Белината предпазва кожата от стареене

17636
Белината предпазва кожата от стареене
Снимка: Getty Images / Guliver

Как да предпазим кожата от остаряване – към това се стремят козметици, дерматолози, диетолози и... всяка жена. Съществуват множество кремове и хранителни добавки, които са широко рекламирани, че се борят ефективно със стареенето. Сега обаче учените шокират света с един доста странен, нестандартен „лек“ срещу остаряване на кожата.

Изследователите са направили интересното откритие, че белината има уникалната способност да предпазва кожата от стареене.

Нова подмладяваща грижа

Жените, които искат подмладяващи терапии, често описват своето лице като „уморено”, „стресирано” или „тъж...

И не само това! Оказва се, че разредената белина е истинско лекарство за увредената кожа, пострадала при лъчетерапия или прекалено дълго пребиваване на слънце.

Откритието е на учени от Станфордския университет в щата Калифорния. Самите те разясняват, че от години се знае ефективността на третирането на тежки форми на екземи с белина. Защо обаче препаратът помага при този кожен проблем, до този момент на никого не било ясно.

„Първоначално се смяташе, че благодарение на своите антимикробни свойства белината унищожава бактериите и вирусите по човешката кожа. Но концентрацията на използваното вещество е толкова незначителна, че влиза в разрез с тази теория. Затова си зададохме въпроса – в какво точно се крие силата на белината?“, разказва доктор Томас Ланг, един от участниците в изследването.

За да разберат как действа белината, учените провели експеримент с мишки, подложени на въздействието на радиация.

Мобилните телефони увреждат кожата на лицето

Мобилните телефони имат отрицателно въздействие върху целия организъм, но ново проучване показва, че последици има и върху кожата на ли...

С учудване изследователите установили, че изкъпаните в разтвор на белина гризачи имат по-малко увредена кожа. По-нататъшни изследвания доказали, че малка доза белина блокира химическото вещество, предизвикващо възпалителна реакция.

„Този патологичен процес има жизнено важно значение за борбата с инфекциите, но прекалената реакция може да доведе до увреждане на клетъчната структура на организма. Всъщност 0.005% разтвор на белина е способен да потисне развитието на възпалителна реакция“, коментира Томас Ланг.

Учените планират да проведат клинични изпитания с хора, които да изяснят, какви точно заболявания може да бъдат излекувани с помощта на вани с белина.

Специалистите обаче бързат да предупредят – не си правете сами експерименти у дома, тъй като грешната концентрация на разтвора може да доведе до тежки изгаряния.

Шоколадът причинява кожни проблеми

Дълго време се смяташе, че връзката между яденето на шоколад и акнето е само мит, но ново изследване на учени от Маями доказва, че ка...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com