Кьорав карти не играе, господа и госпожи на Промяната

19652
Кьорав карти не играе, господа и госпожи на Промяната
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Както може би мнозина са разбрали (а може би не), вчера парламентът наложи мораториум върху цените на тока и водата. Направи го по предложение на ГЕРБ. И светкавично лъсна кашата, която беше забъркана за минути.

Мислех да почна да правя детайлен анализ, но всъщност искам да попитам задочно харвардските възпитаници и събралите се около тях умни и млади можещи: Когато ГЕРБ ви предложи нещо, трябва ли да се юрнете и да го приемете на секундата? Като учихте и вземахте дипломи, това ли научихте?

За по-лесно ще го онагледя с пример, че да е разбираемо. Звъни Дядо Коледа на вратата на една много яка мацка. Излиза тя, а Дядо Коледа ѝ казва: "Ако ми дадеш да те ... на задна, ще ти дам най-якия подарък и ще можеш да си купиш каквито си искаш и откъдето си искаш дрешки". "Ейй, супер", радва се мацето и застава бързо в съответната поза. Почва процесът по изпълнение на договорката, Дядо Коледа си гледа кефа, а мацката пита: "Кога ще ми дадеш подаръка?". "Ти, моето момиче, на колко си години?". "Ами на 25", казва тя. Отговорът: "И още вярваш в Дядо Коледа ..."

Гафовете с приетия мораториум са достатъчно на брой. Но най-важните са:

1. Противоконституционен е. Казва го бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право, който е канен като експерт по всички големи български медии! И причината е в процедурата, не в намерението. Не може с ненормативен акт (решение на Народното събрание) да се отменя установено заради законова норма положение (цена на тока и водата, определена от регулатор, който по закон трябва да го прави). Елементарна правна култура! "Очакваше се, като се има предвид нивото на правна мисъл в този парламент", коментира проф. Пламен Киров.

2. Икономическа катастрофа. Логиката е много проста: Мораториум върху цената на дадена стока или услуга означава, че плащаме една и съща цена, независимо колко струва да се произведе. Съответно, идва момент, в който производителят работи на загуба. Никой не иска да работи на загуба. Никой не иска да работи без заплата. Затова производителят спира да произвежда, докато е на загуба. И това значи режим на тока, парното, водата.

Разбира се, не бива да се учудваме, че второто изобщо не беше коментирано от политиците на управляващата коалиция. Корнелия Нинова разтяга локуми как мораториумът можело да е за три месеца. Значи един вид – само малко. Като малко бременна. Не е учудващо, все пак в БСП си седят още "икономически доайени" от времето, когато през 1996-1997 фалираха банка след банка.

Леви цели, десни средства! Ляво-дясно, ляво-дясно и накрая положението е опасно! Защото когато Корнелия Нинова почне да говори за икономически мерки, олеле! Особено когато обяснява как в Испания, Унгария и Румъния имало мораториуми, само че не казва върху какво точно т.е. кой сегмент на пазара и дали този сегмент е регулиран или не от специален орган като КЕВР! Тоест, дали мораториумът е законен или не!

Дано все пак се поправят. Иначе публикацийките с дъх на подигравка на Десислава Атанасова във Фейсбук няма да секнат.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com