X
 
 

Кой спечели (от) местните избори?

4315 4
photo of Кой спечели (от) местните избори?
Снимка: колаж на Actualno.com
Местните избори в България вече свършиха – ясно е кой печели навсякъде. Но големият въпрос – дали хората гласуваха за промяна или подкрепиха визията на управляващите от ГЕРБ, не получи еднозначен отговор.

София (не) е България

Йорданка Фандъкова отново е победител, но нещата за ГЕРБ в София се промениха сериозно. На първо място – партията на Борисов загуби квалифицираното си мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), за малко да загуби и дори обикновеното, ако феноменът "Борис Бонев" беше станал като кампания на партия, а не на гражданска инициатива. Дори за обикновено мнозинство, ГЕРБ ще трябва да разчита изцяло на ВМРО и нито един съветник не може да си позволи да е болен, така да се каже. "Атака" с двамата си съветници ще е в резерв, с 2 гласа, единият от които на Волен Сидеров – ще видим дали прякорът "златен пръст" пак ще влезе в употреба. Ако съдим от думите на Сидеров при напускането му на парламента, че в СОС има много далавери, като стой та гледай - убеден съм, че лидерът на "Атака" не се плаши от далавери!

По-болезнено за ГЕРБ обаче е, че те загубиха половин София. 12 от 24 района вече са с кметове, които не са на ГЕРБ. 8 от тези 12 района са под контрола на "Демократична България". И говорим за ключови райони, които са много важни – като "Триадица", "Лозенец", "Средец", "Оборище" ... Само "Лозенец" и "Средец" например са райони, в които влиза Борисовата градина, а там тепърва трябва да бъде решено ще има ли Подробен устройствен план, няма ли да има, какъв ще е ... Настроението на Борисов също е показателно - той добре разбира, че резултатите в София са заплаха и има да решава много сложни ребуси как да обърне тенденцията! Защото ако не Манолова, а някой измежду Борислав Игнатов или Борис Бонев беше на балотаж, тогава на Фандъкова нищо чудно да ѝ се беше случило това, което се случи на толкова кандидати от ГЕРБ в отделните райони!

Разбира се, столицата не е отражение на цялата страна, но никой не трябва да забравя – градът постоянно расте, за сметка на други места в България, а работещите в София отдавна са повече, отколкото живеещите постоянно там. Големият брой хора прави и много по-трудно приложението на мутренски похвати - икономически натиск, корпоративен вот или пък директни заплахи. Затова и всяка политическа промяна на високо ниво ще тръгва от София, това е реалността.

А извън София?

Безспорно за ГЕРБ е голяма победа случилото се в Пловдив – вторият по големина град в България. Бургас, Варна, Стара Загора – победите там, при това убедителни, също дават голямо самочувствие. При такива разлики, ще е несериозно успехът да се приписва на купуване на гласове и изборни манипулации. Остава отворен въпросът за икономическите лостове, които един властимащ може да упражни. Но и не бива да се подценява друг мотив за гласуване – ако съответният кмет не се е издънил жестоко и всъщност е свършил това-онова за града, тогава защо да не бъде подкрепен? Или, ако така и няма алтернатива, на която хората да се доверят – заслужава си да се помисли в тази насока специално за Варна и за популисткия тон на "Възраждане", който крушира срещу кмет със съвсем неласкава репутация като Иван Портних.

Факт е и друго – ГЕРБ отстъпи в някои областни градове, но спечели 10 общини повече, отколкото през 2015 година. Надграждането трудно става само с деструктивни подходи, макар че зависи и от обема – в по-малките населени места безспорно е по-лесно хората да бъдат вкарвани "в правия път"!

Опозицията

БСП пак се появи на картата на областните градове в България, макар и само на 4 места – Русе, Перник, Разград и Благоевград. Но случаи като този в Благоевград дават основание на ГЕРБ да роптае, че червените се крият зад "независими" кандидати и така успяват да вземат повече, отколкото биха спечелили иначе. Не е ясно на каква основа е това оплакване, след като по закон не е забранено.

Точно картината в София обаче показва, че червените не могат да си мислят за победа на парламентарни избори на ГЕРБ. Споменът от подвизите на социалистите през многото години назад още не заглъхва и ще трябват още много усилия от тяхна страна, за да се промени това. Въпросът е възможно ли е изобщо – може би с времето, но ще е необходимо много време и никакви стъпки накриво. А специално днес рано сутринта, като си припомних какво говори Корнелия Нинова за избора на главен прокурор и как политическата квота на БСП от трима души във Висшия съдебен съвет си решавала сама да подкрепи Иван Гешев, "Позитано" нищо не се мешало, а Бойко Борисов и Христо Иванов написали закона (пълна лъжа, която лесно се вижда при проследяване на събитията преди 4 години, ето в този материал), ми е ясно, че пред съществителното "време" ще трябва да сложим "много, много, много ...". Защото, колкото и да не им се вярва на (бившите) комунисти, гладът за правосъдие в българското общество няма да бъде утолен с "оня беше, оня го направи", а с истинска, работеща съдебна власт, извън досега на силните на деня и исторически политици!

"Демократична България" надгради в София, но само това. А за формация, която иска да е алтернатива на статуквото, това е слаб резултат - защото не бива да се забравя и мажоритарния елемент в сегашното гласуване. Ако просто ще си говорим за някакъв опозиционен глас – да, демократите са тук, чува се шумът, обаче какво следва? А и помним второто правителство на Бойко Борисов и как декларираните първоначално добри намерения изтекоха в политическия канал - именно защото десните не бяха готови да се мерят с политическата мощ на Борисов. Дано скоро станат - при всички вътрешни колебания, все пак софийските резултати са надежда за тях, но ще им трябва много работа!

Покрай капките някак стои ДПС. Но на местно ниво партията не губи – напротив, държи стратегически места, които са важни при голямата политическа борба на национално ниво. Защото етническата карта винаги ще е в колодата на ДПС – докато тази партия съществува!

Много важно е какво ще направи оттук-насетне и Борис Бонев. На него се падна ролята да покаже, че кандидати, натоварени с бремето на очакванията на аполитичния дял от гласуващите, могат да свършат реално работа. Трудна задача - защото той е 1 глас в Общинския съвет, а сам човек да промени система не става!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  БКП-ГЕРБ е мутро-милиционерският спортно-бияческият КЛАН на влашкия цигaнин Замфиp Яшap - Тато (известен и като Тодор Живков - Янко), а БКП-побългарените ДС-патриотарстващи мундaри са КАТУНА на делиорманския българееш се мaнгacap Пънчo Кубъдънъ! И нищо циганско не им е чуждо - лъжене, фалшифицитане, крадене, насилие и безправие! А БКП-БСП са борикащиате се КЛАНОВЕ на Андрей Луканов (ориентираните виж още ›› към Русия и Китай бензинаджии и търгаши-банкстери) и Огнян Дойнов (западно-ориентираните номенклатyрни екс-индустриалци и ТКЗС-ари)! Накратко БКП-ЦИГAHИЯ и БЗНС-кypвapcтвo с ДС-ПEДEPACTИЯ!
 • Октомври Н.Р.Б. 2 Октомври Н.Р.Б. преди 1 седмица Профил на трол?
  Компрадорската СИСТЕМА СЕ ПРОПУКВА. ВСЕ ПО МАЛКО УЧАСТВАЩИ В НЕЙНИЯТ ЦИРК НАРЕЧЕН ИЗБОРИ. Другарки и Другари. Да точно така ИСКАМ да са официалните обръщения. ЗАШО ПРЕДАДОХТЕ СОЦИАЛИЗМА И НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ?ЗАШО БЕ ? ЗАЩО БЕ ? но само с ИЗВИНЕНИЕ НЯМА ДА МИНЕ, ако за НАРОДА И БЪЛГАРИЯ ще има успешена развръзка. ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗМА . СЛАВА Н.Р.Б. А , за вас F.....F AND...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ами ти бе, дезертьор'89, къде беше нощта на 10.11.89?!
  : 3 !
 • Ехо 1 Ехо преди 1 седмица Профил на трол?
  Да, Ачев! Трябва да е ясно, че БСП няма да види власт поне през следващите 10 години! Цялата й политика, кадри и традиции я държат трайно далече от предпочитанията на мнозинството от българите! Та, не мисля, че е необходимо да й се обръща много внимание! Случват се други, по-важни неща. Прави впечатление, че повечето симпатизанти на всички други партии се обединяват срещу Борисов и срещу Герб! В С виж още ›› офия - не толкова срещу Фандъкова конкретно! Герб изцяло се крепи на гласовете от държавната и общински администрации с техните роднини, заедно с купените гласове! А това е измамно щастие и вещае срутване, каквото и да говори Великия вожд! Герб ще изгуби всички гласове от селищата, където няма кметове! А и част от кметовете им видимо не стават и са под чертата, спечелили изборите при минимална активност и неясно как! Ярките примери са Варна и Пловдив, където Герб управлява за последно, вероятно и в София! Идва време в политиката и управлението да се изявят кадърни и добронамерени българи!
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...