемика заради високата цена на такова погребение в сегашния кризисен период и защото някои политици смятат, че бившата министър-председателка е предизвикала разединение в страната.

Около 2000 души са поканени на погребението на Желязната лейди. Кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип потвърдиха участието си в церемонията в катедралата "Сейнт Пол" – за първи път монархът ще присъства на погребението на свой бивш премиер от това на Уинстън Чърчил през 1965 г. По здравословни причини на нея няма да присъстват вдовицата на Ронълд Рейгън Нанси, канцлерът на германското обединение Хелмут Кол и бившият съветски лидер Михаил Горбачов.

Центърът на Лондон ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства. Церемонията ще бъде наблюдавана на живо от хиляди хора – както поклонници, така и критици на Тачър, а също от много туристи.

Маргарет Тачър бе начело на страната в периода от 1979 до 1990. Тя бе първата жена премиер в историята на Обединеното кралство. Баронесата, родена като Маргарет Робъртс, стана депутат от Консервативната партия от Финчли, северен Лондон, през 1959 г. Като министър на образованието тя успя да пребори бившия премиер Едуард Хийт за партийното ръководство през 1975. Четири години по-късно тя пое държавното кормило. Пожъна успех и на последвалите избори през 1983 и 1987.

"Желязната лейди" приватизира редица държавни компании. Тя, освен това ръководеше страната по време на британско-аржентинската война за Фолклендските острови през 1982. В отговор на трагичната вест премиерът Дейвид Камерън я определи като "велика британка", а "Даунинг стрийт"10 допълни, че подобно на принцеса Даяна и "Кралицата майка", погребението на Тачър ще има специален статут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com