Узаконяване на гей браковете може да коства властта

4154
Узаконяване на гей браковете може да коства властта

Британският министър-председател Дейвид Камерън, вече под натиска и на собствената си Консервативна партия, може в понеделник да се изправи пред нови противници на законопроекта за еднополовите бракове. Текстът е по пътя между двете камари на парламента.

Камерън, който се надява Великобритания да не изостане от Франция и Нова Зеландия в промяната на разбирането за брака като съюз от лица от двата пола, може дори да получи отпор в Камарата на общините, ако консерваторите дисиденти се обединят с либералните депутати срещу законопроекта.

Този решаващ вот ще стане три месеца след одобрението на първия проект от долната камара, след което мина към камарата на лордовете.

Законопроектът за легализиране на гей браковете е подкрепен от Камерън, няколко от партийните водачи и техните коалиционни партньори – либералдемократите. Обаче много от консерваторите твърдо се противопоставят.

Десетки недоволни депутати в понеделник вероятно ще нанесат тежък удар върху проекта на Камерън чрез промяна на проекта.

Според кабинета на премиера тази "деструктивна поправка" би струвала 4 милиарда британски лири /4,7 милиарда евро/ върху пенсиите заради забавяне с две години на приемането на закон за еднополовите бракове.

Във Великобритания управляващите консерватори изглеждат дълбоко разделени по идеята за гей браковете.

Писмо, подписано от повече от 30 настоящи и бивши президенти на консервативни клубове и изпратено в неделя до Камерън, го обвинява, че се отнася към мнението на партийните членове по този въпрос с презрение.

"Проектът /за еднополовите бракове/ може да ни струват изборите ... Така че, г-н министър-председател, за благосъстоянието на страната, целостта и бъдещия успех на партията, ние ви призоваваме да не продължавате вашата политика за нови дефиниции на брака", се казва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com