X
 
 

КОЙ избира главен прокурор (?)

8827 7
photo of КОЙ избира главен прокурор (?)
Снимка: БГНЕС
Тази сутрин, в интервю за bTV, премиерът Бойко Борисов уверено заяви, че заедно с Христо Иванов написали закона, според който прокурорите си избират прокурори, а съдиите – съдии. Точните му думи бяха: "С Христо Иванов така променихме навремето закона, че съдиите да си избират съдиите, а прокурорите – прокурорите. Ние го направихме, с Христо Иванов, и сега трябва да го спазваме".

Нека се върнем 4 години назад, през 2015 година. Датата е 9 декември, часът е 14:59 часа. Току що парламентът е гласувал закона, за който говори Бойко Борисов и от парламентарната трибуна Христо Иванов обяви своята оставка като правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов. Защо?

Простият отговор е следният – защото беше прието не предложението на Христо Иванов, Радан Кънев и Реформаторския блок, а на АБВ и Георги Първанов. Който не помни, по онова време АБВ имаше министър в правителството – Ивайло Калфин.

Какво представлява управлението на съдебната ни система според закона? Там органът, който решава кой ще заеме трите най-важни поста – главен прокурор, председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на Върховния административен съд (ВАС), е Висшият съдебен съвет (ВСС). Той се състои от 25 членове, но те са разделени в две колегии – Прокурорска и Съдийска. В Прокурорската колегия има 11 души, в Съдийската – 14. В Прокурорската колегия по право влиза главният прокурор, в Съдийската по право влизат председателите на ВКС и ВАС. Въпросът обаче е КОЙ още влиза? Съгласно закона, направен по предложението на АБВ, в Прокурорската колегия извън главния прокурор влизат още 5 души, избирани от прокурорите в България (4) и от следователите (1), и 5 души, избирани от парламента. В Съдийската колегия, извън председателите на ВКС и ВАС, влизат 6 съдии, избирани от съдиите в България, и 6 души, избирани от парламента. Избираните от парламента влизат във ВСС по квоти, като сега има 4 представители на ГЕРБ, 3 от БСП, и по 2 от "Патриотичния фронт" и ДПС. Кои са членовете на ВСС сега, вижте в този материал!

При второто правителство на Бойко Борисов, ДСБ защитаваше позицията за тотална реформа – във ВСС да няма никакви хора, избирани от парламента. Това е идея още от времето на управлението на Иван Костов, но промяната може да стане само с изменение на Конституцията, за тази цел е необходимо квалифицирано мнозинство в парламента от две трети от гласовете (160 гласа), което никоя партия в България след падането на комунизма не е имала. Изменението през 2015 година стана и заради натиска от Брюксел за правосъдието ни – прословутият Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП). Затова и се стигна до "историческия компромис" от лятото на 2015 година, тъй като нямаше начин никой извън едно малцинство от десни да приеме такава голяма реформа в съдебната система, която да я преобърне. Компромисът беше между ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, "Патриотичния фронт" и АБВ. Това стана след заплахи от страна на реформаторите, по-точно Радан Кънев, управленската коалиция да бъде развалена заради отказа от реформа на съдебната система.

Компромисът по същество, скрепен с подписа на 180 депутати, беше следният – Съдийската колегия да е от 13 души, 8 от които, включително председателите на ВКС и ВАС, да се избират от българските съдии, а само 5 – от парламента. В Прокурорската колегия, която трябваше да е от 12 души, прокурорите и следователите избираха 6 души, а парламента също 6. При такова съотношение, необходимото мнозинство от поне 17 гласа за Иван Гешев щеше да е под много сериозен въпрос, защото само влезлите в Съдийската колегия извън парламентарната квота щяха да са достатъчни при глас "против" да ограничат подкрепата до точно 17 гласа, а при това положение още 1 глас "против" би могъл много по-лесно да бъде даден, когато няма толкова силни външни лостове за овладяване на колегиите, както сега.

Какво е сега – по-горе, в четвърти абзац обясних. Така съдебната власт реално е под прекия контрол на другите две власти. Всички в България отлично знаем как бързо в парламента се правят безпринципни коалиции, когато опира до опасност от правосъдие за тяхна сметка и за сметката на управляващите чрез изпълнителната власт.

Думите на Борисов за закона и Христо Иванов са силно манипулативни, в най-добрия случай. Вярното в тях е, че идеята да има две колегии на ВСС беше на ДСБ, Радан Кънев и Иванов. Но как беше претворена тази идея – е, прочетете още веднъж текста. А ако искате, припомнете си и големия обзор на Actualno.com по темата!

Колкото до твърдението на Борисов за Мая Манолова и бъдеща манипулация с ромски гласове – Костинбродската афера е достатъчно нагледен пример за народната приказка, че вълкът козината си мени, но нравът – не. Пак преди повече от 4 години Манолова говореше как има допълнителни доказателства, че действително ГЕРБ са се готвели да манипулират предсрочните парламентарни избори от 2013 година. Още не съм видял да ги е представила въпросните доказателства!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  "КОЙ избира главен прокурор", ами който може, "елита" на червената мафия и си избира този, който й върши работа, по-голям и долен престъпник от останалите за да не надига глава и да слушка, това е, сега, надявам се, вече е ясно КОЙ, как и защо избира глаДен прокурор, по-сериозен въпрос е защо простата рая търпи кремълските подлоги да безчинстват и мърсуват както си искат?!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Кога бОКУ стана червен бе синя пъпко недоистискана?
  : 0 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Кога е бил нещо друго, освен червен? Ако ти е къса паметта, вижте историята за партийната книжка и службата му в системата на МВР!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Некой е получил кинти от оня долен десен педал от село Банкя. Да дращи простотии.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Лично Барни Ръбълчото е запалило юридическа свещичка в тиквата на Бофко, защото е ХУЙЛОВИН-хелуин, или нещо такова, и Баятко свети с божествена светлина! Батко е много Велик!
  : 0 !
 • Баце-човека СЛЪНЦЕ:тоя пък цървул да не види нещо и веднага хоп да ни копира... 2 Баце-човека СЛЪНЦЕ:тоя пък цървул да не види нещо и веднага хоп да ни копира... преди 1 седмица Профил на трол?
  На крива ракета и Комоса и пречи!!!
 • Альоууу...Ачеееввв...к'ви са тия СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ???? 1 Альоууу...Ачеееввв...к'ви са тия СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ???? преди 1 седмица Профил на трол?
  Бля...бля...бля...Приказки от Шехерезада-вятър и мъгла!!!
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...