Гешев е радост! Дори и в САЩ

11758
Гешев е радост! Дори и в САЩ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не се случва всеки ден щатски конгресмен да се занимае с някой нашенец. Особено ако нашенецът е главен прокурор. Затова буди най-малкото недоумение фактът, че писмото на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, с което той поиска от финансовото министерство на САЩ санкции срещу Иван Гешев, беше заметено под килима от родните медии.

Длъжни сме да припомним този факт и да насочим общественото внимание към него отново, защото въпросът не е никак маловажен. Добре е известно как се неглижират от нашите официални власти, а и от повечето "големи" медии, почти всички американски санкции. И вместо да се активират, както подобава, българските висши чиновници се правят на умрели лисици, като най-добре им се получава на близките до триото Борисов-Пеевски-Гешев.

Трио или ламя триглава? Щатите може и да не знаят, но мъдрият български народ в една своя приказка обяснява как на юнака му е било доста трудно да пребори триглавата ламя, защото като ѝ отсече една глава, бързо пониква друга. Абсолютно същото имаме и в сегашния случай. Тъкмо сме преборили поне донякъде Борисов, и ето - Гешев се явява пръв борец срещу руската хегемония. По-голяма смешка от тази няма, но приближените му упорито лансират версията, че Кремъл дирижира "атаките".

Какъв Кремъл, байо, щатски конгресмен няма как от Кремъл да се обади! Ама бил от "на Влад момчетата" т.е. човек на Путин - че то това е дори по-лошо, защото е факт, че Дейвидсън изобщо не споделя политиката на управляващите в САЩ в момента. "Момче на Влад" иска действия така, както вече действа администрацията на Байдън срещу Пеевски - това от политическа гледна точка е още по-притеснително за обекта, срещу който отиват тези действия. Защото това "момче на Влад" посочва знакови случаи и дела за нашата действителност в сигнала си - писмото до американското финансово министерство.

Медии, просващи се като Матросов на амбразурата, се опитват да изкарат Гешев жертва на някакви олигарси, свързани с Русия. Да, да, сега пък са свързани с Русия. Преди бяха със Сорос. И все някой пречи на този свят човек да си върши богоугодните дела. Кои дела ли - делото "КТБ"! Там руската ВТБ имаше ли роля и каква?! Случаят "Емилиян Гебрев" - там как върви?!

Впрочем Гешев много добре знае, че към финансовото министерство на САЩ има специална структура, наречена Office of Terrorism and Financial Intelligence - TFI. Тя събира информация и анализира финансови проблеми и скандали, работи по случаи с пране на пари, както и по корупция в големи мащаби. Та който е погнат от TFI, светът му се вижда тесен.

Точно по тази причина главният прокурор е леко нервен, колкото и да си дава вид, че не му пука. Какво от това, че Пеевски си оспорва санкциите - нещо да сте чули досега, което да е благоприятно за ДПС депутата? Няма и да чуете. В Щатите нямат, за щастие, онази свобода в кавички, за която тук само си шушукаме. Тяхната свобода е далеч по-истинска и хич не им дреме кой на кого колко хилки месечно бута в България, за да си трае. Ония изобщо няма да си траят - мащабите там са много по-големи и непоносими за българската действителност.

Като нищо може да бъдем свидетели на бурно развитие. Цялото това спичане на политическата ситуация изобщо не е случайно. Хората, даващи пари на политиците, се чувстват застрашени от разголване - покрай идеите за ревизия на трите Борисови мандата. Чувстват се и объркани, защото една я мислиха, съвсем друга стана.

И колкото и да има връзка родният ступор с войната в Украйна, много повече има общо с абсолютната беззащитност на родната мафия пред щатския Биг Брадър. Той не само че вижда, но и знае дори нещата, които не се виждат.

Затова Гешев няма никакъв шанс, ако САЩ се задействат истински - както и никой в България не би имал шанс. В такъв случай ще се наложи да дава истински обяснения, а не като онези пред българските депутати, на чиито покани се отзовава с видима досада. Никой не знае дали досадата тепърва предстои - когато тегавото "днес" ще бъде сладко минало.

Отново на дневен ред е въпросът готов ли е Борисов да загърби всеки свой верен съратник, само и само да не попадне самият той в опасната зона на Чичо Сам? Мнозина го вярват - ако Гешев падне, пада цялата колода от карти.

Добре ще е всички карти да паднат - българският народ заслужава това.

Автори: Стефан Стефанов/Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com