Коя е най-тежката обида?

18665
Коя е най-тежката обида?

Често казват, че хората имат различен „праг на обидчивост“ – някои са способни да се обидят до живот само заради една лоша дума, а други не се засягат дори от най-тежката ругатня. Учените обаче са открили интересна особеност, която се отнася за повечето от нас, когато става дума за обиждане.

Според британските специалисти, хората се чувстват най-силно наскърбени, когато към тях е отправена насмешка спрямо външния им вид.

Сидеров осъди Слави Трифонов за обида

Върховният касационен съд потвърди решението на предишните две инстанции, осъждайки шоумена Слави Трифонов на 7 000 лв. за нанесени оби...

Този тип обида е по-тежък дори от най-грубата псувня или от обида на тема религиозна принадлежност, пише The Daily Mail.

Изследвания, проведени през последните години във Великобритания, показват, че хората са станали много „по-дебелокожи“, когато към тях са отправяни нецензурни обръщения, в сравнение с представителите на предишните поколения. Едновременно с това обаче почти всички признават, че чувстват силна обида, ако бъдат наречени „прекалено дебели“ или „необичайно високи“.

Интересно е, че хората приемат тежко критиките, които са отправени не само към тях, но и по адрес на други хора.

43% от анкетираните доброволци споделят, че се чувстват обидени заради неприятни отзиви, отправени по адрес на техни приятели и познати, а 39% се чувстват оскърбени, ако са критикувани самите те. За сравнение – подигравките на религиозна тема по адрес на други хора не се харесва на по-малко от 35% от участниците в изследването, а критиката относно личните религиозни схващания не допада едва на 21%.

Мъже срещу жени - кои са най-грубите реплики на силния пол към нежния пол

Отношенията между половете винаги са били обект на анализи, тъй като материята е безкрайно сложна. Факт е, че често мъжете не разбират ...

Обидите, свързани с цвета на кожата, засягат само 23% от британците. При ругатни, отправяни от участниците в различни телевизионни предавания, пък четири пети от анкетираните изобщо не реагират. Голите сцени по телевизията смущават само 13% от представителите на изследваната група. За сметка на това демонстрираното неуважение към полицаите възмущава силно почти една трета от анкетираните британци. Това е свързано със силните традиции на Острова в тази сфера, коментират изследователите.

Учените са установили и друга подробност – възрастните хора са по-чувствителни към обидите спрямо полицията, към псувнате и към голите кадри във филмите.

За разлика от тях младежите почти не търпят критика към външния вид. 42% от анкетираните хора на възраст от 16 до 29 години признават, че трудно понасят шеги относно физическите им данни. За сравнение – при възрастните хора този процент е 35%.

Редактор: Анна Маринова

В Турция глобиха телевизия заради богохулното "Семейство Симпсън"

Турският медиен регулатор глоби частен телевизионен канал заради излъчването на епизоди от американския анимационен сериал "Семейство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com