X
 
 

Комунизъм освобождава от нацизъм - хвани едното, удари другото

8182 9
photo of Комунизъм освобождава от нацизъм - хвани едното, удари другото
Снимка: iStock/Guliver
Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. Това е основата на позиция на външното ни министерство заради събитие на руското посолство по случай годишнината от 9 септември - "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

За пръв път в съзнателния си живот виждам такава държавна позиция от страна на България и определено съм изненадан. Приятно изненадан съм, да уточня. И макар да не вярвам, се надявам, че все някога в отношенията ни с Русия ще се научим като държава да разграничаваме историческото минало от политическото настояще и бъдеще. Защото руското влияние в България все още е най-силното външнополитическо влияние, което определя живота ни.

Фандъкова срещу Манолова – хвани едната, удари другата

Официално е – настоящата кметица на София Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, а най-шумният ѝ опонент е омбудсманът...

От позицията на силата Русия достатъчно често налага волята си по ключови за България въпроси. Достатъчно е да напомня цената на газа и как въпреки споразумението с ЕК, че България може да предоговори цените, ние не го правим – и не го правим именно заради влиянието на Москва. Като добавим и загробващия проект "Белене" - достатъчно пъти съм казвал защо е такъв, ето ТУК последният – нещата стават съвсем горчиви! Защото хубавите думи са едно, но действията са по-важни - по дрехите посрещат, по ума изпращат. Или по-просто казано - ако приемаме неща като гореописаните, а скачаме само за изложби, макар и символи, нищо не се променя. Или ако го правим, защото някой друг ни е казал, а не защото ние сме решили!

Не може режим, който е създал ГУЛАГ, да ми говори за освобождение от каквото и да било. ГУЛАГ = Бухенвалд и Освиенцим! В България действа и Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен - много несъвършен, но с ясно послание - има защо! Да замениш лайно с говно не е нещо за хвалба и отбелязване! Просто и ясно – а щом сегашният режим в Русия упорито работи в насока да възхвалява, да опитва да повтаря и да приобщава характеристиките точно на режима, от който се е пръкнал ГУЛАГ, тогава позицията ни следва да е точно като тази на МвнР! Второстепенните исторически добавки ги оставяме да ги анализират и да ни запознават експерти като Искра Баева – но те не отменят първостепенното!

България следва да защитава националния си интерес не само, когато става въпрос за Русия, а и във всеки друг случай, в който външно влияние работи за чужд интерес. Участваме в големи съюзи като ЕС и НАТО, но това не значи, че и там няма съюзници, които при всяка възможност ще натискат за своя интерес за сметка на нашия! Съответно - трябва да се защитим!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Верно е че Русия най-общо казано е победила нацизма, друг е въпроса дали и колко фашисти(нацисти) е имало в България.Официално нациско правителство,нациска политика и конкретна фашистка партия във управлението или в опзицията не е имало.Сега отделни граждани които са симпатизирали на Хитлер може и да е имало, но това води само до безкрайни спекулации и нищо конкретно.България неможе да празнува ок виж още ›› упацията на Червената армия, диктатурата и репесиите докарани от СССР заради благодарност към победата на нацизма и Хитлер.Да не забравяме че страната ни беше подчинена и васална територия на СССР във който водещата държава беше Русия!Помоща за премахване на нацизма е неоценима ,но България макар и формално без да е нациска държава приема във войната да бъде на страната на Германия сама това не е наложено отвън,така че термина "освобождение" е неточен и дразнещ.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Не е съвсем така нацизма неможе да бъде приравнен със диктатурата и саморазправата със политически затвоници в тоталитарните държави които се опитваха да създават социализъм.В единия случай става въпрос за злоуптреба с трудово-възптателни лагери където между криминалините е имало политичеки затвоници в повечето случай невинни някой от тях без съд и присъда и лагерите на смърта при Хитлер които са виж още ›› били точно със кокретна цел мъчения и избиване на хора по расов и етнически прицип. В единия случаи целта е била превъзпитание и пречупване на твърдя характер на закоравели криминални престъпници чрез тежък физически труд със които е злоупотребено,а в други случаи места за масови екзекуции на големи маси от невинни хора които неса нито политически нито криминални престъпници. При Хитлер е имало газови камери,пещи за изгаряне на хора,кървави експерименти с хора /например др.Менгеле/, а в другия случаи със СССР и сателитите й са трудови лагери. В идеите на нацзма за етническо прочистване има много притеснителни и неприемливи моменти, във философията на марксизма за социалистическо общество и комунизъм няма нищо лошо розови и красиви мечти които са утопия и немогат да бъдат осъществени. Факта че тоталитарните държави опрочиха идеите за социализъм днес ни кара да отъждествяваме социализма/комунизма със репресиите,цензурата и концлагерите които тези режими налагаха, но идеите за социализъм нямат нищо общо със това.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Комунизмът "освобождавал" от нацизъм. Само че в България въобще не е имало нацизъм. Така че точното заглавие би следвало да бъде "Руският болшевизъм поробва България"
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кристално чист и точен политически прочит и анализ на автора! Браво !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  На нацизма не съм му сърбал супата, чувал съм че е нещо като боб чорба без боб. При соца маахме шкембе чорби до насита, сега ручаме боклуци и 15-годишните "мацки* са като слоници ...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Честно казано, и аз съм изненадан от реакцията на външно министерство. Правителството на ГЕРБ до ден днешен показва разкрачена позиция. Разкрачена, защото не се уморява да прави мили очички на когото срещне - и на Запад и на Изток, а че и на Юг също. Изобщо нямаме рефлекс на самозащита. Кой не е поискал нещо от нас не сме му го дали! Затова наистина ме учудва тази позиция. За така нареченото " виж още ›› освобождение" няма какво да коментираме, всичко е ясно. Русия нито ни е освобождавала, нито пък сме имали някаква полза от нея. Още повече митологията за "двойното освобождение" не е по-добра от древногръцката митология. Може да звучи красиво, но не е истина. Руският цар нито е изпадал в умиление към българския народ заради неговата източноправославна християнска религия, нито пък заради славянския характер и език. Защо ли? Ами просто защото руският цар е водил нещо като своеобразен кръстоносен поход срещу Османската Империя, а крайната му цел е била "освобождението" на Божигроб в Йерусалим, а не населената с българи територия която случайно му се оказва по пътя. Някой замислял ли се е над странния но премълчаван факт, че в Русия никога не е имало руска република? Има всякакви други - чеченци, дагестанци, тувинци, марийци... И другият премълчаван, но очевиден факт: Много по-лесно се асимилират славянски народи, отколкото тюркоезични, балтийски или други неславянски. Защо мълчим пред очевидната асимилация на българския народ от Русия? Ако не беше Румъния чисто географски като препятствие, отдавна да бяхме нещо като Украйна и ако не бяха успели да ни асимилират тук щяха да се водят улични боеве защитаващи руското население. Основната цел на така наречения "Закон за изтребление на разбойничеството" в младото българско княжество прието от Народното Събрание по времето на Стефан Стамболов има за цел освен всичко друго и ликвидиране на върлуващите русофилски банди. Много от участниците в тези банди организират и планират държавен преврат, целят сваляне на режима и замяната му с послушен на руския цар марионетен режим. А всичко това е само върхът на айсберга, заплахата от Русия е много по-страшна!
 • Русия 1 Русия преди 1 седмица Профил на трол?
  Ивайлооо...Ачееев...не се прави на по велик от ПАПАТА!!!Всички знаем каква ЧЕРВЕНА продажна ФЪШКИЯ СИ...!
 • ciklop50 1.1 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  Дъртия Циклоп - психясал ИДИОТ !
  : 3 !
 • Комунизмът замества нацизма 1.2 Комунизмът замества нацизма преди 1 седмица Профил на трол?
  Комунизъм освобождава от нацизъм и го замества с комунизъм.
  : 2 !
Последно в Актуално