Автомобилна седалка от Nissan, с която пасажерът е почти в безтегловност

9818
Автомобилна седалка от Nissan, с която пасажерът е почти в безтегловност

Придвижването на далечни разстояния с автомобил колкото удобно, е и толкова изморително. Продължителното седене в една и съща поза понякога е истински кошмар най-вече за по-възрастните пътници. Шофьорът пък е в най-неизгодна позиция, тъй като при него няма почти никаква възможност да променя положението на тялото си, което води до появата на напрежение в мускулите и до умора. За да намалят неудобството от продължителното пътуване, от компанията Nissan са разработили нов тип автомобилна седалка, седенето в която на практика не предизвиква никаква умора у човека.

За създаването на новата разработка от автомобилния концерн са използвали изследвания на специалисти от NASA. В тях подробно е проучено положението на човешкото тяло в състояние на безтегловност. При това положение всички мускули на тялото са напълно отпуснати и няма никакви напрежения, поясняват учените.  Анализирайки всички данни, специалистите от Nissan стигнали до извода, че повечето автомобилни седалки карат хората да заемат неестествено положение на тялото, при което някои мускули се намират в силно напрежение, за да компенсират неестествеността на позата.

При новата седалка на Nissan това не се случва. Самата тя е разработена в сътрудничество с представители на Yamazaki Laboratory към университета Кейо. Конструкцията получи многозначителното название "Neutral Posture Concept". Точно както се досещате от името й, тя кара тялото на пасажера да заеме максимално неутрално положение, което се приема неволно като състояние на безтегловност. Освен това седалката има допълнително приспособление, което поддържа гръдния кош, гърба и таза на човека. Специална облицовка на облегалката и пространството за седене на седалката пък увеличават площта на контакт и намаляват налягането, благодарение на по-равномерно разпределение на тежестта на човека.

По време на тестовете, проведени с новата разработка, специалистите от Nissan установили, че хората, прекарали дълго време в седалката, не напрягат по никакъв начин мускулите си. И още един благоприятен резултат – поради ненапрегнатата мускулатура притокът на кръв в крайниците се подобрил, което позволило още повече да намалее умората и да бъде увеличен комфортът.

В най-скоро време от Nissan планират да преработят допълнително конструкцията на седалката "Neutral Posture Concept" с цел да бъде улеснен технологичния процес за производството на модела. Едва след това тя ще се появи и в серийните автомобили на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com