4 неща, с които Цецка Цачева превъзхожда Мария Габриел

22744
4 неща, с които Цецка Цачева превъзхожда Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ официално предложи Мария Габриел за министър-председател, а докато чакаме това да не се случи, можем само да се отдадем на носталгията. И уверено да заявим, че предишният лидер от жени (лели) - герб - Цецка Цачева, е много по-добър вариант. Ето защо:

Клишетата на Цецка Цачева напомнят повече за български софтуер

Очевидно е, че софтуерът, използван за фразеологията на Цецка Цачева, е все пак много по-български, отколкото този, произвел реториката на Габриел, който е универсално европейски. Ако се вгледате и най-вече вслушате по-внимателно в изказванията на двете, ще забележите миниатюрните зелени символи, подобни на тези в Матрицата, които обрамчват всяка тяхна публична поява. И Цачева, и Габриел боравят предимно с тежки клишета, алгоритъмът не е могъл да стигне по-далеч, но поне първият има малко по-локален характер. Холограмният характер и на двете е по-убедителен именно в случая на Цачева. 

Цачева можеше да бъде майка на нацията

Знаменитата фраза на Борисов, че е време Цачева да стане "майка на нацията" - (нищо случайно на фона на цялата шуробаджанащина) ще остане завинаги в спомените ви - подобни ужасни перспективи не се забравят лесно. Но ако се опитате да приложите роднинската аналогия към Мария Габриел, ще изпаднете в трудност; няма роднински пост, който да звучи добре в нейния случай. И цялата майчинско-идиотска картинност не работи - не можем да си представим небето като от коприна, нито от сланина, а с плаващи европейски знамена, чиновническа бодрост и роботизирана готовност да се свърши работа, която по принцип все още не можем да разберем каква е, но не ни е и дадена такава проницателност.  

Цачева има по-интересна кариера

В художествения свят всеки интересен герой има собствена "арка" - възход, кулминация, падение. Цецка Цачева започва от село Драгана, минава през Плевен, стига до председател на парламента, министър на правосъдието, предложена е за президент и...обратно надолу. А при Мария Габриел просто винаги всичко е супер. Равновесие на успеха. По принцип попадането във високите чинове на европейските структури създава такова впечатление - че окажеш ли се там веднъж, благополучието ти е гарантирано доживот без каквито и да било сътресения. Ето - откакто Станишев е там, да е имал някакви особени проблеми? Да са му се смели журналисти на пресконференция, чули го да казва, че Пеевски е получил катарзис? Не, всичко е наред - завинаги. 

Можеш да използваш думата "цанил" 

Последната разлика е само за филологически чувствителните хора. Те ще забележат, че изречението "Борисов цани Цецка Цачева за премиер" има много по-благозвучен фонетичен пейзаж, отколкото ако се приложи към Мария Габриел. Вие ще кажете, че това няма никакво значение, но след това ще се наложи да докажете обратното: че предложението на Габриел има някакво. Няма да ви е лесно.  

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com