Комунизъм освобождава от нацизъм - хвани едното, удари другото

11387
Комунизъм освобождава от нацизъм - хвани едното, удари другото
Снимка: iStock/Guliver

Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. Това е основата на позиция на външното ни министерство заради събитие на руското посолство по случай годишнината от 9 септември - "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

За пръв път в съзнателния си живот виждам такава държавна позиция от страна на България и определено съм изненадан. Приятно изненадан съм, да уточня. И макар да не вярвам, се надявам, че все някога в отношенията ни с Русия ще се научим като държава да разграничаваме историческото минало от политическото настояще и бъдеще. Защото руското влияние в България все още е най-силното външнополитическо влияние, което определя живота ни.

Фандъкова срещу Манолова – хвани едната, удари другата

Официално е – настоящата кметица на София Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, а най-шумният ѝ опонент е омбудсманът...

От позицията на силата Русия достатъчно често налага волята си по ключови за България въпроси. Достатъчно е да напомня цената на газа и как въпреки споразумението с ЕК, че България може да предоговори цените, ние не го правим – и не го правим именно заради влиянието на Москва. Като добавим и загробващия проект "Белене" - достатъчно пъти съм казвал защо е такъв, ето ТУК последният – нещата стават съвсем горчиви! Защото хубавите думи са едно, но действията са по-важни - по дрехите посрещат, по ума изпращат. Или по-просто казано - ако приемаме неща като гореописаните, а скачаме само за изложби, макар и символи, нищо не се променя. Или ако го правим, защото някой друг ни е казал, а не защото ние сме решили!

Не може режим, който е създал ГУЛАГ, да ми говори за освобождение от каквото и да било. ГУЛАГ = Бухенвалд и Освиенцим! В България действа и Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен - много несъвършен, но с ясно послание - има защо! Да замениш лайно с говно не е нещо за хвалба и отбелязване! Просто и ясно – а щом сегашният режим в Русия упорито работи в насока да възхвалява, да опитва да повтаря и да приобщава характеристиките точно на режима, от който се е пръкнал ГУЛАГ, тогава позицията ни следва да е точно като тази на МвнР! Второстепенните исторически добавки ги оставяме да ги анализират и да ни запознават експерти като Искра Баева – но те не отменят първостепенното!

България следва да защитава националния си интерес не само, когато става въпрос за Русия, а и във всеки друг случай, в който външно влияние работи за чужд интерес. Участваме в големи съюзи като ЕС и НАТО, но това не значи, че и там няма съюзници, които при всяка възможност ще натискат за своя интерес за сметка на нашия! Съответно - трябва да се защитим!

Автор: Ивайло Ачев

Фандъкова срещу Манолова – хвани едната, удари другата

Официално е – настоящата кметица на София Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, а най-шумният ѝ опонент е омбудсманът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com