X
 
 

Кой ще усвои освободената патриотична ниша?

7027 36
photo of Кой ще усвои освободената патриотична ниша?
Снимка: iStock/Guliver
В политиката няма място за вакуум; съществуват отдавна няколко ниши, които нямат общо с учебникарски понятия като десни, леви, центристи, християн-консерватори и прочие; поне у нас. Партийната принадлежност е нещо далеч по-стихийно, рудиментарно. ГЕРБ не са дясноцентристи, а са "доверие в силната фигура на Бойко Борисов", БСП не са леви, а са "носталгично реактивен вот за това, че Корнелия Нинова все пак е доста по-добра от Михаил Миков", ДПС не са "либерали евро атлантици", а "абе дай да си гласуваме за нашите, че да ни представляват за всеки случай". Разбира се, към всички тези спонтанно-народняшки дефиниции е редно да се добави: "и като цяло крадат и разлики няма", но не за това става дума сега.

Става дума, че една от най-големите ниши, тази на патриотизма, започва да губи собствените си авторитети. Фигурите на Сидеров, Симеонов, особено Каракачанов. Вероятно единственият с шанс на оцеляване е и най-опитният в тази работа - Сидеров. Нито "Атака" обаче, нито НФСБ, да не говорим за ВМРО са онова, което бяха. 

Кой е кандидатът да се усвои всички тези опразнени пространства? Забележете какво става на 3-ти март. Волен Сидеров е пред паметника на цар Освободител в София. Не беше ли близо цяло десетилетие тъкмо той на Шипка? Какво по-обичайно, установено и сигурно има от това "Атака" да са точно там? Сидеров обаче прави друго: цялата му реторика се измести в друга посока - от националистическа, към дълбоко оране в плодотворната бразда на антагонизма Русия-Запад. По време на акцията на "Атака" пред Народното събрание имаше няколко малки български знамена и един голям руски флаг. Сидеров всъщност инсталира нов тренд, който заявява следното: да си русофил е по-важно отколкото да си националист. И нещо повече: да си русофил те дефинира като националист, двете са абсолютно неразривно свързани. Това със сигурност е умен ход; Волен добре знае как да проследява определени нагласи и да извлича от тях максимума. В същото време обаче това е и поемане на риск: онзи старият национализъм, тип "Атака" 2006-2012", в момента е напълно свободен. Неговата реторика беше нещо от рода на: "България преди всичко, независимост от всякакви влияния, силна държава, национализация на това-онова, изгонване на тези и онези чужди интереси и само напред братя". Дали например "Възраждане" ще успеят да се внедрят тъкмо там, където "Атака" и другите отдавна ги няма? Евроизборите ще са първият тест. 

 

Автор: Райко Байчев 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • планета 13 10 планета 13 преди 5 месеца Профил на трол?
  Възраждане е това,което търсят родолюбивите българи!Желаят управление чрез референдуми по важните въпроси,изборни длъжности,това е платформата,чрез която българският народ ще има думата.Съставена е само от доброволци,няма партийни длъжности!Който е готов да даде а не да вземе да се присъединява!Да живее България!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Костя Копейкин не беше ли зам.председател на ДС-МВРо-то на ДС-Ванче гюфто-менгясъ караАлбинос?! Както и бившия председател на АгБгЧужбина Вангелов, койт от името на ДС-МВРо и лино на караАлбинос поднясяше приведствията и клетвите във вечна вярност към Русия на панаира на русофилите на яз. Копринка край Казанлък?! Сега същия тоя БОКЛУК Вангелов е депутатин от ДС-МВРо и го гледах на заседанията на к виж още ›› омисията за сигурност и отбрана!
  : 2 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Оскотяването на "матряла" е на много високо ниво и ресурса за запълване на патриотската ниша никак не е малък.Това,да ходиш с тировете до Брюксел за да ревеш"Не искаме да спим на хотели""Не искаме да се къпем"Зимата обаче,с потурите и байраците в ледените води на реки,езера и гьолове играем хора.Докато др.Сталин,се е задоволявал по време на запои в дачата,да къпе член виж още ›› овете на Политбюро и ЦК в обикновен шадраван.
  : 1 !
 • Mакедонецъ 9 Mакедонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Какво не разбираш север ? Не разбираш , че ес се проваля ли ? Кое не разбираш ? Защо съм против ли ? Ами против съм тази измамническа структура. Кое не разбираш демографската катастрофа ли ? Кое не разбираш ? Не разбираш , че има една групичка в България която проваля или иска да проваля всичко дето носи прогрес ли ? Или ти си от тази групичка и само се правиш , че не разбираш ?
 • Севар 9.1 Севар преди 5 месеца Профил на трол?
  Виж се: Първо, не съм "север". Второ, имената се пишат с главна буква. Трето,не става и всичко букви да са главни, никой образован човек не пише така. В сайтовете, където има модератор, такъв текст се изхвърля веднага..... Сега за ЕС (това пък се пише с главни букви, защото е абревиатура).... Ами и аз съм съм против такъв ЕС; разбирам смисъла на съществуването му преди всичко като начин виж още ›› за противопоставяне на САЩ. Така че и на мен такъв ЕС не ми трябва..... Демографската катастрофа е факт, вероятно имаме сходни позиции относно причините й, но трябва да чуя твоите, изразено про това с думи :)))..... Пишеш за някаква "групичка" и някакъв "прогрес" но не става ясно кои са "групичката" , нито какво за теб е прогрес..... Така че опитвай се да пишеш по-ясно, ако не за друго, поне за теб ще е от полза.....:)
  : 3 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Защо се занимаваш и ощастливяваш с отговор тоя октомврийския "Македоницъ" - ще се семовъзгордее и ще залее форума с червената си смръдлива нечистене от татово време ДРИСНЯ!
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Само дето Възраждане са рубладжии, също като Атака , но в умален вариант, така че не чакайте от тях
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Глупости! Наричаш Възраждане рубладжии защото не са симпатични на А4Б и всички грантаджии и джендъри, дето обядват на поставите на Козяк при всеки повод ги обстрелват с лайнометите?
  : 7 !
 • Деян Николов 8.2 Деян Николов преди 5 месеца Профил на трол?
  Всъщност не са... Това е опорка на PR щаба на ГЕРБ. Възраждане имат минимални разходи и всичко си плащат сами. Нямат никакво финансиране от външни кръгове, олигарси, бизнесмени и т.н. Нямат назначени хора на заплата и всеки има своята професия и се издържа от работа в частния сектор, а инициативите са в оставащото време.
  : 3 !
 • Севар 7 Севар преди 5 месеца Профил на трол?
  Македонецо, много хубаво пишеш, ама ако можех и да ти разбирам написаното - нямаше да си имаш еша. ... Бе, да не би това твоето да е македонски език, пък ние като не го разбираме.....
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Не се чуди, че не го разбираш! Той е троцкист!
  : 0 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  МНОГО ДОБРЕ МЕ РАЗБИРАШ И ГАЗ ХВЪРЛЯШ , ТОЧНО ЩОТО МНОГО ДОБРЕ ГО РАЗБИРАШ И ТАКА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ.КОМПРОМИС С вас Е НЕВЪЗМОЖЕН.
  : 6 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 0 !
 • Севар 7.4 Севар преди 5 месеца Профил на трол?
  Ето пак неразбираемо! Хвърлял съм газ? Това пък какво ще да е? Давам газ....може би да. Ама хвърлям газ? ......Македонецо, що ли ми се струва, че ти пък буташ масло?
  : 0 !
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ АНТИ/ес/ СИЛИ ОТ АТЛАНТИКА ДО УРАЛ/ ПЪК И ЗАД УРАЛ/. ТЕ ГУБЯТ , ДА ИМ ПОМОГНЕМ БЕЗ НИКАКВА МИЛОСТ ИЛИ СЪЧУСТВИЕ. ДА ЖИВЕЯТ ОТЕЧЕСТВАТА ДА ЖИВЕЯТ НАРОДИТЕ СМЪРТ ЗА ес и нато и неолиберализма СМЪРТ.ВАВИЛОНОВО КЕ ПАДНЕ.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Написах ти вече , че ако бях троцкист щях да съм в клубчето ти и да сме приятели. А , я ми кажи знаеш ли нещо за МНОГОМРД СДЕЛКИ НА Наса и Роскосмос ? И ако знаещ , то къде е евроАтлантическата солидарност на Сащ ? Покажи ми я.
  : 9 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ей утрепак соросоиден ти ако си за Родината ти няма да се караме така. Ей ама наистина сте ЗАЧЕНАТИ В ЛЪЖА И ИЗМАМА БЕ. Абе ще постройте Вавилоново и пак ще се прикривате бе. Не бе няма ама така му е думата. По отвратителни същества от вас Планетата не познава.
  : 8 !
 • Анонимен 6.4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 3 !
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  ВИНАГИ ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е , ЧЕ СОРОСОИДНО/европейдната КАША Е ПРОТИВ СВОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ. КАКТО И ДА ГО СУЧАТ , ВЪРТЯТ ТЕ СА ПРОТИВ. Просто ФАКТ И ТОЗИ ФАКТ НЕ Е НИКАКВА ИЗНЕНАДА.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 2 !
 • допълнение 4 допълнение преди 5 месеца Профил на трол?
  Кой ще усвои освободената патриотична каша?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Многи ти се иска бе байче! Кой ти каза, че нещо се освобождава? Най-много място се свобождава от БСП.
  : 3 !
 • Ехо 3 Ехо преди 5 месеца Профил на трол?
  Нека не се заблуждаваме! В България няма патриотична партия! Ако има такава партия, тя няма да е лидерска и крадлива, а ще работи за българския обществен интерес! Ръководните й органи ще имат крайна мандатност, за да не се допуска изкористяване! Ще се обяви и ще работи активно за истинско разделение и независимост на властите в държавата! Ще иска пряка демокрация за определяне на управлението! Виж виж още ›› дате ли сега такава партия!? Баси карикатурите са в политиката! И, ако не бяха съсипали България, щеше да е смешно!
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  В ЗЕЛЕНАТА КНИГА НА ПОЛКОВНИК КАДАФИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА , В ес е ПЛУТОКРАЦИЯТА*КЛЕПТОКРАЦИЯТА
  : 10 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 3 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Възраждане си даряват субсидията,нямат връзка с мафиотски кръгове,затова помията е голяма срещу тях!много е сганта от чужди и свои,но има и опълченци!Да живеят опълченците от Възраждане!
  : 1 !
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  БОГ ОТЕЧЕСТВО ПАСТИРА СТОМАНА . ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ СМЪРТ НА ПАРТИИТЕ. ЗА ЕДНА НОВА БЪЛГАРИЯ ДОМ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ЗА ес Е ЯСНО ЗАЕДНО С ТЕХНИТЕ ИЗВРАТЕНИ ГЕЙ ПАРАДИ И ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ПРЕБЪДЕ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Въобще наясно ли си какво бълнуваш и дращиш?!
  : 7 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ДА НАПЪЛНО И НЕ БЪЛНУВАМ
  : 12 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Тогава явно си много зле! Не си наясно къде и в кой век живееш!
  : 10 !
 • Македонецъ 2.4 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  ЖИВЕЯ В РОДИНАТА СИ И ЖИВЕЯ В 21 ВЕК СЛЕД ХРИСТА , НО Е ЯСНО ти и твОЯТА ПРОКЕЛТА ШАЙКА КАКВИ ИНТЕРСИ ОБСЛУЖВА И ТОВА СЪС СИГУРНОСТ НЕ СА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД/ЧЛЕН*5 СУВЕРЕН ПО ЗАКОНЪТ НА ЗАКОНИТЕ / КОНСТИТУЦИЯТА/
  : 8 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А кой ще изяде забърканата патриотична каша?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ФУК ОФФ ес ФУК ОФФ КАКТО И ТЪРГОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА 3000 ЛОБИСТКИ ФИРМИ В НАШ УЩЪРБ , НО ПРЕДСТАВЯНИ КАТО НЯКАКВИ ЦЕННОСТИ И ти РАБОТИШ ЗА ТЯХ
  : 9 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Троцкист!
  : 2 !
Нагоре
Последно в Актуално