Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 нови имена в прослава на Негово величество, полковник Марков

28 юни 2024, 10:54 часа • 7270 прочитания

Не един, двама или трима, а куп водещи на телевизионни интервюта поставят на Николай Марков един и същ вездесъщ въпрос. А именно: той полковник ли е, подполковник ли е...

На въпроса за чина, полковника (или подполковника) обикновено се обижда и засяга. Отговаря или с пространно обяснение, че не може да бъде питан за такива неща, понеже отдавна е напуснал службите, или лаконично отвръща, че е генерал-майор, а напоследък - ваше величество. Сиреч, подполковник е. 

Но поради затрудненията на названието (как далеч по-ясно например Бойко Борисов с три ярки определения изчерпваше Цвета Караянчева), се налага да дадем още идеи. Ето как може да бъде наричан полковника.

1) Свръхполковника

Определение по Ницше. Полковника е истински ubermensch, който се е издигнал над всички обикновени полковници. Свръхполковника - това е човек с могъща сила на собственото си повишаване и въздигане, който трупа нашивка след нашивка и се възцарява високо над всички простосмъртно униформени. Свръхполковник не е титла, а непрекъсната динамика и борба за надмощие и себеосъщестяване. Той се събужда рано сутрин, протягайки се като подполковник, на обяд, хапвайки, е вече полковник, както си му е реда, а при специална лунна светлина и на точно определена дата в месеца няколко окултни сили засичат едновременно влиянието си, за да го превърнат в свръхполковник. 

2) Крали Марков

или Николай Марко. Имаме всичко налично: три синджира роби, сабя-дамаскиня и останалите вълшебни артефакти, които трябва да се намират някъде в мазетата на Исторически парк - нали той ни завръща към приказните легенди и изгубеното могъщество? Крали Марков звучи добре. Има величие, има я юнашката осанка. 

3) Воинът на светлината

Джедайската символика, смесена с фолклорната стилистика - тук нещата са намерени добре. И като един истински воин на светлината той има противоречиви послания. Например - да твърди едновременно, че вярва на институциите и службите и никога не би произнесъл нещо срещу тях и че същите институции и служби са инструмент на Борисов и най-вече Пеевски да управляват държавата. Второто, разбира се, е истински вярното, но какъв е тоя воин на светлината, който няма да ви обърка поне малко?   

4) Белият вълк 

Възможно е да сте попадали вече на мистическите статуси, с които Марков радва и стресира социалните мрежи. В самодивска стилистика, напомняща на най-баладичните строфи на "Хаджи Димитър", но без поетичния талант, той говори за избирателите си като за белите вълци. Какво значи да си бял вълк? Белите вълци, по неговото описание, това е електорат, който служи за охрана, която бди около феникса, помагайки му да се превърне от пепелява нежива материя в изригващ символ на спасението, огъня и победата. Тази глутница от бели вълци трябва да има лидер; белият вълк. Нашият човек.  

5) Чеченеца

Тоя голям човек нещо се изгуби. А и той, като полковник Марков, имаше дар слово; и той, както него, бе силен в Тик Ток. Бойният вик "Чеченеца!", съчетан с характерното гръмогласно появяване на мощен тип, готов да доминира над всички останали - тази традиция може да продължи. 

P.S. 

Тъй като полковника понякога смята, че само той има право на чувство за хумор, а вече прокълна без всякакви задръжки една медия, отправяме горещата молба да не ни проклина. Молим Ваше Величество да ни пощади, един вид.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес